MIX_7249.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

СРПСКИ НАРОД И СВИ ГРАЂАНИ СРБИЈЕ ЈЕСУ ЈЕДНА ВЕЛИКА ПОРОДИЦА: Александар Шапић најавио манифестацију која подржава и промовише највеће вредности друштва

10.04.2024.

СРПСКИ НАРОД И СВИ ГРАЂАНИ СРБИЈЕ ЈЕСУ ЈЕДНА ВЕЛИКА ПОРОДИЦА: Александар Шапић најавио манифестацију која подржава и промовише највеће вредности друштва
Величина слова

Поводом манифестације „Београдски дани породице 2024” која ће трајати од 13. априла до 15. јуна данас је у Старом двору одржана конференција за медије. Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић, идејни творац и оснивач манифестације, најавио је богат садржај током наредна два месеца на више локација у граду.

Породица је нуклеус сваког друштва, а нажалост живимо у временима када форма традиционалне породице тешко опстаје и зато не смемо никада да одустанемо од борбе за породицу, јер на крају крајева и сви ми који живимо у Србији смо једна велика породица, српски народ и сви грађани ове земље, изјавио је данас председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић на конференцији за новинаре поводом почетка манифестације „Београдски дани породице”, која ће бити одржана од 13. априла до 15. јуна.

Жеља нам је била да искористимо ове месеце, када је Београд најлепши.

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

– Сви људи који живе у нашој земљи јесу једна породица и зато сматрам да ако се ми, који смо на одређеним позицијама у друштву, не трудимо да негујемо ту врсту блиских, међуљудских, породичних и пријатељских односа, онда не можемо да очекујемо ни од неких других да то раде, а нарочито да млађе генерације одрастају у колико-толико једном нормалном друштву – истакао је Шапић.

Он је нагласио да су прошле године први пут организовани „Београдски дани породице”, те да је ова манифестација проглашена за манифестацију од посебног значаја за Град Београд. То је обећао, како је подсетио, још оног дана када је дошао на место градоначелника Београда.

– Тада су ме питали да ли ћу да идем на хомосексуални и бисексуални догађај, који организују хомосексуалне и бисексуалне организације под називом „Парада поноса”, и том приликом сам им рекао да нећу ићи, али да ћу ићи на „Београдске дане породице” које Град Београд организује. Тако смо дошли до „Београдских дана породице” који су данас, друге године одржавања, далеко већи, шири и озбиљнији те садрже све оно што сматрамо да и треба да има једна оваква манифестација. То је зато што је породица нуклеус сваког друштва – рекао је Шапић.

Он је подсетио да су прошле године „Београдски дани породице” трајали практично један викенд и да је тада један део друштва осудио манифестацију и покушао да је представи као неки вид супротстављања „Паради поноса”, што нема никакве везе са реалношћу.

– Али, пошто су им тешко пала и та два дана, колико је манифестација трајала, обећавам да ће ове године „Београдски дани породице” трајати два месеца, и тако ће и бити – истакао је Шапић.

Он је прецизирао да ће манифестација трајати осам седмица, од 13. априла до 15. јуна, с тим што ће 15. мај – Међународни дан породице, бити посебно обележен, те да ће званично отварање бити у суботу, 13. априла, у 11 сати.

– Жеља нам је била да искористимо ове месеце, када је Београд најлепши јер се буди и цвета, и да им дамо посебан значај. Од Теразијске чесме до Калемегданске тврђаве, затим горњи и доњи Калемегдан, Парк војводе Вука, па све до Студентског парка са свим споредним, бочним и улицама Кнез Михаилове јесу места где ће два месеца бити реализован разноврстан програм, са наступима културно-уметничких друштава, певача, глумаца, приказом позоришних представа, спортских садржаја и свега онога што нам омогућава да будемо радосни, весели и да проведемо време са својим ближњима. Ударни ће бити викенди, али ће и у току седмице бити много програма и садржаја – појаснио је Шапић.

„Сви људи који живе у нашој земљи јесу једна породица и зато сматрам да ако се ми, који смо на одређеним позицијама у друштву, не трудимо да негујемо ту врсту блиских, међуљудских, породичних и пријатељских односа, онда не можемо да очекујемо ни од неких других да то раде."

председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић

Он је изразио задовољство што се „Београдски дани породице” одржавају други пут заредом, те навео да дубоко верује да ће манифестација опстати и да неће бити укинута када он не буде на челу Београда.

– „Београдски дани породице” су истинска потреба не само Београђана већ и читавог српског друштва. Надам се да ће постати нешто на шта ћемо сви бити поносни, а да ће осим грађана Београда и гости српске престонице уживати у овим програмима. Желимо да оно највредније што имамо у Србији има прилику да се покаже Београђанима у наредна два месеца те да се подсетимо оних ствари које неретко заборављамо. На нама је да покушамо да учинимо све што је у нашој моћи да сачувамо нашу историју, јер онај ко не чува своју историју и традицију, тај не брине ни о својој будућности – рекао је Шапић.

Он је нагласио да „Београдски дани породице” не представљају никакву врсту „Шапићеве параде” нити политичку акцију било које странке, већ нешто иза чега треба да стану сви Београђани, без обзира на верско или национално опредељење.

– Волео бих да у том периоду медији дочарају Београђанима све што се дешава у граду, како би што више суграђана дошло и учествовало у овим догађајима. Желео бих да ова манифестација буде из године у годину све већа и богатија јер су добродошли и сви посетиоци Београда. Овакве ствари треба да нас све окупе, јер су универзалне и неупитне – казао је Шапић.

Исидора Лукић је у име организатора истакла да ће манифестација имати 18 тематских зона на више локација, пре свега у појасу од Трга републике, преко Кнез Михаилове улице па све до Калемегдана. На тим локацијама ће бити постављено 10 бина. Планирано је да се на централној бини на Тргу републике организују велики вечерњи концерти. У склопу манифестације биће одржани и већ традиционални догађаји, као што су „Карневал бродова”, „Улични карневал” и „Колективно венчање”. Биће организовано више од сто концерата класичне, џез, блуз и поп-рок музике, као и преко 50 биоскопских пројекција на отвореном и више од 30 позоришних представа.

Интерпретаторке изворне музике, сестре Марија и Марина Гобовић, наступиће у суботу на свечаном отварању манифестације „Београдски дани породице”.

Фотографије можете преузети овде.

Видео-материјал можете преузети овде.

Београдски дани породице 2024 ПРЕЗЕНТАЦИЈА

Извор: Беоинфо

Подели вест