MIX_8608.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ПОСТРОЈЕЊЕ У ВИНЧИ СВРСТАВА БЕОГРАД У КАТЕГОРИЈУ ЕКОЛОШКИ НАЈРАЗВИЈЕНИЈИХ ГРАДОВА У ЕВРОПИ: Александар Шапић најавио додатну енергију и здравију животну средину

15.04.2024.

ПОСТРОЈЕЊЕ У ВИНЧИ СВРСТАВА БЕОГРАД У КАТЕГОРИЈУ ЕКОЛОШКИ НАЈРАЗВИЈЕНИЈИХ ГРАДОВА У ЕВРОПИ: Александар Шапић најавио додатну енергију и здравију животну средину
Величина слова

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је данас Центар за управљање чврстим отпадом у Винчи који ће у наредних месец дана, по завршетку пробног рада, пуним капацитетом почети производњу топлотне и електричне енергије.

Шапић је рекао да ово постројење Београд ставља у категорију еколошки најразвијенијих градова у читавој Европи. Омогућиће нам, додао је, око пет процената електричне и око десет процената топлотне енергије из отпада који се овде одлаже.

– Знам колика је важност овог постројења и то због нових еколошких стандарда које сви у Београду покушавамо да наметнемо са много аспеката. У питању је постројење за термичку обраду комуналног отпада који ће бити искоришћен за даљинско грејање Београда. На тај начин ће се смањити загађење у главном граду, а отпад ће у знатној мери заменити фосилна горива – појаснио је Шапић.

Он је нагласио да ће постројење омогућити многим домаћинствима да се снабдевају енергијом из обновљивих извора енергије, а допринеће и томе да полако почне да се мења свест људи.

– Важно је да људи имају свест о томе колико је важно да комунални и грађевински отпад не одлажемо на парцелама, да га не закопавамо, јер то одлази у нашу земљу на којој живимо и од које добијамо храну. Београд се веома брзо развија, грађевинска индустрија је у експанзији, тако да апелујем на све који се баве тим послом, а ми ћемо помоћи колико год будемо могли, да почну да поштују процедуре и да већ на својим градилиштима одвајају отпад. У овом постројењу не могу да приме грађевински материјал уколико није адекватно одвојен – рекао је Шапић.

Важно је да људи имају свест о томе колико је важно да комунални и грађевински отпад не одлажемо на парцелама, да га не закопавамо, јер то одлази у нашу земљу на којој живимо и од које добијамо храну.

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Он је поручио да би требало сви заједно да радимо на уклањању „дивљих депонија”, али да будемо свесни да „оне нису пале с неба” већ да су их направили наши суграђани.

– Када год се говори о чистом ваздуху, екологији, здравом начину живота, то сви апсолутно подржавају. Али када дође до тога да папирић задржимо код себе док не дођемо до ђубријере или контејнера, то нам је мало теже. Нема тог броја људи који могу да чисте за онима који не воде рачуна, као што не постоји та мајка која ће моћи да чисти за својим дететом ако оно по читав дан баца по кући ствари и ђубре. Зато је важно да сви заједно апелујемо на људе да крену од себе, јер само на тај начин имаћемо здравију животну средину – поручио је Шапић.

Оценио да је ресорно министарство много учинило протеклих година, а да Град настоји да помогне у многим еколошким сегментима.

– Мењају се многе ствари и прелазимо на еколошки начин функционисања, а ваздух је безмало у континуитету последњих годину и по дана чист, навео је Шапић, додајући да климатски услови свакако могу да помогну или одмогну, али важно је да се свакодневно ради на подизању еколошких стандарда.

Шапић је на крају изразио велику захвалност Министарству заштите животне средине, наглашавајући да ће Град Београд и надаље учествовати у оваквим и сличним пројектима јер је интерес сваког Београђанина да сви ми живимо у здравијој средини, те да наша деца расту у што здравијим условима.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић навела је да је ово најсавременији центар за управљање чврстим отпадом, урађен по свим европским стандардима, који нам омогућава бољи квалитет живота.

– Депонија у Винчи је више од четрдесет година представљала проблем свим Београђанима, а данас је овде центар који има новоизграђену санитарну депонију, депонију за грађевински отпад и енергану. Имали смо прилике да видимо како она функционише, а за грађане је важно да знају да ће она производити електричну и топлотну енергију за више од 50.000 људи у Београду – рекла је Вујовићева и нагласила да је отпад ресурс који је изузетно важан јер ћемо захваљујући њему овде имати и топлотну и електричну енергију.

Захвалила је Александру Шапићу пре свега зато што је, како је нагласила, одлучан у томе да помогне да се подигне свест људи када је у питању заштита животне средине, како бисмо Београд учинили градом по мери свакога од нас.

Владимир Миловановић, директор „Бео чиста енергија”, прецизирао је да ће се на овај начин извршити третман за одлагање комуналног отпада из петнаест општина града Београда и навео да је сертификацијом овог пројекта доказано да ће годишње бити смањена емисија угљен-диоксида у количини од 210.000 еквивалентних тона.

Подсетимо да је на основу концесије са Градом Београдом у ову инвестицију уложено скоро 400 милиона евра, те да је центар први овакве врсте на Балкану.

Фотографије можете преузети овде.

Видео-материјал можете преузети овде.

Извор: Беоинфо

Подели вест