c413e73189d30c72f55f6a6bfcb989e3_5831409935.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА: Никодијевић положио венац на Споменик жртвама геноцида у Другом светском рату на Старом сајмишту

22.04.2024.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА: Никодијевић положио венац на Споменик жртвама геноцида у Другом светском рату на Старом сајмишту
Величина слова

Поводом Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава нацизма и фашизма у Другом светском рату, члан Привременог органа Града Београда Никола Никодијевић положио је данас у име Града Београда венац на Споменик жртвама геноцида у Другом светском рату на Старом сајмишту.

Никодијевић је том приликом поручио да Град Београд доследно негује културу сећања и тековине антифашизма на којима почива читава данашња Европа.

– Зато је Скупштина Града Београда 2014. године донела одлуку да се 10. мај прогласи Даном сећања на жртве Холокауста у Београду, као и одлуку из 2021. године, усвојену на иницијативу председника Србије Александра Вучића, да лева обала Саве понесе назив „Обала јасеновачких жртава”. Ове одлуке део су искреног настојања и Србије и Београда да прошлост сачувају од заборава и да млађе генерације едукујемо у духу наше антифашистичке традиције – рекао је Никола Никодијевић.

Као изасланик председника Републике Србије, венац је положио и министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Никола Селаковић.

Он је подсетио на размере страдања у Другом светском рату на овим просторима, што није било ничим изазвано нити заслужено.

– Страдални народи не смеју себи да дозволе заборав јер историја понекад има обичај да се понавља, због чега сећање постаје услов самоодржавања. Само уколико постоји институционализовано сећање, мањински народи, пре свега Јевреји и Роми, могу да имају гаранцију да њихове жртве неће бити статистички релативизоване и утопљене у збирне прегледе страдалника, а тиме и суштински заборављене. Култура сећања је најснажнија брана покушаја историјске ревизије – рекао је министар Селаковић и поручио да ће Србија наставити да се сећа и да достојанствено жали над онима које је однела идеологија мржње.

Између осталих, венце су положили и представници Владе, Војске Србије, дипломатског кора, грађанских удружења, поштовалаца сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава нацизма и фашизма у Другом светском рату.

Извор: Беоинфо

Подели вест