shutterstock_719481385 (1).jpg
shutterstock

shutterstock

Градске актуелности

БЕОГРАД ТРАДИЦИОНАЛНО ОБЕЛЕЖАВА СВОЈЕ ДАНЕ ОД 15. ДО 19. АПРИЛА: „Дани Београда” славе богато наслеђе и два веома значајна датума за наш град

10.04.2024.

БЕОГРАД ТРАДИЦИОНАЛНО ОБЕЛЕЖАВА СВОЈЕ ДАНЕ ОД 15. ДО 19. АПРИЛА: „Дани Београда” славе богато наслеђе и два веома значајна датума за наш град
Величина слова

Тачно пре 1.146 година, 16. априла 878. године, први пут је у писаним документима поменуто име Београд, а пре 157 година, 19. априла 1867. године, извршена је симболична предаја кључева турских власти кнезу Михаилу и Београд од тада поново постаје српски град.

У спомен на ова два изузетно важна датума за историју Београда, од 2003. године Град Београд сваке године у априлу организује културно-уметничку манифестацију „Дани Београда”.

„Дани Београда 2024” одржаће се од 16. до 19. априла, а обележиће их низ догађаја који ће подсетити на богату историју нашег града и његово велико културно наслеђе.

Један од најзначајнијих програмских сегмената, који се традиционално реализује у оквиру програма манифестације, јесте свечана додела Награда града Београда у Скупштини града. Седница Привременог органа Града Београда одржаће се 15. априла, на којој ће чланови комисија за доделу награда саопштити своје одлуке о награђенима за 2023. годину. Свечаност доделе награда биће одржана 19. априла од 12 часова у Свечаној сали Скупштине града. Добитници Награде града Београда, која од пре две године носи назив „Награда града Београда – деспот Стефан Лазаревић”, заслужни су појединци који су својим радом у претходној години изузетно унапредили културни, научни, привредни и спортски живот у Београду. Овом приликом биће уручене и Награда града Београда за стваралаштво младих и Награда „Светислав Стојановић”. Награде ће уручивати Александар Шапић, председник Привременог органа, и Никола Никодијевић, члан Привременог органа.

Други по значају битни програм манифестације одиграће се 16. априла у 10 часова код спомен-обележја на Калемегдану, где је кнез Михаило Обреновић преузео кључеве града од Али Риза-паше. Том приликом биће уприличено полагање цвећа уз прикладни музичко-драмски програм инспирисан догађајем из 1876. године. Пре овог чина биће организована Свечана поворка Кнез Михаиловом улицом до спомен-обележја, у којој ће се налазити званичници Града Београда, Музички оркестар Министарства унутрашњих послова, питомци Војне академије, Коњичка бригада Полицијске управе Београда и грађани. У склопу овог догађаја, припадници Војске Србије извршиће почасну паљбу.

Истог дана, 16. априла, предвиђено је и отварање изложбе фотографија на отвореном. Овај програмски формат већ је постао неизоставан за „Дане Београда”, а овогодишња изложба биће посвећена Теразијама, једном од најзначајнијих центара Београда. Изложба носи назив „Теразије, осврт и сећање – београдско наслеђе: фотографије и разгледнице” из колекције Милоша Јуришића. Изложбени панои биће постављени код Теразијске чесме, а отварање изложбе планирано је у 14 часова. На 21 паноу, на старим разгледницама и фотографијама биће приказан историјски развој данас најзначајнијег урбаног простора Београда – Теразија, од 1890. године до средине 20. века. Организатор изложбе је Завод за заштиту споменика културе града Београда, а изложбу ће отворити Наташа Михаиловић Вацић, председница Одбора манифестације „Дани Београда 2024”.

Такође, устаљен програм за „Дане Београда” су и такозване „Шетње кроз историју и споменике културе Београда”, чији је циљ упознавање са занимљивостима из историје Београда. Стручњаци из Завода за заштиту споменика Београда, који је и организатор програма, одабрали су да представе три градске локације: Централну кулу Старог сајмишта (термин: 17. април од 17 часова, водич Александра Шевић), Зиндан капију на Калемегдану (термин 18. април од 17 часова, водич др Марија Павловић) и Теразије као један од најзначајнијих центара града (термин 19. април од 17 часова, водичи Бојана Ибрајтер Газибаба и Ивана Весковић). Пријава за шетње вршиће се путем сајта „Дана Београда”.

Запажен допринос даће и установе културе Града Београда. У оквиру програма „Отворена врата установа културе Београда” учествоваће градска позоришта која ће Београђанима делити бесплатне карте за своје представе у другој половини априла. Градске галерије ће отворити своје изложбене просторе, као и културни центри и библиотеке, а научни институти ће организовати бесплатне радионице, трибинске програме, изложбе и друго. Пријава за бесплатне карте и друге програме вршиће се путем сајта „Дана Београда”.

Мото овогодишње манифестације је „Београду, с љубављу”, а извршни продуцент манифестације је и ове године Омладинско позориште „Дадов”.

На званичном сајту www.danibeograda.rs заинтересовани могу да добију прецизне и правовремене информације о свим важним догађајима у вези са овом манифестацијом. Такође, сајт ће бити место где ће се наши суграђани на брз и једноставан начин пријављивати за бесплатне програме.

Извор: Беоинфо

de689e4a2e7373eb49ddbba60b25251b_8987078487.jpg
београд.рс

Подели вест