shutterstock_248929009.jpg
shutterstock

shutterstock

Градске актуелности

БЕОГРАД СЕ СПРЕМА ЗА ЛЕТО НА БАЗЕНИМА: За све житеље главног града БЕСПЛАТАН улаз на отворена пливалишта девет спортских центара

30.04.2024.

БЕОГРАД СЕ СПРЕМА ЗА ЛЕТО НА БАЗЕНИМА: За све житеље главног града БЕСПЛАТАН улаз на отворена пливалишта девет спортских центара
Величина слова

Захваљујући буџету бриге о људима који је, пре две године, најавио председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић, грађанима је омогућен бесплатан улазак на све отворене базене у девет највећих спортских центара у Београду.

Београђани и ове године очекују лето с великом радошћу - њихов град им је обезбедио бесплатнокупање на базенима и прилику да се сваког топлог дана освеже и рекреирају.

Грађани који желе на бесплатно купање треба само да се пријаве за персонализовану, сезонскукарту коју могу добити у било којој општини, независно од пребивалишта. За малолетне, картицу може да добије родитељ који треба само да приложи здравствену књижицу детета. Процедура је потпуно поједностављена, а картица се валидира на улазу у базен. На њој је и бар код помоћу којег се региструје долазак сваког грађанина, па се тако обрачунавају и трошкови базена које им Град Београд надокнађује на крају сезоне.

Спорт и култура кључни су за развој заједнице и промоцију истинских вредности."

председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић

Прошле године је више од 120.000 Београђана користило картицу за базен чија је вредност око 39.000 динара - толико би, наиме, износила укупна цена карата за улаз за пливалишта без ове повластице. За то је издвојена посебна сума у градском буџету, а акција има два велика и важна циља. Први је да се подстакне бављење спортом, у време кад су и деца и одрасли значајно запоставили своју физичку активност. Овим Град жели да мотивише своје грађане да живе здравије. Према речима председника Привременог органа Града Београда Александра Шапића, да би се породица бавила спортом, потребна је озбиљна организација у кући.

Предложени буџет Београда је буџет бриге о људима."

председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић

Уз то долази још и приличан трошак за већину спортских активности. Зато је други циљ ове акције да се растерети кућни буџет Београђана и њихових породица. Новим градским буџетом су значајно повећана улагања у спорт и културу како би се ове области бар делом заштитиле од утицаја тржишне економије. Град предузима и акције како би се повећао број бесплатних термина за спортске клубове, а нарочита пажња је посвећена реконструкцији спортских објеката.

(9).jpg
Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић пре политичке каријере постао је један је од најтрофејнијих и најуспешнијих спортиста у историји српског спорта, најбољи је ватерполо стрелац свих времена. У професионалне воде кренуо је управо са једног од градских базена, са СЦ „11. април” на Новом Београду где је рођен и одрастао.
београд.рс

Имајући у виду колико је пливање важно за здравље деце и одраслих, неке београдске општине су и пре одлуке Града Београда налазиле начин да бар мало олакшају и улепшају породицама лето. Тако је Општина Нови Београд обезбедила посебну пропусницу за новобеоградске породице с којом је бесплатан улаз на отворене базене Спортско-рекреативног центра СРЦ „11. април“. Општина Звездара је породицама са своје територије које имају четворо и више деце старости до 12 година, давала бесплатну месечну пропусницу за улазак на базен Спортског центра „Олимп“.

Од прошле године, сви Београђани у могућности да добију највећу повластицу - персонализовану картицу за потпуно бесплатно купање на отвореним базенима, у времену након 12 часова, сваког дана. Тако ће бити и овог лета. Сви базени ће се отворити између 15. јуна и 1. јула, а у оквиру понуде Града су следећи објекти:
• Спортски центар „Ташмајдан“
• Спортски центар „Вождовац“
• Спортско-рекреативни центар „11. април“ Нови Београд
• Спортско-рекреативно-пословни центар „25. мај – Милан Гале Мушкатировић“
• Спортско-културни центар Обреновац
• Спортски центар „Љубомир Ивановић Геџа“ Младеновац
• Спортско-рекреативни центар „Колубара” Лазаревац и
• Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије.


Могућност да се на овим базенима Београђани бесплатно купају представља остварење обећања Александра Шапића датог у време кад је био први на листи кандидата за градоначелника „Александар Вучић-Заједно можемо све“. Тада је најавио идеју да базени буду бесплатни за житеље главног града у што већем делу летње сезоне и нагласио да су спорт и култура кључни за развој заједнице и промоцију истинских вредности, нарочито код деце, те да се у тим областима не сме штедети, већ је потребно повећати улагања.

„Ми који водимо рачуна о будућности наше деце, морамо да учинимо све да имамо што више спортских терена, игралишта, клубова, те да створимо услове како би се деца што више бавила спортом. Данас живимо у таквом времену да је деци некако привлачније да проводе време за рачунаром, мобилним телефоном или таблетом, него да буду напољу и да се баве спортом. Међутим, без спорта нема доброг не само физичког него и психичког развоја.“ 

председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић

Подели вест