shutterstock_388657213.jpg
shutterstock

shutterstock

Градске актуелности

ВРТИЋИ СУ БЕСПЛАТНИ ЗА СВЕ 100 ОДСТО, ДАНАС ПОЧИЊЕ УПИС: Електронско пријављивање родитељима штеди време и олакшава процедуру

08.04.2024.

ВРТИЋИ СУ БЕСПЛАТНИ ЗА СВЕ 100 ОДСТО, ДАНАС ПОЧИЊЕ УПИС: Електронско пријављивање родитељима штеди време и олакшава процедуру
Величина слова

Конкурс за упис деце у предшколске установе чији је оснивач Град Београд почиње 8. априла и трајаће до 17. маја 2024. године. Родитељи ће моћи да пријаве своју децу на конкурс искључиво путем портала еУправе.

Градска секретарка за образовање и дечју заштиту Александра Чамагић најавила је прошле недеље да ће родитељи имати довољно времена да благовремено пријаве малишане за вртић, а захтеви за упис ће се, као и претходних неколико година, подносити електронски, путем услуге „еВртић” на порталу еУправе.

- Oво је најједноставнији начин и сва потребна документација прибавља се по службеној дужности, тако да нема потребе да родитељи одлазе у установе - рекла је Чамагићева.
Она је прецизирала да ће прелиминарне листе уписане деце бити објављене 10. јуна, после чега ће уследити рок за жалбе, који ће трајати до 19. јуна. Према динамици конкурса предвиђено је да уписне комисије разматрају жалбе родитеља од 20. до 28. јуна, док ће коначне листе уписане деце бити објављене почетком јула.

Детаљан поступак и упутство за електронско пријављивање на конкурс налази се на сајту портала еУправа (https://euprava.gov.rs/media/Uputstva/Uputstvo_za_roditelje_eVrtic.pdf), а неопходан услов је да корисници имају креиран сопствени налог.

Град Београд на челу са председником Привременог органа Града Београда Александром Шапићем континуирано води политику бриге о људима у чијем центру су најмлађи суграђани.

Обезбеђен је новац за плаћање вртића за сву децу тако да је овај трошак стопроцентно субвенционисан, било да је реч о државним вртићима који су од 2023. у потпуности бесплатни или приватним установама. Александар Шапић је током градоначелничког мандата ангажман усмерио ка отварању већег броја вртића, изградњом нових државних вртића али и спровођењу нових мера које подстичу отварање приватних вртића међу којима је подизање износа који родитељи деце која бораве у приватним вртићима на 33.000 динара без умањивања за дане када деца не иду у вртић.

Старање о најмлађима је прва међу једнаким бригама које је Град Београд ставио на листу приоритета нагласио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић, што се односи на све градске опшитине, без обзира на то да ли је реч о територијално централним или периферним. У новије време изграђено је неколико предшколских установа попут вртића у улици Павла Вујисића у насељу Алтина 2 у Земуну, у улици Нова 3 у насељу Браће Јерковић на Вождовцу, затим извршена је реконструкција вртића у Умчарима на територији општине Гроцка, док се током лета очекује завршетак радова на општини Палилула када ће бити окончана изградња репрезентативног дечијег вртића у Борчи.

Александра Чамагић истакла је прошле недеље да се повећање капацитета очекује у току лета након што анализе долазности покажу где је могуће одобрити више слободних места, односно колико будућих школараца напушта вртиће.
- Оно што је битно, а што се често сметне с ума јесте то да је за вртиће могуће конкурисати током целе године, не само за време конкурса. Конкурс је родитељима битан једино због чињенице да су тада најпрецизније информације о слободним местима, с обзиром на то да је чланом 28. Закона о предшколском васпитању и образовању регулисано да радна година почиње 1. септембра - закључила је секретарка за образовање и дечју заштиту.

Извор: Беоинфо

Подели вест