1712833264075.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

НАПРЕДОВАЊЕ И ДАЉИ РАЗВОЈ ВИШЕ НИКО НЕ МОЖЕ ДА ЗАУСТАВИ: Александар Шапић на обележавању Дана Општине Нови Београд

11.04.2024.

НАПРЕДОВАЊЕ И ДАЉИ РАЗВОЈ ВИШЕ НИКО НЕ МОЖЕ ДА ЗАУСТАВИ: Александар Шапић на обележавању Дана Општине Нови Београд
Величина слова

Дан Општине Нови Београд 11. април, датум када су омладинске бригаде 1948. године започеле изградњу Новог Београда обележен је данас: председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић овом приликом рекао је да је десет најлепших година политичког живота провео на челу ове општине.

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић присуствовао је данас обележавању Дана општине Нови Београд и том приликом истакао да оно што је Београд за Србију, то је Нови Београд за град Београд, те да напредовање и даљи развој Новог Београда више нико не може да заустави.

– Десет година сам имао срећу и част да будем на челу ове општине. С обзиром на то да сам две године пре тога био у кабинету тадашњег градоначелника, а да сам сада две године у Граду Београду, сигуран сам да у политичком животу, куда год ме буде носио и колико буде трајао, за мене није било лепшег периода од тих десет година на челу општине Нови Београд – рекао је Шапић.

Десет година сам имао срећу и част да будем на челу ове општине.

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Иако сада има много више могућности да уради нешто и за саме Новобеограђане, истакао је да му, како време више пролази, недостаје тај период када је био први међу једнакима у овој општини.

– Са друге стране, мислим да је Општина Нови Београд доживела велике промене, не наравно захваљујући само мени, али мислим да сам дао један мали допринос, као и сви људи који су са мном радили, последњих петнаестак година. Једнако као што је доживљавала велике промене од момента када се родила почетна идеја о изградњи Новог Београда. Јесте интензивно почео да се гради 1948. године, али прве идеје су се родиле након Првог светског рата, за време краља Петра, па је онда краљ Александар кренуо први да насипа тај део града. Од 1948. године почиње интензивна изградња Новог Београда, када су наши очеви и ђедови заиста дали свој огроман допринос изградњи читаве земље, а нарочито изградњи Новог Београда који је, како су ми објасниле архитекте док сам још био на челу ове општине, једна од урбанистички најбоље планираних општина свету, а што се и данас изучава на неким факултетима. Будући да се Нови Београд развијао у таласима, улице које ми данас спајамо је неко нацртао још пре педесет или шездесет година и ниједног тренутка нисмо морали од тога да одступамо – рекао је Шапић.

Захвалан је и онима који су Нови Београд водили деведесетих година, што су нам га сачували од једне врсте „дивљаштине” од које баш нису сачувани Савски венац и Стари град, јер да није било тако онда би све двоспратнице биле надзидане и имале ружна поткровља као у другим деловима града.

Шапић је истакао да би сви Новобеограђани требало да буду задовољни јер живе у модерној и развијеној општини.

– Оно што је Београд за Србију, то је Нови Београд за Београд. Наставићу да улажем напор како би се новобеоградски булевари ширили, како бисмо проналазили нове везе између улица и наставили да уређујемо прелепо Сасвко шеталиште, на којем поново видимо реку од када је уклоњен велики број сплавова. Преостало је уклањање још неких 10 до 12 сплавова, а после тога следи посао на уклањању муља и коначно постављање објеката на излицитиране локације. Сигуран сам да ће Савско шеталиште, уз све поштовање Београда на води, ипак бити најлепше београдско приобаље. Свим Новобеограђанима честитам 76. рођендан њихове општине – поручио је Шапић.

Он је оценио да напредовање и даље развијање Новог Београда више нико не може да заустави.

– Урбанистичку и инфраструктурну развијеност Новог Београда, нарочито од када је добијен и излаз на ауто-пут „Милош Велики”, немају друге општине. Упркос чињеници да су новобеоградске улице сигурно најшире у Београду, морамо додатно да их ширимо и умрежавамо, јер потребе људи који овде живе и раде свакодневно расту. Већина великих компанија које код нас послују имају седиште на Новом Београду, а такође је и цена некретнина највећа у овој општини. Људи желе да живе на Новом Београду и због тога му морамо посветити велику пажњу и очувати игралишта, паркове и зелене површине. Реке морамо да „вратимо” људима како би могли да проводе квалитетно време на обалама – рекао је Шапић.

Председник општине Бојан Бован подсетио је на настанак Новог Београда, како је навео, на темељима које није било лако савладати. Пионирским подухватима наших градитеља, али и младих акцијаша, добио је обрисе који и данас у архитектонском и грађевинском смислу на неки начин одређују даљи развој Новог Београда.

– На темељима одлуке Скупштине Града Београда из 2019. године, уз већ усвојено идејно решење, за све нас био би успех да дођемо у прилику да изградимо значајан споменик, који би требало да буде подигнут у парку Ушће и представљао би знак сећања на све акцијаше – истакао је Бован, додајући да Нови Београд обилује историјски значајним местима, која би требало да се чувају за будуће генерације.

Најавио је да се 76. рођендан општине обележава у знаку блиске сарадње са суграђанима и подстицање на дружење и породично окупљање. У фокусу су деца, будући носиоци развоја Новог Београда.

На свечаности су уручене захвалнице донаторима, пријатељима и партнерима у акцији „Зелени Нови Београд”, а Дан општине обележен је низом културно-уметничких, забавних и едукативних манифестација.

„Оно што је Београд за Србију, то је Нови Београд за Београд. Наставићу да улажем напор како би се новобеоградски булевари ширили, како бисмо проналазили нове везе између улица и наставили да уређујемо прелепо Сасвко шеталиште, на којем поново видимо реку од када је уклоњен велики број сплавова".

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

 Фотографије можете преузети овде.

Извор: Беоинфо

Подели вест
promo_banner_360@2x.jpg
Придружите нам се!
"БЕОГРАДСКИ ДАНИ ПОРОДИЦЕ 2024" ОД 13. АПРИЛА ДО 15. ЈУНА: КУЛТУРА, СПОРТ, УМЕТНОСТ, ИСТОРИЈА И ТРАДИЦИЈА
Прочитајте још