MIX_3774.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

УПРКОС СВИМ ОПСТРУКЦИЈАМА СА РАЗНИХ НИВОА, ДУБОКО САМ ВЕРОВАО ДА ЈЕ ОВО ИСПРАВНА СТВАР: Александар Шапић о успешно завршеном уклањању нелегалних сплавова на Савском кеју

09.05.2024.

УПРКОС СВИМ ОПСТРУКЦИЈАМА СА РАЗНИХ НИВОА, ДУБОКО САМ ВЕРОВАО ДА ЈЕ ОВО ИСПРАВНА СТВАР: Александар Шапић о успешно завршеном уклањању нелегалних сплавова на Савском кеју
Величина слова

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је данас Савско шеталиште где је успешно завршена прва фаза уклањања нелегалних сплавова.

Прва фаза уклањања нелегалних сплавова на Савском кеју успешно је завршена, а сада креће друга – обезбеђивање инфраструктуре и израда пројекта за уређење читавог Савског шеталишта где ће људи заиста моћи да имају простор какав и доликује овом делу града, изјавио је данас председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

Обилазећи овај простор, он је истакао да је на овом месту започето званично уклањање нелегалних сплавова, оних чији власници нису учествовали у лицитирању.

– Први пут сам то најавио у фебруару 2021. године и од тог момента смо кренули у разне процедуре. Први корак била је анализа и пописивање свих сплавова, а било их је овде између 105 и 107, након чега смо ушли у процедуру отварања лицитације за нове позиције које смо исцртали у складу са еколошким и безбедносним стандардима, са дозвољеном удаљеношћу рени бунара и свим оним што овај простор овде није испуњавао. Тада се ушло у прву, па у другу лицитацију и сада могу рећи да је овде од више од сто сплавова остао још само један. Било је планирано уклањање 77 сплавова, а данас сам добио информацију да је остао још само један – истакао је Шапић.

Од свега је најважније то да је кренуло чишћење обале и ослобађање овог простора."

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић

У овом моменту на ова три километра имаћемо 28 позиција, рекао је Шапић.

– Данас се сви објекти не налазе на својим позицијама зато што морамо да им обезбедимо легалне прикључке за воду и струју, а још увек чекамо да нам Управни суд каже на који начин то можемо да урадимо. Од свега је најважније то да је кренуло чишћење обале и ослобађање овог простора. Од сутра, када будемо све привели крају, овај део Саве је завршен што се тиче уклањања. Сада креће друга фаза, а то је обезбеђивање инфраструктуре и израда пројекта за уређење читавог Савског шеталишта – рекао је председник Привременог органа.

Он је истакао да су за сплавове који се налазе у другом делу, од Бранковог моста до Ушћа, као и за оне који се налазе прекопута Ратног острва већ донета решења о уклањању, да су завршене и лицитације, те да ће почети уклањање објеката који немају излицитирану позицију, односно који не чекају да им се ослободи позиција.

– Настављамо са тим и оно што је пре три године деловало као немогућа мисија, сада је урађено. Али, ни ово није крај. Крај ће бити када ово шеталиште буде изгледало како то и доликује – чисто и уредно. Сви сплавови ће имати пречишћиваче отпадних вода, свако ће имати свој прикључак за воду и струју. Ово је резиденцијални део и неће бити ниједна дискотека нити ноћни клуб који би угрожавао суграђане. Ова обала Саве ће бити у потпуно другачијем руху, а потом ћемо уредити и читаво шеталиште. Упркос свим опструкцијама са разних нивоа, дубоко сам веровао да је ово исправна ствар и драго ми је што сам данас овде – истакао је Шапић.

Крај ће бити када ово шеталиште буде изгледало како то и доликује – чисто и уредно."

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић

Он је захвалио инспекцијској служби и свима који су овде радили, новобеоградској полицији и речној, свима који су до сада асистирали. Очекујем, додао је, да ћемо сада далеко лакше и са много мање муке кренути у чишћење овог дела обале.

– Прекопута Ратног острва биће ноћних клубова, јер то није резиденцијална зона, а од Бранковог моста до Ушћа неће бити ниједан сплав, нити клуб, јер је то једини део где са ове стране реке може да се види Калемегданска тврђава. То је била препорука и један од услова како бисмо добили прилику да уђемо на листу Унеска – нагласио је Шапић.

У галерији фотографија можете да погледате како је данас изгледао обилазак Савског кеја.

Он је рекао и да му је јуче јављено да је у једном од сплавова затечен Молотовљев коктел и пушка, напомињући да је занимљиво то што је један број медија који је здушно бранио сплаваре, одустао од одбране.

Фотографије можете преузети овде.

Извор: Беоинфо

Подели вест
promo_banner_360@2x.jpg
Придружите нам се!
"БЕОГРАДСКИ ДАНИ ПОРОДИЦЕ 2024" ОД 13. АПРИЛА ДО 15. ЈУНА: КУЛТУРА, СПОРТ, УМЕТНОСТ, ИСТОРИЈА И ТРАДИЦИЈА
Прочитајте још