IMG-20231210-WA0019.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

НАПРАВИЛИ СМО ПРОСТОР ДОСТОЈАН ВАЖНОСТИ КОЈУ ОВО МЕСТО ИМА: Александар Шапић о исправљеној историјској неправди према херојима града

09.04.2024.

НАПРАВИЛИ СМО ПРОСТОР ДОСТОЈАН ВАЖНОСТИ КОЈУ ОВО МЕСТО ИМА: Александар Шапић о исправљеној историјској неправди према херојима града
Величина слова

Током прошле године уређен је спомен-парк који се налази код Споменика браниоцима Београда 1915. године на Дунавском кеју чиме је исправљена историјска неправда према херојима који су дали животе за град, а амбијентална целина адекватно усаглашена са околином.

Том приликом уклоњена су три терена у оквиру Спортског центра „Милан Гале Мушкатировић" како би се спровело оригинално идејно решење које до тада никада није изведено, у којем централно место има споменик подигнут 1988. године, рад славног вајара Николе Коље Милуновића. Град Београд и председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић дали су на овај начин неправедно запостављен културни и историјски значај споменичком комплексу и целој амбијенталној целини.

– Ово је важан дан јер се налазимо испред једног од наших најважнијих културно-историјских споменика који је у категорији оних од изузетног значаја те зато и припада републичком, а не градском Заводу за заштиту споменика културе. Мислим да је ово место где би сваке године сви највиши државни органи требало да одају пошту палим борцима, људима који су тада практично били осуђени на смрт и пре почетка одбране Београда јер су знали шта их чека, а нису одступили до последњег - рекао је Шапић приликом обиласка спомен-парка.

„Да није било њих тешко да би даљи ток рата био какав је био, а кажу да модерна историја не памти такву одлуку и потез једне државе."

председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић

Радови на уређењу комплекса трајали су два и по месеца, а с обзором на то да првобитно идејно решење никада није изведено, ови радови су имали сврху исправљања историјске неправде и материјализације изворног пројекта. Уклоњени си тениски терени и направљен је простор одговарајућ историјском значају споменика, у част великим херојима који су бранили наш град 1915. године.

Поред овога посађено је и 120 потпуно нових садница дрвећа, које ову целину на модеран и здрав начин оплемењују. Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић рекао је да се нада да ће сви они који се овде шетају и пролазе моћи да стану на минут и одају пошту људима који су то заслужили, нашим сународницима, нашим славним прецима.

– Јер да није било њих тешко да би даљи ток рата био какав је био, а кажу да модерна историја не памти такву одлуку и потез једне државе да са толиким бројем људи крене у повлачење и да се онда у тако кратком периоду врати и буде један од кључних чинилаца у победи у Првом светском рату. Осећам изузетно задовољство и захвалност људима који су допринели да овај спомен-парк данас овако изгледа - рекао је Шапић.

Око самог споменика постављен је оригиналан камен чиме су лево и десно од сопменика изведене стазе према првобитном идејном решењу. Данашњи изглед спомен-парка на популарном „25. мају” усаглашен је амбијентално са градском целином која је једно од омиљених стецишта Београђана.

- Тачно да ништа нисам урадио за овај град за годину и по дана чињеница да овај парк данас овако изгледа и има овакав простор, да га враћамо у оригинално идејно решење које нажалост никада до краја није спроведено, мене чини срећним и задовољним – рекао је по заврштеку радова Шапић.

Видео-материјал можете преузети овде.

Извор: Беоинфо

6846

Подели вест
promo_banner_360@2x.jpg
Придружите нам се!
"БЕОГРАДСКИ ДАНИ ПОРОДИЦЕ 2024" ОД 13. АПРИЛА ДО 15. ЈУНА: КУЛТУРА, СПОРТ, УМЕТНОСТ, ИСТОРИЈА И ТРАДИЦИЈА
Прочитајте још