Screenshot 2024-04-22 211645.png
београд.рс/принтскрин РТС

београд.рс/принтскрин РТС

Градске актуелности

ГРАД МОРА НАСТАВИТИ ДА СЕ РАЗВИЈА, МНОГО ПРОЈЕКАТА ЧЕКА НА РЕАЛИЗАЦИЈУ: Александар Шапић гостовао у Београдској хроници

22.04.2024.

ГРАД МОРА НАСТАВИТИ ДА СЕ РАЗВИЈА, МНОГО ПРОЈЕКАТА ЧЕКА НА РЕАЛИЗАЦИЈУ: Александар Шапић гостовао у Београдској хроници
Величина слова

Председник Привременог органа града Београда Александар Шапић, гостујући у Београдској хроници говорио је о садашњем статусу започетих пројеката у односу на чињеницу да градску власт мења Привремени орган.

Привремени орган је већ шест месеци замена за Скупштину града, Градско веће, кабинет градоначелника што омета нормално функционисање града и зато се надам да ће избори 2. јуна коначно довести до могућности да се град даље развија, рекао је председник Привременог органа града Београда Александар Шапић, гостујући у Београдској хроници.

Screenshot 2024-04-22 212112.png
београд.рс/принтскрин РТС

– Рецимо, данас је почела пријава за 20.000 динара основцима и средњошколцима а кад смо нас петоро требали да донесемо ту одлуку Обрадовић није нашао за сходно да се појави а Веселиновић је гласао против. Такође, на свака три месеца усвајамо привремени буџет и многи процеси не могу да се започну јер трају дуже од три месеца попут Аутобуске станице где кривицом Градске грађевинске дирекције нисмо успели да завршимо пропратну саобраћајницу и због чега сада све касни – рекао је Шапић, истакавши да су извођачи у међувремену уведени у посао и да ће Влада учествовати у финансирању зграде станице.

Он је истакао да се у наредних 20 дана очекује расписивање набавке за или 150 или 300 аутобуса.

– Ради се о позицији која је планирана још прошле године и ми нисмо одустали ни од једне ствари коју смо обећали. У новобеоградским блоковима биће изграђено 510 нових паркинг места на десет локација, на три локације су радови завршени а до краја године ће бити завршене и остале. У међувремену смо променили и правилник по коме можемо да уведемо паркинг зоне без промене плана а то ћемо учинити углавном у резиденцијалним деловима града, где људи живе и којима ћемо омогућити првенство у паркирању – истакао је Шапић.

У новобеоградским блоковима биће изграђено 510 нових паркинг места на десет локација."

Председник Привременог органа града Београда Александар Шапић

Говорећи о социјалним мерама, Шапић је указао да су оне у значајној мери проширене, захваљујући уштедама и рационализацији у градском буџету.

– Тако смо успели да обезбедимо око 120 милиона евра који су раније трошени ко зна где па смо тако услугу личног пратиоца за децу са инвалидитетом са 600 пратилаца повећали на 905 и укинули листу чекања. Дневни боравак за децу са сметњама у развоју се раније плаћао, сада више не. Геронтодомаћице данас опслужују 2.400 људи, повећали смо њихов број, повећан је и број персоналних асистената за одрасле. Појефтинили смо градски превоз иако нам нико није веровао да ћемо подићи број продатих карата и да ће превоз бити бољи. Увели смо бесплатне вртиће, државни су сви бесплатни а приватницима повећали субвенцију за 5.000 динара. Ове године обезбеђујемо и 20.000 динара за основце и средњошколце, ту су и бесплатне карте за пензионере, ваучере додељујемо већ другу годину за редом – казао је Шапић.

Он је подсетио да је у локалној самоуправи већ 14 година и да добро познаје систем његовог функционисања како са политичке тако и за занатске стране, односно како и на који начин се неке ствари раде.

– Уговорима са приватним превозницима обавезујемо их да купе нове аутобусе, написане су им у протеклом периоду на стотине милионе динара казни за различите неправилности. Сада ће се правила поштовати много више него пре и надам се да нам се за пар месеци више неће догађати ситуација као рецимо на линији 511. Сада већ у 1.000 возила имате звучну најаву станица, уводимо дупли ГПС систем контроле и огромна већина возила полази на време. Имамо нове информативне табле, можете и на Гуглу да у стварном времену пратите возила, свега тога до сада није било. Наручићемо и укупно 110 нових трамваја што је практично цео нови возни парк – подсетио је председник Привременог органа.

Screenshot 2024-04-22 211148.png
београд.рс/принтскрин РТС

Он је подсетио и да је решавање сплавова на Савском шеталишту при крају упркос разним лобирањима.

– Тренутно је остало још девет сплавова за уклањање, четири су већ договорена а за пет се надам да ћемо имати добру сарадњу са Речном полицијом и на крају ће ту остати 28 излицитираних сплавова које ћемо онда распоредити. У току је и чишћење обале и измуљавање а на ред ускоро долазе и сплавови код Бранковог моста. Донета су сва решења о уклањању јер сви знају да су деценијама користили простор који им не припада – нагласио је Шапић.

„У току је и чишћење обале и измуљавање а на ред ускоро долазе и сплавови код Бранковог моста. Донета су сва решења о уклањању јер сви знају да су деценијама користили простор који им не припада."

Председник Привременог органа града Београда Александар Шапић

Он је најавио и нову пешачку зону која ће захватити део Париске и Тадеуша Кошћуког ка Калемегдану.

– Тај део планирамо да затворимо а и Париску да потпуно вежемо са Тадеуша Кошћушког и да то буде један велики трг, пешачка зона. Доњи део до Узун Миркове ће функционисати нормално као и део код Амбасаде Француске, имамо већ могућност за трамваје, обилазница око Калемегдана такође постоји коју бисмо и додатно проширили на по две траке у сваком правцу. Тиме би направили оно о чему се у Београду деценијама прича, пешачку зону од Ушћа и Калемегдана до Теразијске чесме, са додатним уређењем Кнез Михаилове – рекао је Шапић, указавши да се за сада чека на идејно решење трга након чега би се прeшло на пројектовање.

Извор: Беоинфо

Подели вест