shutterstock_303888209.jpg
shutterstock

shutterstock

Градске актуелности

ЂАЧКУ ПОМОЋ ОВЕ ГОДИНЕ ДОБИЈА 200.000 ХИЉАДА ДЕЦЕ: Град обезбедио за сваког основца и средњошколца по 20.000 динара, процедура за пријаву једноставна

01.05.2024.

ЂАЧКУ ПОМОЋ ОВЕ ГОДИНЕ ДОБИЈА 200.000 ХИЉАДА ДЕЦЕ: Град обезбедио за сваког основца и средњошколца по 20.000 динара, процедура за пријаву једноставна
Величина слова

Почетак школске године озбиљна је финансијска ставка у буџету сваке продице која има ђаке, а с обзиром на позитивни одјек прошлогодишње акције поделе бесплатних уџбеника, ове године је Град Београд отишао и корак даље.

Наиме, родитељима ће за сваког основца и средњошколца бити исплаћена „ђачка помоћ" у износу од по 20.000 динара за свако школско дете, а свака породица може да одлучи за које потребе детета ће потрошити новац.   

- Уместо комплета уџбеника, сви родитељи на територији града у септембру ће добити 20.000 динара по сваком основцу и средњошколцу - рекао је председник привременог органа Града Београда Александар Шапић.

61318.jpg
Александар Шапић председник привременог органа Града Београда одржао је у априлу 2024. године конференцију за медије поводом ђачке помоћи
београд.рс

Александра Чамагић, градска секретарка за образовање и дечју заштиту такође је најавила новчану помоћ подсетивши на то какав вид ове помоћи је спроведен прошле године.  

- Први пут су прошле године сва деца која иду у основну или средњу школу на територији Београда добила комплете уџбеника, све уџбенике, за све предмете. Ове године ми смо у старту почели да размишљамо на тему да се та акција другачије реализује, јер је та свота коју издвајамо велика. Желели смо зато да ове године дамо новац породицама и да родитељи сами одлуче на који начин ће припремити децу за полазак у школу, односно за септембар када је велики стрес за целу породицу, и психолошки и финансијски. Заврши се лето, много је трошкова, децу треба спремити за школу и верујемо да ће породицама ова помоћ веома значити - рекла је Чамагић.

Odabir.00_02_21_12.Still001.jpg
Александра Чамагић, градска секретарка за образовање и дечју заштиту
београд.рс

Прошле године, подсетио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић, сви основци и средњошколци у Београду први пут добили су бесплатан комплет уџбеника, а ове године направљен је искорак даље.
- Толико уџбеника, које смо прошле године набавили, никада до сада у једној школској години није набављено, нарочито када је реч о средњошколцима за које дуги низ година поједини уџбеници уопште нису ни били штампани. С обзиром на то да сада постоји огроман број уџбеника у нашем образовном систему, било би штета да поново новац дајемо на нове. Дакле, дајемо прилику да се уџбеници размене или наследе, а свака породица у Београду добиће двадесет хиљада динара по детету, које иде у основну или средњу школу. Назвали смо ту одлуку „ђачка помоћ”. Новац ће добити у септембру, који је свакако најтежи месец по породични буџет - навео је Шапић.
Родитељи свакако могу да одлуче и да купе нов комплет уџбеника, уз могућност да то учине и на рате. Најскупљи комплет за крајње разреде основне или средње школе износи око 16-17 хиљада, а најјефтинији око 11,5 хиљада, тако да ће новца бити довољно, истакао је Шапић.
До цифре од 20.000 динара дошли су тако што су узели максималну вредност комплета уџбеника и на то додали 15 одсто, објаснио је Шапић.

Ова помоћ односи се на све школарце у Беораду подсетила је Чамагићева.

- Сва деца која иду у школу на територији града ће добити ђачку помоћ. Средства се дају породици по детету, тако уколико породица има троје деце, добиће 60 хиљада динара, можда ће неко дете наследити уџбенике, а тај новац потрошити на нешто друго - објаснила је она.

Ђачка помоћ у износу од 20.000 динара првенствено је намењена за књиге, прибор, гардеробу, за оно што им је најпотребније за почетак школске године. Пријава за ову помоћ почела је у школама 22. априла.
- За све акције које смо претходно реализовали имали смо пуну подршку људи у школама, тако ће бити и овога пута. Све податке ће школе прикупити од родитеља и доставити их нама, а ми ћемо у септембру родитељима уплатити новац. Ово је испробан „рецепт", јер смо ми на овај начин, путем школских канала дистрибуирали и ваучере које је Град наменио деци. Ти ваучери су били још једна од многих мера Града Београда којима се помагало породицама с децом - каже градска секретарка и додаје да је процедура једноставна - родитељи у школама добијају формуларе које попуњавају.

- Обрасци не садрже податке који би могли бити злоупотребљени. Траже се основне информације: име и презиме детета, родитеља, број текућег рачуна. Деце је много, и нама ће требати много времена да обрадимо све те податке како бисмо могли у септембру свима на време да уплатимо новац - истакла је Чамагић и напоменула да ће за прваке касније добити податке, а договор са школама је да родитељи првачиће пријављују за ђачку помоћ на самом упису.

Град Београд је прошле године за основце набавио око 130.000 комплета уџбеника и за то је издвојено 1.637.000.890 динара са ПДВ-ом. За средње школе набављено је близу 60.000 комплета уџбеника и издвојено је 718.430.083,71 динар са ПДВ-ом.

Сама процедура је врло једноставна и искључује било какву врсту манипулције подацима родитеља или деце рекла је Чамагићева. 
- Од података смо тражили да се наведе и одељење и разред јер ћемо узимати спискове из електронских дневника, као контролну листу, јер желимо да будемо сигурни да никога нисмо заборавили. Постављало се и питање зашто тражимо и фотографију предње стране картице, и то је због тачности података. Када смо средњошколцима делили по 10 хиљада динара, било је много грешака, дешава се да је нечитко попуњен или погрешно број текућег рачуна, па смо сада тражили фотографију картице да то проверимо још једном. Ни ту нема података који би могли бити злоупотребљени. Много је деце, а жеља нам је да све то урадимо добро, тачно и брзо - истакла је Чамагић.

Пријаве трају до краја школске године, али ако буде оних који ће се јавити и крајем августа, почетком септембра и њима ће, наравно, бити исплаћена ђачка помоћ, рекла је градска секретарка.
- Очекујемо да ће бити око 200 хиљада деце и да ће бити исплаћено око четири милијарде динара - изјавила је Чамагић.





Подели вест