DOM ZDRAVLJA ZEMUN.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ВАКЦИНОМ ПРОТИВ КАРЦИНОМА: „Недеља отворених врата” у Дому здравља „Земун” посвећена вакцини гардасил 9

12.04.2024.

ВАКЦИНОМ ПРОТИВ КАРЦИНОМА: „Недеља отворених врата” у Дому здравља „Земун” посвећена вакцини гардасил 9
Величина слова

Под слоганом „Искористи прилику – не пропусти ХПВ вакцину” у Саветовалишту за школску децу Дома здравља „Земун” од 15. до 19. априла, од 8 до 18 часова, одржаће се „Недеља отворених врата”, посвећена промоцији вакцине гардасил 9, саопштавају из Општине Земун.

Вакцина је намењена спречавању настанка инфекције изазване ХПВ вирусом која доводи до карцинома грлића материце код жена, а код оба пола до појаве кондилома, карцинома спољних полних органа, ануса и ждрела.

Ова вакцина је бесплатна за децу оба пола, од девет до 19 година, а „Недеља отворених врата” је посебно намењена ученицима 2006. годишта, како би искористили последњу прилику да се вакцинишу о трошку државе.

Родитељи деце узраста до 15 година, који желе да вакцинишу дете ХПВ вакцином, могу се обратити изабраном педијатру детета у дому здравља, у ком су доступне ХПВ вакцине. Деца са навршених 16 година живота и старија могу и сама да се јаве свом изабраном лекару у дому здравља.

ХПВ вакцина је ефикасна и безбедна, а први пут је дата 2006. године. Од тада до данас спроведено је више од сто студија које су потврдиле њену безбедност и ефикасност. До сада је широм света дато више од 500 милиона доза вакцина. Показало се да је организована имунизација најефикаснији начин заштите становништва од ХПВ инфекције, наводи се у саопштењу.

Извор: Беоинфо

Подели вест