shutterstock_407599111.jpg
shutterstock

shutterstock

Градске актуелности

СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА 37. COMTRADE БЕОГРАДСКИ МАРАТОН: Измене у линијама јавног градског превоза почеће већ 27. априла у вечерњим сатима

23.04.2024.

СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА 37. COMTRADE БЕОГРАДСКИ МАРАТОН: Измене у линијама јавног градског превоза почеће већ 27. априла у вечерњим сатима
Величина слова

Све градске службе у потпуности су спремне за одржавање предстојећег 37. Comtrade Београдског маратона, потврђено је на техничкој конференцији која је уприличена данас у згради Старог двора.

Најмасовнији међународни спортски догађај на улицама нашег главног града одржаће се у недељу 28. априла са већ традиционалним стартом код Цркве Светог Марка и циљем на Теразијама. Београдски маратон ове године окупиће рекордних преко 13 хиљада учесника, и то на дистанцама од 10, 21 и 42 километра, а у Београд долази и 2.500 странаца из 72 земље широм света.

Градски секретар за послове одбране, ванредних ситуација и координацију Дарко Главаш је истакао да припремне активности трају већ месецима и да су градске службе константно на терену.

– Ово је догађај од изузетног значаја за град Београд, а измене у линијама јавног градског превоза почеће већ 27. априла у вечерњим сатима на простору Теразија и Булевара краља Александра. Сукцесивно ће се од раних јутарњих часова затварати улице, што је ове године осмишљено на мало другачији начин – рекао је Главаш.

За разлику од претходних година, а услед знатног повећања броја учесника, али и ефикасности организације самих трке стартови маратонске, полумаратонске, као и трке на 10 километара и трке задовољства биће раздвојени.

– Ове године маратонска трка стартоваће у 8 часова ујутро, полумаратон и штафетни полумаратон почеће у 9.30, старт трке на 10 километара заказан је у 11 часова, а трка задовољства почеће у 13 часова – рекао је Галаваш.

Он је потом додао да због свега тога градске службе и организаторе очекује много више посла, те да све то захтева много већу координацију свих активности на нашим улицама.

– Имаћемо измене на 73 дневне аутобуске линије, као и у пет ноћних, а мења се и пет минибус линија. Такође ће бити промењено девет трамвајских и шест тролејбуских линија. То значи да ће више од 10 хиљада полазака током суботе и недеље бити другачије остварено, а све информације о линијама јавног градског превоза налазиће се на сајту Скупштине града. И ове године ћемо дуж трасе вршити селективно уклањање возила и зато молим и апелујем на наше суграђане да имају разумевање и да уклоне своја возила са места где то буде обележено у циљу потребне безбедности свих учесника – рекао је Главаш.

Он је посебно нагласио да су обезбеђени пролази за возила хитних служби, како би град нормално функционисао, а све спортске активности би требале би да буду завршене око 17 часова.

Пуковник полиције Горан Раденковић, заменик начелника Управе саобраћајне полиције, истакао је да с обзиром на то да је реч о највећем спортском догађају у нашој земљи, Полицијска управа за град Београд ће на основу безбедносне процене преузети мере саобраћајног, физичког и оперативног обезбеђења.

– Велики број улица биће затворен у недељу 28. априла, али Управа саобраћајне полиције је спремна и предузеће све мере да град нормално функционише, да нема застоја у саобраћају и да грађани који не учествују у овој манифестацији нормално могу да функционишу – рекао је Раденковић.

Зоран Павловић из Завода за ургентну медицину града Београда рекао је да ће Хитна помоћ дати већи број екипа него до сада које ће стриктно водити рачуна о такмичарима и бити на унапред одређеним пунктовима.

Као и прошле године, волонтери Црвеног крста радиће прву тријажу оних којима је потребна помоћ и на тај начин растеретиће ургентне центре и Хитну помоћ. Такође, на самој стази биће постављене три пољске болнице, а по узору на велике светске маратоне.

Директор „Београдског маратона” Дарко Хабуш рекао је да су у складу са слоганом ове манифестације „Увек више”, постављени високи циљеви, који су и остварени, пре свега у смислу попуњености капацитета трка.

Он је нагласио да је брига о тркачима најважнија и зато је подизање нивоа квалитета организације Београдског маратона нешто што га посебно радује. Како истиче, у саму организацију биће укључено око 2.500 људи.

Није запостављен ни хуманитарни карактер. Фондација „Хероји Београдског маратона” активирала је посебан хуманитарни број, па се слањем СМС поруке са садржајем хероји на 3023 подржавају особе са инвалидитетом које су апсолутно равноправни учесници свих трка.

Хабуш је изразио велику захвалност свим људима који учествују у организацији Београдског маратона за изузетно добру сарадњу у претходним годинама која се из године у годину подиже на виши ниво.

– Велико хвала Граду Београду, који је свакако главни покровитељ ове манифестације од 1988. године, што нам је дао значајну подршку да Београдски маратон изгледа баш овако како изгледа – закључио је Хабуш.

564ccefcff0547e403c1a6ba64390aff_9515342858.jpg
београд.рс

Извор: Беоинфо

Подели вест
promo_banner_360@2x.jpg
Придружите нам се!
"БЕОГРАДСКИ ДАНИ ПОРОДИЦЕ 2024" ОД 13. АПРИЛА ДО 15. ЈУНА: КУЛТУРА, СПОРТ, УМЕТНОСТ, ИСТОРИЈА И ТРАДИЦИЈА
Прочитајте још