SSS_34.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ПИЈАЦА „СТАРИ МЕРКАТОР“ У ПОТПУНО НОВОМ РУХУ: Свежа храна у климатизованом простору, нове тезге и обезбеђен паркинг

06.05.2024.

ПИЈАЦА „СТАРИ МЕРКАТОР“ У ПОТПУНО НОВОМ РУХУ: Свежа храна у климатизованом простору, нове тезге и обезбеђен паркинг
Величина слова

Пијаца „Стари Меркатор" сад може да стане раме уз раме са старијим „пазарима“, а има и чиме да се похвали. Услови продаје су радикално побољшани захваљујући потпуној ревитализацији целог простора.

Нигде нема таквог воћа и поврћа као на зеленој пијаци! Храна која стиже на београдске тезге највише је времена провела сазревајући у воћњаку или леји, а најмање по складиштима или теретњацима са далеких дестинација. Ту су мириси и укуси какве сви воле, а и могућност да се проба - да ли је јагода баш слатка, да ли је трешња још чврста? Зато Београђани воле своје пијаце, а с поносом позивају и госте да се прошетају Каленићем, „Бајлонијем“ или популарним „Зелењаком“.

Подсетимо, пијаца је отворена још 1972. године, а изграђена је у оквиру великог трговинског комплекса, у самом центру општине Нови Београд. Сада су на њој потпуно нова кровна и подна облога, као и вентилација, а на свим улазима су нова, аутоматска врата. Постављене су нове водоводне и канализационе цеви, уграђена је нова спољна столарија и окречени сви зидови унутар пијачног дела.

У галерији фотографија можете да погледате како пијаца „Стари Меркатор" изгледа данас, након уређења.

У време великих летњих жега, пијаца „Стари Меркатор“ је право уточиште и за продавце и за купце, јер је читава климатизована. Захваљујући томе, домаће висококвалитетно воће, поврће, млечни производи, коре за питу, јаја, месо и риба остају дуже свежи, а хигијенске услове је још лакше одржати на максимуму. Модернизација је тако донела оно најбоље произвођачима и купцима - пијаца је опремљена са 144 тезге и 20 расхладних витрина, а сређени су и локали који се налазе унутар пијаце. Уређен је и посебан део за цветну пијацу где потрошачи, уз редовну набавку, могу да пазаре и саксијско и резано цвеће, као и саднице, а у зимском периоду и јелке.

sc_04.jpg
београд.рс

ЈКП „Београдске пијаце“ је завршило ревитализацију пијаце „Стари Меркатор“ крајем 2022. године. У сарадњи са градском општином Нови Београд, јавним предузећима „Београд пут“ и „Зеленило Београд“ уредило је и простор дуж тржног центра „Стари Меркатор“. Асфалтирана је целокупна пешачка стаза и постављена пијачна опрема са 70 нових боксева, уместо старих тезги где су Новобеограђани навикли да купују разну робу широке потрошње. Ради што веће безбедности, између дела зелене и јавне саобраћајне површине на којој су боксеви, постављена је нова заштитна ограда, а све је под видео надзором.

Цветни кутак на пијаци „Стари Меркатор" сада изгледа овако:

Дух београдских пијаца који чине чаробне боје свежег воћа и поврћа, мириси плодова тек убраних у баштама и воћњацима и чар ситног цењкања које нас враћа у прошлост, спојени су на пијаци „Стари Меркатор“ са свим добробитима модерног доба - куповине у климатизованом и беспрекорно чистом простору.

Смањењем цене пијачних услуга покушавамо да стабилизујемо и цене производа на тезгама, то је још једна од мера којима покушавамо да помогнемо грађанима.” 

председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић

Пијаца ради током целе недеље, а не само викендом, па је једно од главних места за снабдевање свих Новобеограђана. На њихово задовољство, ускоро ће бити реконструисан и сутеренски део, где је у изградњи гаража са више од 50 паркинг-места, уз резервисана посебна места за особе са инвалидитетом. До пијаце ће купци моћи да се попну лифтом или кружном рампом, чиме ће комфор куповине бити употпуњен.

Нови Београд има и друге, одлично снабдевене зелене пијаце - у Блоку 44 и на Бежанији, а његови становници гравитирају и пијаци Земун. Међутим, „Стари Меркатор” остаје највећи снабдевач за највећу београдску општину и пијаца на понос купцима и продавцима.

На иницијативу градоначелника Александра Шапића, а на основу договора ЈКП „Београдске пијаце” и Удружења пијачних продаваца „Опстанак”, у новембру прошле године је донета одлука да се све пијачне услуге смање за 15 одсто. Ово је још једна од мера помоћи грађанима, усмерена на стабилизацију цена производа на пијачним тезгама.

Гаража у склопу пијаце „Стари Меркатор" данас је осавремењена, уређена и функционална. 


Град Београд управља пројектима озбиљне реконструкције пијаца, међу којима су и оне у Борчи, Обреновцу, Лазаревцу и Отвореном тржном центру на Миљаковцу где се преселио некадашњи новобеоградски „Бувљак”. Према речима градоначелника Шапића, у плану су и пројекти за уређење пијаца „Ђерам”, „Каленић” и пијаце на Бановом брду.

У галерији фотографија можете да погледате како је пијаца „Стари Меркатор" изгледала пре обнове. 

Подели вест