shutterstock_1442601074.jpg
shutterstock

shutterstock

Градске актуелности

ГРАД БЕОГРАД КОНСТАНТНО УЛАЖЕ У ПРЕДШКОЛСКИ СИСТЕМ: Субвенцијама за вртиће у потпуности финансирани приватни и државни

27.04.2024.

ГРАД БЕОГРАД КОНСТАНТНО УЛАЖЕ У ПРЕДШКОЛСКИ СИСТЕМ: Субвенцијама за вртиће у потпуности финансирани приватни и државни
Величина слова

Из године у годину број малишана који иду у вртић расте - у београдским предшколским установама број деце је порастао за 80 одсто током последње деценије.

Град Београд, оснивач свих предшколских установа у потпуности финансира њихов рад у свих 17 општина.

- Поред тога, Град помаже и родитељима чија деца иду у приватне вртиће - истакла је Александра Чамагић, градска секретарка за образовање и дечју заштиту.

Управо зато што је сваке године све већи број малишана остајао без места у државним вртићима, градске власти су одучиле да помогну родитељима. Како не постоји довољан број вртића и места за свако дете у државним установама, Град Београд покрива разлику у цени.
- Субвенционисањем вртића на својој територији Град Београд је у последње две године значајно подигао број слободних места за малишане у предшколским установама. И на том пољу направљен је значајан напредак, с обзиром на то да смо повећали износ субвенција које добијају родитељи чија деца не иду у државне вртиће већ у приватне предшколске установе, тако да смо сад заокружили ту тему - рекла је Чамагић и додала да је данас више од 80.000 деце иде у вртиће у Граду Београду.

Пораст деце је и потреба за вртићким местима је чињенично стање на које је Град успешно одговорио. 
- Ми сада достижемо европске стандарде када је у питању обухват деце која иду у предшколске установе. Пре само десетак година је у вртићима било око 40.000 малишана, данас их има дупло више. Када је почело субвенционисање за приватне вртиће било је неколико хиљада малишана у осамдесетак установа, а данас је у нашем систему више од 400 приватних установа у које иде 23.000 деце. Константно радимо на изградњи нових објеката и тако ширимо наше капацитете - истакла је градска секретарка.

„Град Београд ће настојати да отвара што већи број нових вртића, а очекује се да ће новим мерама подстаћи отварање приватних вртића”, 

председник привременог органа Града Београда Александар Шапић

Град се, према њеним речима, труди и да услуга коју деца добијају остане на високом нивоу, а брига о породици је један од приоритета, па сви малишани већ две године у Београду у вртиће иду бесплатно.
- Ми смо прошле године значајно побољшали положај запослених у предшколским установама. Данас је почетна плата васпитача у вртићима већа од 100 хиљада динара, а то је много више него што је икада било - рекла је Чамагић и додала да је тиме Град показао да сматра да је веома важно улагање у предшколски систем.

- Тренутно се, мање-више, у свим општинама у Београду граде нови вртићи. Оно што нас чека до краја 2024. је отварање великог централног вртића у насељу Барич у Обреновцу. Имамо и два вртића у изградњи на левој обали Дунава, један у Овчи, а један у Борчи. Тај у Овчи ће имати централну кухињу за све вртиће на тој територији града. Такође се гради и нови вртић у Младеновцу, почела је изградња вртића у Степојевцу у Лазаревцу, одрадили смо адаптацију старе школе у Умчарима и она би ускоро требало да прими прве малишане. Свуда се гради и на тај начин ћемо повећати капацитете - изјавила је Чамагић.

Услови за субвенцију вртића
Право на надокнаду имају:
- Родитељи који су држављани Републике Србије
- Родитељи деце пријављене на територији града
- Родитељи чије дете није добило место у државном вртићу
Уз формулар, који се може преузети са сајта Града, потребно је да родитељи приложе и копију личне карте на основу које ће службе даље прибављати потребну документацију попут уверења о држављанству и пребивалишту, извод из матичне књиге рођених за дете, потврда да дете у моменту подношења захтева не може да се упише у државну установу (ово се у Београду не прибавља по службеној дужности већ родитељи достављају), потврда приватне предшколске установе о упису детета у ту установу и решење о верификацији приватне предшколске установе.

У плану је и да све предшколске установе буду опремљене пречишћивачима ваздуха, најавила је секретарка, и подсетила да предшколци у вртићима већ бесплатно уче енглески језик и у државним и у приватним вртићима и да ће та пракса бити настављена и идуће године.
- Верујемо и да је то начин на који помажемо породицама, јер се за те додатне активности издвајају значајна средства - објаснила је она.

Крајем прошле године Одлуком Привременог органа, повећана је економска цена коју Град издваја за свако дете са 28.000 на 33.000 динара, а пре тога са 22.000 на 28.000 динара.
То значи да од 1. до 5. у месецу приватним предшколским установама на рачун леже по 33.000 динара субвенције за свако уписано дете, рекао је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић у новембру прошле године.
- Суштински, у само неколико месеци одлучили смо да са једанаест хиљада динара више субвенционишемо боравак сваког детета у вртићу - рекао је Шапић и додао да највећи број родитеља деце која иду у приватне вртиће и којих је око 23 хиљаде, не морају ништа да доплаћују јер је то отприлике цена у тим установама.
Према тој последњој одлуци, објаснио је Шапић, за свако дете се уплаћује по 33 хиљада динара ако је оно уписано у вртић и на основу чињенице да се налази на списку тог вртића, а без обзира на број дана које је током месеца провело у вртићу.
Једина обавеза приватних предшколских установа је да до 25. у месецу на адресу Секретаријата за образовање и дечју заштиту доставе информацију да је дете и даље уписано и да је тог месеца ишло у вртић, небитно колико дана.

Подели вест
promo_banner_360@2x.jpg
Придружите нам се!
"БЕОГРАДСКИ ДАНИ ПОРОДИЦЕ 2024" ОД 13. АПРИЛА ДО 15. ЈУНА: КУЛТУРА, СПОРТ, УМЕТНОСТ, ИСТОРИЈА И ТРАДИЦИЈА
Прочитајте још