београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ГРАД БЕОГРАД НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ ДА СЕ НАША ИСТОРИЈА ЗАБОРАВИ: Oбнављамо споменике који су симбол једног времена, културе, душе нашег народа, истакао Шапић

14.04.2024.

ГРАД БЕОГРАД НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ ДА СЕ НАША ИСТОРИЈА ЗАБОРАВИ: Oбнављамо споменике који су симбол једног времена, културе, душе нашег народа, истакао Шапић
Величина слова

Препознатљив дух једног града чине његови споменици, целокупно културно наслеђе. Убрзани развој града омогућио је и обнову многих споменика културе у Београду, који су важни свим грађанима који живе у престоници, али и онима који дођу да га посете.

Крајем прошле године председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је обновљено спомен-обележје нашем познатом новинару Ђоку Вјештици.

Ово обележје откривено је на рођендан Студија Б, 1. априла 2012. године, када је и читав плато испред Палате „Београд” понео име новинара Ђоке Вјештице, али је нажалост поломљено 2019. године.


На иницијативу Удружења новинара Србије, Град Београд је обезбедио израду новог споменика, који је на петнаесту годишњицу од смрти Ђоке Вјештице званично откривен, тако да се после четири године на платоу испред „Београђанке” поново нашло обновљено спомен-обележје овом познатом београдском новинару.

Новинар Ђоко Вјештица био је познат по организовању хуманитарних акција и покретању бројних иницијатива за уређење Београда и зелених површина у главном граду. Многи га памте као уредника и водитеља радио-емисије „Београдска разгледница”. На иницијативу Ђока Вјештице 1988. године одржан је први „Београдски маратон”. 

Три године после његове смрти, УНС је 2011. установио новинарску награду за хуманост која је названа по њему. Додељује се за прилоге који покрећу и мотивишу појединце и јавност за остваривање хуманих акција и циљева, критикују социјално неодговорно понашање у друштву и подстичу солидарност и узајамност.

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић свечано је прошле године открио и споменик нашем великом композитору и певачу Томиславу Томи Здравковићу, који се налази у београдској боемској четврти Скадарлија.
Споменик, који је дело вајарке Катарине Трипковић, заједно с градоначелником открили су и подносилац ове иницијативе у својству грађанина Расим Љајић, као и чланови породице певача, супруга Гордана и кћерка Жаклина.

Тома је симбол једног времена, једне културе и душе нашег народа, која се управо у Скадарлији на посебан начин изражава.

Александар Шапић, Председник Привременог органа Града Београда

Шапић је том приликом навео да је ово важан моменат за наш град и за наш народ, те да ће се Скадарска улица засигурно убудуће звати и Томина улица.
- Тома је симбол једног времена, једне културе и душе нашег народа, која се управо у Скадарлији на посебан начин изражава и чега су сведоци странци који дођу овде. Број заиста спонтано скупљених људи такође показује важност овог момента за културу, музику и дух српског народа, који је Тома на специфичан, себи својствен начин успео да сублимира својом уметношћу. Сигуран сам да ће његове песме живети заувек, као и сећање на њега - рекао је том приликом Шапић.
Споменик је направљен од бронзе, са постаментом висине око два метра, а изливен је у Ливници „Јеремић”.

Подели вест
promo_banner_360@2x.jpg
Придружите нам се!
"БЕОГРАДСКИ ДАНИ ПОРОДИЦЕ 2024" ОД 13. АПРИЛА ДО 15. ЈУНА: КУЛТУРА, СПОРТ, УМЕТНОСТ, ИСТОРИЈА И ТРАДИЦИЈА
Прочитајте још