Screenshot 2024-04-27 223756.png
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

„ЛУБАРДА КАО ИНСПИРАЦИЈА” НА „БЕОГРАДСКИМ ДАНИМА ПОРОДИЦЕ”: Ликовне радионице, такмичење у сликарству и сусрет са старим занатима доживљаји који се памте

27.04.2024.

„ЛУБАРДА КАО ИНСПИРАЦИЈА” НА „БЕОГРАДСКИМ ДАНИМА ПОРОДИЦЕ”: Ликовне радионице, такмичење у сликарству и сусрет са старим занатима доживљаји који се памте
Величина слова

Прво вече интернационалног перформанса у сликању уживо и такмичење окупило је велики број посматрача и донело Београђанима прави уметнички спектакл у којем су највуше уживали малишани и њихови родитељи.

Манифестација „Београдски дани породице 2024” чији је идејни творац и оснивач председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић трајаће до 15. јуна и доноси богат садржај на више градских локација у коме ће моћи да уживају Београђани и сви гости који током два месеца буду посетили град.

Управо тако је било и данас када је пажњу манифестације привукло међународно такмичење у сликарству, где су аутори стварали креације уживо. Одржано је више ликовних радионица међу којима „Лубарда као инспирација" где су учесници могли да се упознају са ликовним техникама и истражују овај медиј као начин изражавања.

Screenshot 2024-04-27 223635.png
београд.рс

Сам почетак суботњег дана отворили су наступи музичких школа на централној бини на Тргу републике, у оквиру програма мој први концерт.

Зона знања и традиције је као и претходних дана окупила суграђане који су присуствовали наступима ансамбла, изложбама и радионицама традиције, али и ревији традиције.

Теодора Јовановић из Завода за заштиту споменика културе града Београда истакла је да су млади у средишту концепта ове манифестације.

Завод за заштиту споменика културе града Београда препознаје ову манифестацију као важан начин да младима, а пре свега деци и њиховим родитељима, приближи оно чиме се ми у ствари бавимо. Ми смо уприличили радионице старих заната, видимо и да је посећена, и малишани најлакше се одваже да нам приђу када виде ту радионицу, а онда ми лако са њима ступимо у контакт - каже Јовановићева. 

Погледајте у галерији фотографија како су 27. априла изгледали  „Београдски дани породице". 

Владимир Минчић, грнчар који је водио радионицу каже да је ово занат уз који се овладавају и неке животне навике.

- Мој деда је био грнчар, по коме и носим име. Кад је требало, пошто је онда било усмерено образовање, то сам завршио, те прве две године, и после тога сам отишао на грнчарски занат и ево ме до дан данас у овом послу, већ 43 године. Занат, он вас научи да живите. Ту се научи човек да ради пре свега, да је вредан, значи да му ништа није тешко и да му је све лако у животу, ето то вас занат научи - рекао је Владимир. 

Подели вест