edd5cd6e95ccf4fbae91120ac3bd92f7_4128890899
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ОБНОВОМ „КРАЉЕВЕ ЧЕСМЕ” ВРАЋЕНО ДОСТОЈАНСТВО ЖРТВАМА КОМУНИСТИЧКОГ ТЕРОРА: Споменик рестауриран на иницијативу Александра Шапића

22.04.2024.

ОБНОВОМ „КРАЉЕВЕ ЧЕСМЕ” ВРАЋЕНО ДОСТОЈАНСТВО ЖРТВАМА КОМУНИСТИЧКОГ ТЕРОРА: Споменик рестауриран на иницијативу Александра Шапића
Величина слова

„Краљева чесма” у Лисичјем потоку, једном од највећих стратишта у Београду где је непосредно после Другог светског рата стрељано више хиљада невиних жртава, рестаурирана је 2023. године поводом обележавања годишњице смрти краља Александра I Карађорђевића.

Да Београд, Београђани и председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић брину о споменицима културе и сећању на нашу прошлост, говори рестаурирана спомен-чесма под називом „Краљева чесма” као и направљен спомен-парк невиним жртвама комунистичког терора. 

Након деценија запостављања и заборављања овог места из, пре свега, догматских разлога, Београд и Србија коначно имају достојно место сећања на све жртве комунистичког терора. Чесма данас изгледа баш онако како је изгледала 1936. године, када је и направљена, и то захваљујући Заводу за заштиту споменика културе града Београда, чији су стручњаци квалитетно рестаурирали овај споменик.

Александар Шапић је током градоначелничког мандата иницирао обнову спомен-чесме и сматра да она има посебан значај за наш народ, те да морамо да водимо рачуна о нашој историји. Председник Привременог органа Града Београда и раније је истакао да ће се трудити да, где год буде могао, не заборави нашу историју, јер сматра да је то његова обавеза и да свако ко буде на његовом месту има обавезу да о томе води рачуна, не правећи разлике, без обзира на политичка опредељења и све друге различитости.

На мени било да нађем начин да се обезбеди новац за овај спомен-парк и рестаурацију „Краљеве чесме”

 „Краљева чесма” је, наводи Шапић, место које је симболички важно за српски народ и српску државу, те да је важно што јој је поново „удахнут нови живот”. Према његовом мишљењу, ту треба да долазе деца и да се промовишу вредности којима се штити наше друштво од свих изазова које доноси данашње време. Управо је то један од разлога због ког је покренуо манифестацију „Београдски дани породице”, за коју се верује да ће заштити нуклеус нашег друштва.

Спомен-чесма изграђена је 1936. године и свечано су је отворили тадашњи градоначелник Влада Илић и Удружење „За улепшавање Београда”. Уређењем „Краљеве чесме” враћено је достојанство тим људима, уз наду да ће и будуће генерације чувати ово место.

Подели вест