04.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

НОВА ПИЈАЦА И ТРГ! ШАПИЋ НАЈАВИО ЈОШ ВЕЋУ ПОДРШКУ ГРАДА ЛАЗАРЕВЦУ: Развој рубних општина је наш приоритет

25.04.2024.

НОВА ПИЈАЦА И ТРГ! ШАПИЋ НАЈАВИО ЈОШ ВЕЋУ ПОДРШКУ ГРАДА ЛАЗАРЕВЦУ: Развој рубних општина је наш приоритет
Величина слова

Лазаревац добија нову пијацу, трг, паркинг и подземну гаражу до краја године! Развој периферних општина један је од приоритета Града Београда и политике коју води председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

Приградске општине, то су мали градови сами за себе и потребно је да урадимо све да им обезбедимо услове какве имају становници централних градских општина, а сама чињеница да се налазе на месту са природним лепотама постаје предност у односу на живот у центру Београда, истакао је председник Привременог органа Града Београда, Александар Шапић.
- Развој рубних општина је наш проритет - поновио је још једном Шапић приликом обиласка Лазаревца у којем је започето неколико важних пројеката који ће становницима ове општине олакшати и улепшати живот.

- Очекујем да ће до краја 2024. године, почетком 2025. потпуно све бити завршено. Лазаревац, као и било која приградска општина ни на један начин не сме да буде у неком дискриминисаном положају и ова општина ће добити у наредном периоду далеко већу подршку Града зато што Лазаревац и друге приградске општине то заслужују - рекао је Шапић приликом посете Лазаревцу крајем прошле године.

Међу великим инфраструктурним пројектима који су већ у току су и, ако не најважнија, онда међу најважнијима, изградња пијаце и трга са подземном гаражом.
- Нова пијаца ће суштински да промени окружење и увешће се ред - рекао је Шапић, а парцела на којој се сада налази пијаца и која није репрезентативна ће вероватно бити продата, те ће новац бити искоришћен за Лазаревац - најавио је тада Шапић.

- Расписаћемо и радове у Улици Вука Караџића, као и за вртић у Степојевцу, који је један од приоритета. Потрудићемо се да финансирамо и изградњу фискултурних сала у две школе. Дакле, уколико порадимо, а хоћемо, на оваквим стварима, као што су гаража, трг, пијаца, школа, домови здравља, саобраћајнице и путеви, живот на ободима града може да буде објективно квалитетнији него у центру града. Нема гужве, сталних тензија, а има више природе - навео је Шапић.

Он је истакао да ће развој општина Лазаревац, Барајево, Младеновац и Обреновац бити приоритети ове градске власти јер људи који живе у овим деловима Београда то заслужују.

Шапић је рекао да су само за првих годину и по дана од када је он дошао на чело Града, одвојена значајна средства за капиталне инвестиције.
- Неке пројекте Лазаревац изводи из средстава Града Београда, нешто из сопствених средстава, а наша обавеза је да добро сарађујемо. Од новца који смо ми определили више од 50 улица је реконструисано, ради се канализација, школе, две фискултурне сале, очекује се и вртић у Степојевцу, као и завршетак радова у центру Лазаревца. По завршетку тих радова Лазаревац ће изгледати како и доликује месту у коме живи више од 60 хиљада људи - рекао је Шапић.


Председник општине Лазаревац Бојан Стевић је том приликом захвалиo Граду Београду, градоначелнику Шапићу и секретаријатима који су укључени у спровођење ових пројеката и који су показали пуно разумевање за потребу равномерног развоја свих делова Београда.

- Град је помогао и замену столарије на основној школи и гимназији, а тренутно се обављају радови и у три школе, ОШ „Војислав Вока Савић”, ОШ „Кнез Лазар” и Музичкој школи „Марко Тајчевић” - рекао је Стевић и додао да се очекује и расписивање јавне набавке за још две матичне школе, у Дудовици и Јунковцу.
Он је изразио захвалност Граду Београду за помоћ у изградњи две балон-сале и подсетио да су у оквиру школских објеката постављене мултифункционалне подлоге, као и да су набављене 63 интерактивне школске табле. Стевић је указао на значај учешћа Града и Александра Шапића на изградњи путне инфраструктуре, градске тржнице, завршетку гараже и трга испред зграде Општине, као и на многим другим пројектима, подсетивши да су до сада завршени пројекти обнове Железничке улице, Улице Милована Лазаревића, поплочавање у Карађорђевој и Улици Димитрија Туцовића.

- Наставићемо да радимо као и до сада, те да заједно са Градом Београдом стварамо боље услове за наше суграђане, које ће они свакако знати да цене - рекао је Бојан Стевић.

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је и радове на реконструкцији Основне школе „Војислав Вока Савић” у Лазаревцу. Ову школу похађа 800 ђака, а значајнији радови на уређењу и санацији спроводе се први пут од оснивања.

Шапић је Лазаревац посећивао и раније. Током великих поплава у овој општини договорено је да се очисти корито реке која навише угрожава становништво у окружењу. Како је прецизирао, тај посао је започео, иако „није било фотографисања”.
- Мислим да ствари прво треба да се ураде, а онда људи могу о томе да буду обавештени. Бављење политиком не мора увек да буде условљено фотографисањем. Тако да не мора да значи да ћемо следећа два-три пута када будем долазио да се фотографишемо - рекао је Шапић приликом једне од посета Лазаревцу.


Шапић је и тада нагласио да Лазаревац сматра подједнако важним делом града као и централне делове Београда.
- Становницима Лазаревца је њихова општина најважнија и тако и треба да буде. Ми који водимо Град треба да наставимо да обезбеђујемо услове за што бољи живот грађана. Када сам био председник општине Нови Београд сматрао сам да једнака пажња треба да се поклања свим деловима града. Корона је променила перцепцију живљења, тако да морамо да радимо на развоју инфраструктуре, а пре свега на уређивању и изградњи школа, вртића, домова здравља, али и што бољем саобраћајном повезивању - нагласио је Шапић.

Људима треба мир, а велика, урбана средина какав је Београд то више не може да обезбеди, рекао је Шапић и додао да треба да се учини све како би људи који живе у Лазаревцу ту и остали.

Подели вест
promo_banner_360@2x.jpg
Придружите нам се!
"БЕОГРАДСКИ ДАНИ ПОРОДИЦЕ 2024" ОД 13. АПРИЛА ДО 15. ЈУНА: КУЛТУРА, СПОРТ, УМЕТНОСТ, ИСТОРИЈА И ТРАДИЦИЈА
Прочитајте још