3f44c3511fbfcd5287813fa6d03a77b5_5119034471.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ДО КРАЈА СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ 2600 НОВИХ ПАРКИНГ-МЕСТА: Нови Београд, Земун, Врачар, центар су локације које добијају паркинге

29.04.2024.

ДО КРАЈА СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ 2600 НОВИХ ПАРКИНГ-МЕСТА: Нови Београд, Земун, Врачар, центар су локације које добијају паркинге
Величина слова

Управа града Београда проблем пораста броја аутомобила решава кроз бројне пројекте, један од њих је изградња нових паркинга којом ће град добити 2600 нових паркинг-места.

Градски урбаниста Марко Стојчић рекао је да ће за непуне две године град бити богатији за 2.500 нових паркинг-места.

- Ми смо кренули да проширујемо саобраћајнице где год за то има просторних могућности, с друге стране кренули смо да градимо паркинг-места где год постоји оправдана потреба, а има простора за тако нешто. Око 2.500 паркинг места је или изграђено или у фази изградње, што је доста велика бројка за непуне две године. Оно што смо ми урадили да додатно помогнемо и себи и Београђанима јесте одлука Привременог органа пре десетак дана где смо утврдили могућност да где год у отвореним блоковима, то је махом читав Нови Београд, имамо полулегално паркирање проширујемо та паркинг-места и да након тога уведемо зону где ће ту претплатну карту, која иначе кошта 500 динара, моћи да купе само станари који су ту пријављени - навео је Стојчић.

1.png
Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић приликом обиласка изградње паркинг-места у Гандијевој улици, априла 2024. године
београд.рс

Нови Београд је је у фокусу када је реч о проширењу паркинг-места истиче градски урбаниста. У новобеоградским блоковима ће до краја године бити изграђено 510 нових паркинг-места.

„Таквих 508 до 510 паркинг-места сада радимо у блоковима 61, 62, 63, 64, радили смо у блоку 70, 70а, радићемо 44, 45 блокове, то ће доста ублажити овај проблем, али са друге стране морамо различитим мерама да подстичемо смањивање аутомобила."

Градски урбаниста Марко Стојчић

Новоизграђена паркинг места у Гандијевој улици је обишао председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић, који је том приликом изјавио да је ово једна од десет локација на којима се граде паркинг-места! Он је подсетио да је цена гараже од 150 паркинг-места око 15 милиона евра, док ће ових 510 паркинг-места Град Београд коштати нешто више од милион евра. 

На Привременом органу је донета одлука да од сада све површине под власништвом Града или Републике, могу да се претварају у паркинг зоне и да више не мора да се мења план детаљне регулације, што је обично трајало преко годину дана. Шапић је подсетио да је највећи проблем био управо проблем имовине те да је, дошавши на место градоначелника, најпре поставио питање да ли је то могуће спровести те да се уз прoверу са ресорним службама испоставило да је то могуће.

До краја следеће године биће отворено 2.600 паркинг-места."

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић

– Овом одлуком можемо озбиљно да решимо проблем паркирања, јер ћемо резиденте да фаворизујемо. Очекујем да ћемо у следећем периоду у значајној мери да уводимо зоне широм Београда и да ће људи бити задовољни – рекао је он.

Приликом обиласка радова у Гандијевој Шапић је рекао да је добар део детињства провео у Блоку 70 и да јако добро зна шта значе паркинг-места у овом делу града, посебно за овај део блокова, јер они су грађени у периоду када није било подземних гаража. Према његовим речима ова паркинг-места суштински мењају квалитет свакодневног живота људи који живе у блоковима.

Само на Новом Београду ће бити око стотину нових паркинг-места, а две локације су већ завршене са око 50 места. До краја следеће године биће отворено 2.600 паркинг-места у граду, а у последњих десет година, према неким проценама у Београду је изграђено 1.250 места, заједно са гаражама.

У плану је да се код пијаце на Бежанијској коси изгради додатних 90 места.

Све ће то олакшати функционисање Новобеограђана, јер према неким проценама дневно на посао дође око 150.000 људи у овај део града.

1.jpg
Пројекат гараже у Скерлићевој улици
београд.рс

Изградњом јавне подземне гараже у Влајковићевој улици Београд ће добити 284 нова паркинг-места. У циљу обезбеђивања већег броја паркинг-места за становнике Врачара, као и растерећења гужви у овом делу града, почели су припремни радови на изградњи јавне подземне гараже у Скерлићевој улици. Подземна гаража испред хале „Пинки” доноси око 150 паркинг-места у самом центру Земуна. 

Погледајте у галерији фотографија изглед подземне гараже испод хале „Пинки" у Земуну. 

Подели вест