0e99d68cdd06e86476f3978b062ba313_6093297510.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ПО ДВАДЕСЕТ ХИЉАДА ДИНАРА ЗА СВАКО ДЕТЕ И БЕСПЛАТАН УЛАЗАК НА БАЗЕНЕ: Александар Шапић најавио наставак социјалних мера у Београду

16.04.2024.

ПО ДВАДЕСЕТ ХИЉАДА ДИНАРА ЗА СВАКО ДЕТЕ И БЕСПЛАТАН УЛАЗАК НА БАЗЕНЕ: Александар Шапић најавио наставак социјалних мера у Београду
Величина слова

Председник привременог органа Града Београда Александар Шапић на данашњој конференцији за новинре одржаној у Старом двору најавио је да ће ове школске године, уместо комплета уџбеника, сви родитељи на територији града у септембру добити 20.000 динара по сваком основцу и средњошколцу.

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић саопштио је одлуку да ће све породице у Београду добити по двадесет хиљада динара по детету, које похађа основну и средњу школу. Пријављивање почиње од понедељка, 22. априла, када ће грађани моћи да се пријаве и за картице за бесплатно коришћење градских базена.

Прошле године, подсетио је Шапић, сви основци и средњошколци у Београду први пут добили су бесплатан комплет уџбеника, а ове године направљен је искорак даље.

– Толико уџбеника, које смо прошле године набавили, никада до сада у једној школској години није набављено, нарочито када је реч о средњошколцима за које дуги низ година поједини уџбеници уопште нису ни били штампани. С обзиром на то да сада постоји огроман број уџбеника у нашем образовном систему, било би штета да поново новац дајемо на нове. Дакле, дајемо прилику да се уџбеници размене или наследе, а свака породица у Београду добиће двадесет хиљада динара по детету, које иде у основну или средњу школу. Назвали смо ту одлуку „ђачка помоћ”. Новац ће добити у септембру, који је свакако најтежи месец по породични буџет – навео је Шапић.

Родитељи свакако могу да одлуче и да купе нов комплет уџбеника, уз могућност да то учине и на рате. Најскупљи комплет за крајње разреде основне или средње школе износи око 16–17 хиљада, а најјефтинији око једанаест и по хиљада, тако да ће новца бити довољно, истакао је Шапић.

– Пријава креће од понедељка, 22. априла, у свим основним и средњим школама у Београду, а све информације ће добити тамо и трајаће до краја лета. Принцип ће бити исти или сличан као када су се пријављивали за помоћ коју је држава давала. Даће своје податке и бројеве рачуна на које ће новац током септембра бити уплаћен – рекао је Шапић.

Одлука је део социјалних мера, које су најављене пре две године. Како је Шапић истакао, ово новчана помоћ износи преко тридесет милиона евра, на све оно што је до сада обезбеђено.

– Верујем да, без обзира ко буде водио Град Београд, убудуће неће одустати од ове септембарске градске помоћи јер је она изузетно важна – истакао је Шапић.

Шапић је најавио и да од понедељка почиње пријава за картице за бесплатан улазак на градске базене током летње сезоне.

– Летња сезона на градским базенима почиње средином јуна и трајаће читаво лето. Прошле године је у том периоду више од 120 хиљада Београђана користило картицу за бесплатно коришћење базена. Вредност картице је око 39.000 динара, односно толико су укупне цене карата уколико се базен користи без бесплатне картице. Због великог одзива прошле године, одлучили смо да и ове године имамо исту акцију. Захваљујући њој многи су на базен одлазили много чешће, а неки су и први пут посетили отворене базене. То је једна од социјалних мера коју смо донели. Одговорно тврдим да је ова градска власт донела најважније социјалне мере у последњих десетак година, за шта су средства обезбеђена из градског буџета – закључио је Шапић.

Фотографије можете преузети овде.

Видео-материјал можете преузети овде.

Извор: Беоинфо

Подели вест