MIX_8394.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ, ОСНИВАЧ „БЕОГРАДСКИХ ДАНА ПОРОДИЦЕ“: Сви људи који живе у нашој земљи јесу једна породица! Уведене нове зоне и садржаји!

28.04.2024.

АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ, ОСНИВАЧ „БЕОГРАДСКИХ ДАНА ПОРОДИЦЕ“: Сви људи који живе у нашој земљи јесу једна породица! Уведене нове зоне и садржаји!
Величина слова

Манифестација „Београдски дани породице 2024”, чији је идејни творац и оснивач председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић почела је 13. априла и трајаће до 15. јуна, с тим што ће 15. мај – Међународни дан породице, бити посебно обележен.

Током двомесечног трајања ова манифестација доноси богат програм на више градских локација. Има 18 тематских зона, а садржаји обухватају област уметности, спорта и забаве. Атрактивни програми су намењени становницима Београда и посетиоцима престонице свих старосних доби.

Концепт је такав да у понуди ове смотре за сваког члана породице има нешто, од сусрета, игара, забава у природи и контакта са животињама намењених најмлађима, преко широке палете музичких жанрова до спортских и едукативних тема.

Породица је нуклеус сваког друштва."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Током трајања манифестације биће организовано више од сто концерата класичне, џез, блуз и поп-рок музике, учествоваће више од 350 извођача и преко 100 музичких састава, као и културно уметничка друштва из целе Србије.

MIX_8331.jpg
Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда, отворио је свечано манифестацију 13. априла 2024. на Тргу републике
београд,.рс

Велики вечерњи концерти се одржавају на централној бини на Тргу републике, а у склопу „Београдских дана породице 2024”, биће одржани већ традиционални „Карневал бродова”, „Улични карневал”, као и „Колективно венчање”.

Планирано је и преко 50 биоскопских пројекција на отвореном и више од 30 позоришних представа.

„Дани продице" се ове године одржавају други пут, а на конференцији за новинаре председник Привременог органа Града Београда, идејни творац и оснивач манифестације Александар Шапић, приликом најаве програма је истакао да је ова манифестација проглашена за манифестацију од посебног значаја за Град Београд. То је обећао, како је подсетио, још оног дана када је дошао на место градоначелника Београда.

Богат програм се организује на потезу од Трга републике, преко Кнез Михаилове улице па све до Калемегдана. На тим локацијама се налази 10 бина.

Screenshot 2024-04-27 223756.png
Уметничка зона проширена је у другој недељи „Дана породице" и до краја манифестације понудиће више различитих ликовних радионица за најмлађе.
београд.рс

На свакој локацији је различита зона. У оквиру овогодишње манифестације зона позоришта и филма је Парк Војводе Вука, Уметничка зона се налази у Студентскм парку, зона знања и традиције је ТЦ Рајићева, зона сликарства је на Косанчићевом венцу, а Зона џез, блуз и рок музике - Делијска чесма. Зона циркуса се налази на Калемегдану - Горњи град.

„Сви људи који живе у нашој земљи јесу једна породица и зато сматрам да ако се ми, који смо на одређеним позицијама у друштву, не трудимо да негујемо ту врсту блиских, међуљудских, породичних и пријатељских односа, онда не можемо да очекујемо ни од неких других да то раде."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

До сада су посетиоци и грађани Београда, могли да уживају у различитим програмима. Између осталих, у оквиру зоне знања и традиције учествовали су у радионици цртања народне ношње, као и у сликању на позадини у народним ношњама, а на бројним локацијама у граду су били организовани концерти, артистички програми, а за најмлађе у зони природе игре ластишем, као и школице и друге игре. Малишани су ууживали у дечјој представи „Земља дембелија“.

Могли су да виде и сјајне наступе Инекс циркус театра у Кнез Михаиловој улици попут наступа на штулама, моноциклу и ролерима. Велику пажњу је изазвао „Породични бал”, у оквиру кога су се културно уметничка друштва представила сплетом различитих игара.

Stanko Madić by Marko Paunović.jpg
Љубитеље врухунске класичне музике данас очекује концерт на Коларцу у оквиру „Београдских дана породице": међународно призанти виолиниста Станко Медикћ наступа у пратњи Београдског камерног оркестра под диригентском палицом Заб Гујонга из Кине
Марко Пауновић


Као пратећи део програма интересовање публике су привукли и улични артисти на бројним пунктовима у Кнез Михаиловој улици.

Ова манифестација је проглашена за манифестацију од посебног значаја за Град Београд," 

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Програм „Београдских дана породице" је у суботу 27. априла промовисао младе таленте. Сегмент „Мој први концерт" је намењен наступима музичких школа,а најлмађи ученици су имали прилику да одрже своје прве јавне концерте.

„Београдски дана породице” негују пре свега јединство породице, српску традицију и културу, рекао је поводом почетка манифестације Шапић. Према његовим речима, породица је нуклеус сваког друштва, а нажалост, како је нагласио живимо у временима када форма традиционалне породице тешко опстаје и зато не смемо никада да одустанемо од борбе за породицу, јер на крају крајева и сви ми који живимо у Србији смо једна велика породица.

У галерији испод погледајте како су протекле прве две недеље „Београдских дана породице".

Манифестација „Београдски дани породице“ први пут је одржана у Београду, у јуну месецу 2023. године.

Подели вест