N000.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ВРТИЋ У БРАЋЕ ЈЕРКОВИЋ НА 1800 КВАДРАТА ПРИМА 300 ДЕЦЕ: Александар Шапић о изградњи савремене предшколске установе

26.04.2024.

ВРТИЋ У БРАЋЕ ЈЕРКОВИЋ НА 1800 КВАДРАТА ПРИМА 300 ДЕЦЕ: Александар Шапић о изградњи савремене предшколске установе
Величина слова

Вртић који се гради на Вождовцу, у Заплањској 92, имаће око 1.800 квадрата, и према плану требало би да буде завршен у јануару 2025. године. Овај предшколски објекат моћи ће да прими између 270 и 300 деце.

Међу објектима чију изградњу инвестира Град Београд, Секретаријат за комуналне и стамбене послове, а који треба да буду завршени наредне године je и нови дечји вртић према пројектима архитектонске фирме „Биро Кјуб Партнерс” (Bureau Cube Partners). Извођење радова на овом објекту - предшколске установе у насељу Браће Јерковић на Вождовцу поверено је компанији „М Ентеријер градња”.

Како је приликом обиласка радова истакао председник Привременог органа града Београда Александар Шапић у насељу Браће Јерковић постоји потреба управо за овако великим објектом какав се и гради.

Реч је о модерном пројекту који чини 13 типски решених боравишних јединица, заједно са пратећим техничким и осталим корисним просторијама. Двориште представља зелену оазу за боравак деце, обезбеђујући им несметано кретање и сигуран простор за игру и учење.

фото_ општина Вождовац.jpg
београд.рс

Градска секретарка за образовање и дечју заштиту Александра Чамагић рекла је да се поред вртића у насељу Јерковић у свим београдским општинама ради на изградњи нових предшколских објеката.   

- Ми тренутно имамо на више локација градилишта, широм града Београда, у свим градским општинама градилишта или почетке градње нових објеката. Оно што нас чека до краја 2024. је отварање великог централног вртића у насељу Барич у Обреновцу, два вртића која су у изградњи на левој обали Дунава, један у Овчи, један у Борчи. Тај у Овчи ће имати и део који ће бити централна кухиња за све вртиће на левој обали Дунава. Такође се гради нови вртић у Младеновцу, почела је изградња вртића у Степојевцу, у Лазаревцу, урадили смо адаптацију старе школе у Умчарима и она би требало у наредном периоду да прими малишане. Свуда се гради, ми ћемо на тај начин повећати капацитете - навела је Чамагић.       

У насељу Браће Јерковић постоји потреба управо за овако великим објектом какав се и гради."

Председник Привременог органа града Београда Александар Шапић

Шапић је приликом посете радова на изградњи вождовачког вртића у новембру прошле године истакао да је дан пре тога усвојена одлука о повећању субвенције за приватне вртиће и да она сада износи 33.000 динара. Ова одлука је почела да се примењује од 1. децембра 2023.

viber_image_2023-11-15_13-13-07-880.jpg
београд.рс

Александар Шапић је пре годину и по током свог градоначелничког мандата најавио да ће изградња државних вртића бити појачана, иако је тада постојао проблем са особљем које би радило у њима – поред васпитачица, посебан проблем су спремачице и куварице, јер су им плате биле мале. У септембру прошле године Александар Шапић је најавио да ће Град одобрити додатна средства из буџета за повећање основице зарада запосленима у предшколским установама за још десет одсто, што је са повећањем из републичке касе, подигло њихове плате за око 30 одсто. 

Према Шапићевим речима, Град ће настојати да отвара што већи број нових вртића, а очекује се да ће се новим мерама подстаћи отварање и приватних вртића. Оне ће им сигурно донети стабилност у функционисању и у калкулацији трошкова.

Подели вест
promo_banner_360@2x.jpg
Придружите нам се!
"БЕОГРАДСКИ ДАНИ ПОРОДИЦЕ 2024" ОД 13. АПРИЛА ДО 15. ЈУНА: КУЛТУРА, СПОРТ, УМЕТНОСТ, ИСТОРИЈА И ТРАДИЦИЈА
Прочитајте још