KDU Ovca 00.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

БОРЧА И ОВЧА ДОБИЈАЈУ МОДЕРНЕ ВРТИЋЕ: Репрезентативни објекти примају 410 деце, овде је и централна кухиња!

07.05.2024.

БОРЧА И ОВЧА ДОБИЈАЈУ МОДЕРНЕ ВРТИЋЕ: Репрезентативни објекти примају 410 деце, овде је и централна кухиња!
Величина слова

Очекује се да ће на лето на општини Палилула бити завршена изградња модерних дечјих вртића у Борчи и Овчи. Овај новитет ће бити од великог значаја за житеље овог дела града и због тога што се у непосредној близини налази новоизграђени Дом здравља.

Брига о најмлађим суграђанима је приоритет градских власти, па тако, поред бесплатних уџбеника за школарце, бесплатних вртића за малишане, Град Београд улаже у градњу нових и реконструкцију постојећих школа и вртића.

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је јесенас радове на изградњи вртића у Борчи, који би требао да буде завршен на лето ове године.

Како је том приликом истакао, вртић ће бити од великог значаја за житеље овог дела Палилуле јер се у близини налази и новоизграђени дом здравља, а у плану је и уређење паркинг-простора, чиме ће читава зона бити заокружена.
– Ово ће бити један од највећих вртића у граду, простираће се на скоро седам хиљада квадрата и у њему ће бити 270 места за боравак деце, распоређене у тринаест група. Објекат ће бити у складу са свим стандардима - навео је Шапић.

Он је подсетио на одлуке да у државним вртићима боравак буде потпуно бесплатан, да се повећају субвенције за боравак сваког детета у приватним вртићима на 33.000 динара, да приватни вртићи добијају пун износ без обзира на то ако дете током месеца изостане, те да се новац уплаћује директно предшколским установама, а не на рачуне родитеља. Све то ће приватним вртићима знатно олакшати функционисање, обезбедити им стабилно финансирање и истовремено бити подстрек за отварање нових објеката, нагласио је Шапић.

- Родитељима ће такође бити знатно лакше, јер њима ће бити свеједно да ли су дете уписали у приватни или државни вртић ако не морају ништа да плаћају. Наша је процена да ће се највећи број приватних вртића уклопити у износ који Град субвенционише. То је практично још једна кључна мера како бисмо дошли до тога да не постоји ниједно дете које неће ићи у вртић. Мислим да смо близу тога - истакао је Шапић.

Када је реч о вртићима које Град Београд гради, председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић је додао да или је расписана јавна набавка или су радови у току на девет објеката.
- Поред ових у Борчи, у насељу Браће Јерковић радови су далеко одмакли, а ускоро се очекује завршетак адаптације старе школе у вртић у Умчарима. Јавна набавка је расписана за објекат у Степојевцу, такође за вртић у Блоку 62, а пројектовање за вртић у Сунчаном брегу у Раковици се завршава. Месна заједница у насељу Зуце се преуређује у вртић са сто места, Општина Обреновац такође од наших средстава завршава вртић у Баричу. Наставићемо да градимо и да повећавамо капацитете и већ ове године очекујемо да бољитку у овој области знатно допринесу и мере које смо донели, а за шта Град на годишњем нивоу издваја око шездесет милиона евра - казао је Шапић приликом обиласка радова.

Све предшколске установе које се налазе са леве обале Дунава ускоро би требало да добију централну кухињу. У склопу тог пројекта, малишани који живе у овом насељу на левој обали Дунава, добиће и вртић. Око 2.500 оброка дневно за све малишане које похађају вртиће у насељима на левој обали Дунава спремаће се у тој централној кухињи у Овчи. Иако је ова идеја помињана одавно, први конкретни потези повучени су пре пет-шест година. Осим што би се растеретила садашња кухиња, изградњом овог објекта знатно би се смањили и трошкови које има ПУ „Бошко Буха”, допремајући храну „преко реке”.


Према речима Александре Чамагић, секретарке за образовање и дечју заштиту, у Граду Београду гради се осам објеката, нових вртића. Поред радова на вртићу у Борчи који ће моћи да прими 270 малишана, у насељу Браће Јерковић који ће имати исти толики капацитет од 270 деце радови су далеко одмакли, а у наредним данима очекује се завршетак адаптације старе школе у вртић у насељу Умчари који ће имати капацитет да прими око 100 малишана.
Она је напоменула да се у Месној заједници у насељу Зуце преуређује у вртић са око 60 места, затим, завршава се вртић у Баричу, који ће бити централни објекат за то насеље општине Обреновац и моћи ће да прими више од 200 деце, док ће у Овчи бити изграђена централна кухиња и објекат са 140 места за пријем деце.

Комплекс ће бити лоциран у североисточном делу, на парцели површине око 4.000 квадрата. Планиране су две групе јасленог и четири вртићког узраста. Део садржаја биће организован и у приземном делу објекта, а повезиваће их мултифункционалан простор главног хола са степеништем, намењен за игру, представе, глуме, луткарске представе, музичке и ликовне перформансе деце.

У галерији фотографија можете да погледате како изгладају радови на изградњи вртића на левој обали Дунава.

Малишани јасленог узраста ће имати и игралишта обложена тартаном, а они мало старији травнате површине за игру. На крову су предвиђени и соларни колектори. За градњу централне кухиње изабрана је локација у оквиру планираног стамбеног комплекса који је био у изградњи. Идеја Града је то буде комбинована дечја установа како би се, осим решавања проблема доставе хране, добила и додатна места у вртићима.

Планирано је да објекат у Овчи има јасле и вртић за минимум 140 деце, са централном производном кухињом и површином од 2.000 квадратних метара. Изградњом нове кухиње смањиће се трошкови транспорта и лакше ће се организовати припремање хране за вртиће са те стране реке. Храна се сада свакодневно довози из Прерадовићеве преко Панчевачког моста, где је седиште матичне установе.

На овај начин вртићи са леве и десне стране Дунава постаће потпуно независни у дистрибуцији хране што ће, осим лакшег организовања функционисања установе донети и значајне уштеде.

вртић Борча 2 Беоинфо.jpg
Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић приликом обиласка радова на изградњи вртића на левој обали Дунава, новембра 2024.
београд.рс

Према речима председника Привременог органа Града Београда Александра Шапића, буџет Града објективно је био мањи, али да је и поред тога одлукама које су донете обезбеђено више од 100 милиона евра.

- Само за уџбенике нам је требало 17 милиона евра, а за ваучере у износу од 6.000 динара дали смо око 20 милиона евра. Такође, обезбедили смо 60 милиона евра за вртиће који су бесплатни, за услуге социјалне заштите, које су се до сада наплаћивале, а сада се не плаћају. Прошлог лета смо поделили више од 200 хиљада карата за бесплатне базене, што такође кошта неколико милиона евра. Затим, појефтинили смо карте за јавни превоз, на шта су Београђани добро одреаговали. Смањен је приход, али су људи почели више да купују карте када виде да опорављамо превоз - рекао је Шапић.

Не постоји ниједно дете које неће ићи у вртић."

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић

Када се све ове ствари наброје, онда схватите какве је Град све мере доносио, а да притом ништа не буде угрожено објаснио је Шапић.

- То је тако када имате другачије приоритете и водите одговорну социјалну политику. Тако је и са овим вртићем. Наставићемо да их градимо, али ћемо наставити и да доносимо мере да и они који се овим послом баве приватно могу нормално да зараде од тога, а да са друге стране Београђани имају прилику да упишу своје дете у вртић и да не плаћају ништа. То нам је циљ и то није нимало лако, како некима изгледа - истакао је Шапић и додао да је важно што људи могу да се увере у то да све то није утопија и празна прича, јер постоје ствари које су изнад функција, те да они умеју то да цене.

Подели вест