komunalne stanice šapić
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

СА ПРЕКО 100 КОМУНАЛНО-БЕЗБЕДНОСНИХ СТАНИЦА БЕОГРАД ПОСТАЈЕ БЕЗБЕДНИЈИ: Комунални милиционери брину о сигурности у сваком делу града

21.04.2024.

СА ПРЕКО 100 КОМУНАЛНО-БЕЗБЕДНОСНИХ СТАНИЦА БЕОГРАД ПОСТАЈЕ БЕЗБЕДНИЈИ: Комунални милиционери брину о сигурности у сваком делу града
Величина слова

Београдски лични асистенти, како би се грађани осећали безбедније, водиће рачуна о комуналном, али и јавном реду распоређени широм града у нове 102 комунално-безбедносне станице. Циљ Града Београда јесте да они буду на услузи грађанима, у близини школа, вртића, у парковима.

Постављањем комунално-безбедносних станица у граду безбедносна слика Београда се убрзано мења на боље и безбедност грађана се подиже на виши ниво! На иницијативу председника Привременог органа Града Београда Александра Шапића постављају се комунално-безбедносне станице у целом граду,

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић сматра да ће са патролама које ће обилазити крајеве града, посебно школе, грађани моћи да се осећају сигурно, јер ће овај безбедносни систем који се уводи бити авангарда и у Европи.

Пре неколико месеци, Шапић је лично обишао комунално-безбедносну станицу број 100, која се налази на углу Јурија Гагарина и Гандијеве улице. Тај простор био је оличење неуређеног, дивљег дела града, а захваљујући станици се сада ту налази уређена зелена површина са дечјим игралиштем и кошаркашким тереном, у чијем се центру налази комунално-безбедносна станица.

„Оно што ми постижемо формирањем оваквих комунално-безбедносних станица јесте подизање те сарадње са самим грађанима, и подизање нивоа комуникације са њима, у смислу да ће моћи лично доћи у било коју од ових комунално-безбедносних станица, пријавити проблем који имају, и уједно остварити тај контакт са комуналним милиционаром, са којим ће поразговарати о проблему, који ће их посаветовати и саслушати и, наравно, наставити даље на поступање, односно решавање проблема због ког је грађанин и дошао.”

Александра Стојановић Комунални милиционар

 Предвиђено је постављање 101 такве станице у главном граду. Грађани данас имају прилику да виде да ће и друге комунално-безбедносне станице и њихово окружење да изгледају управо као на Новом Београду, уз претпоставку да постоји простор да се поставе дечја игралишта и спортски терени. Те станице и њихово окружење ће бити симбол реда, поретка, чистоће и очувања природе.

Град је формирао радну групу која у договору са Министарством правде и Министарством унутрашњих послова има за циљ да се јасно дефинише безбедна зона у коју би ушле школе, дворишта, паркови, игралишта, вртићи, то јест сва она места где деца највише проводе време.

Осим деце, зоне безбедности треба да пруже осећај сигурности и родитељима. Осим физичког патролирања, станице ће бити опремљене видео надзором који ће функционисати у зонама школа и вртића 24 сата дневно.

Београђани ће комуналним милицајцима моћи да пријаве проблеме у свом крају, попут комуналних проблема или проблема у паркингу. Комунална милиција обавља послове прописане Законом о комуналној милицији и другим прописима које је донела Скупштина града Београда, на територији свих 17 градских општина.

„Све што што у неком смислу подразумева јавни ред, то ради комунална милиција, односно популарни БЕЛИ. У том смислу штитимо прописе града, спроводимо их, вршимо контролу поштовања свих градских прописа и успостављамо ред. Све оно што чини живот у заједници квалитетним, значи сви они недостаци који људима обично сметају, настојимо да те недостатке уклонимо или обавестимо друге надлежне службе.”

Слободан Тодоровић Руководилац Оперативног центра

 Према речима Александра Шапића у свакој од станице ће се налазити нека врста командног центра, и свака од тих постављених станица ће покривати неколико школа и вртића у свом окружењу, јер је циљ да тих 100 станица покрију све школе и вртиће у Београду. Поред обезбеђења које школе већ имају, овом мером се само додатно појачава безбедност деце у школама и вртићима, јер подразумева 24-часовни надзор тих објеката и патролирање око њих.

 Реч је о реализацији великог пројекта и започета је поставка станица по неким приградским насељима. У овим станицама грађани ће имати услугу 24 сата, седам дана у недељи. Са патролама које ће обилазити ове крајеве, посебно школе, грађани ће моћи да се осећају сигурно.

Извор: Беоинфо

Подели вест