Шапић обилази паркинг
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ДЕСЕТ ЛОКАЦИЈА НА НОВОМ БЕОГРАДУ ДОБИЈА 510 ПАРКИНГ МЕСТА: Александар Шапић обишао радове који решавају деценијски проблем

24.04.2024.

ДЕСЕТ ЛОКАЦИЈА НА НОВОМ БЕОГРАДУ ДОБИЈА 510 ПАРКИНГ МЕСТА: Александар Шапић обишао радове који решавају деценијски проблем
Величина слова

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је данас новоизграђена паркинг-места у Гандијевој улици на Новом Београду и том приликом изјавио да је ово једна од десет локација на којима се граде паркинг-места, као и да ће их до краја године, како је и најавио, бити 510 у овим новобеоградским блоковима.

Изградњом паркинг места у блоковима 61, 62, 63 i 64 решава се деценијски проблем недостајућих паркинг места. Нова паркинг места суштински мењају ситуацију, јер ће свим суграђанима бити од користи.

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић данас је обишао један од паркинга у Гандијевој улици на Новом Беогарду, који је Град Београд обећао пре пар месеци. У питању је трећа од укупно десет локација, од којих су две већ завршене. До краја године се очекује завршетак свих 510 паркинг места.

 С обзиром на то да су новобеоградски блокови грађени у периоду када нису била предвиђена паркинг места, у овом делу града је евидентна потреба за таквим простором.

Мислим да ових 510 паркинг места суштински мења квалитет свакодневног живота људи који живе у блоковима.

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић

 Шапић је овом приликом подсетио да, како би се направила једна гаража од 150 паркинг места цена инвестиције је око 15 милиона евра, док ће ових 510 паркинг места коштати око 1 милион евра. Паркинг местима се омогућује свима који живе на Новом Београду да се паркирају близу своје зграде.

На Привременом органу је донета одлука да од сада све површине под власништвом Града или Републике, могу да се претварају у паркинг зоне и да више не мора да се мења план детаљне регулације, што је обично трајало преко годину дана.

Шапић је подсетио да је највећи проблем био управо проблем имовине те да је, дошавши на место градоначелника, најпре поставио питање да ли је то могуће спровести.

– Рекли су ми да није. После одређеног времена опет сам се вратио том питању и видео сам огромне неискоришћене површине које нису ни зелене површине и које практично ничему не служе. Када сам рекао службама да провере, рекли су да је можда и могуће. Тако смо успели да нађемо решење за површине за које је увек било речи да не могу да постану паркинг-места. Само људи који живе овде знају колико ће им то значити. Зато ми је, као Новобеограђанину и бившем председнику ове општине, много драго да смо са тог аспекта променили свакодневни живот наших суграђана набоље – казао је Шапић. 

„Данас смо на месту на коме смо пре пар месеци обећали изградњу паркинг места у новобеоградским блоковима на десетак локација. На две су паркинзи завршени и ту је око 50 нових паркинг места, сада их завршавамо на још две где ће их бити око 100. Очекујем да ће до краја године бити баш онако како смо и рекли, нових 510 паркинг места на Новом Београду у блоковима, јер је то од изузетне важности за овај део Новог Београда.”

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић

Он је подсетио да је цена гараже од 150 паркинг-места око 15 милиона евра, док ће ових 510 паркинг-места Град Београд коштати нешто више од милион евра.

– Такође, потребно је време да би се направила једна гаража, која је само на тој позицији, и питање је колико би је резиденти тог краја користили, с обзиром на то да грађани воле да паркирају у близини својих кућа. Очекујем да ћемо на зиму обићи сва сређена паркинг-места, уз могућност да буде више од 510 нових паркинг-места – најавио је Шапић.

Такође је указао на то да је Привремени орган Града Београда пре више од две седмице донео одлуку да све површине у власништву Града или Републике могу да се претварају у паркинг-зоне без потребе мењања плана детаљне регулације.

– Промена плана детаљне регулације је раније трајала више од годину и по дана, како би у том делу града могла да се уведе зона. Зона значи да њихови резиденти, тј. они који живе у том делу града за само 500 динара месечно могу да имају своје паркинг-место. Сви остали плаћају пуну цену, која у зависности од зоне износи од 45 до 60 динара по сату – рекао је Шапић.

Нове мере ће увелико да олакшају функционисање Новобеограђана, јер су процене да дневно на посао дође око 150.000 људи на Нови Београд, прецизирао је Шапић.

Шапић је истакао да масовно добијају захтеве за увођење зона, као и да постоји чуђење зашто је потребно по годину и по дана да би се донела одлука о увођењу зоне.

– Овом одлуком можемо озбиљно да решимо проблем паркирања, јер ћемо резиденте да фаворизујемо. Очекујем да ћемо у следећем периоду у значајној мери да уводимо зоне широм Београда и да ће људи бити задовољни – рекао је он.

Нагласио је да би било лепо да они који су ломили табле са обавештењима о изградњи места, објасне шта овде не ваља и шта је то сада лошије у односу на оно што је било.

– Или је то само била реакција на то што је, наводно, Шапић дошао да нас мало лаже у предизборној кампањи. Дакле, никога Шапић није лагао и све што сам обећао трудио сам се да испуним. За оно што нисам успео, дао сам разлог и наставио да се борим за то – рекао је Шапић.

Он је истакао да живот не почиње и не завршава се изборима, већ се наставља и после њих.

– Ово је управо потврда тога и зато нека је срећно људима који ће од петка овде да паркирају своје аутомобиле. До краја следеће године отворићемо 2.600 паркинг-места, а у последњих десет година, према проценама, изграђено је 1.250 места, заједно са гаражама. Ми ћемо за ове две, две и по године, колико имам прилику да водим град, то дуплирати. Паркинга, истина, никада нема колико треба, они су проблем свих великих градова у свету. Међутим, глупо је да се то мени замера, јер је управо то једна од ствари на којој смо очигледно највише радили и на којој ћемо тек радити – рекао је Шапић, подсетивши да ће и код пијаце на Бежанијској коси бити изграђено додатних 90 места.

Преузмите фотографије овде 

Преузмите видео-материјал овде

Извор: Беоинфо

Подели вест
promo_banner_360@2x.jpg
Придружите нам се!
"БЕОГРАДСКИ ДАНИ ПОРОДИЦЕ 2024" ОД 13. АПРИЛА ДО 15. ЈУНА: КУЛТУРА, СПОРТ, УМЕТНОСТ, ИСТОРИЈА И ТРАДИЦИЈА
Прочитајте још