1bf6913f07ffe9c3cf38e05d11079f38_6558440846.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ШАПИЋ НА СВЕЧАНОЈ АКАДЕМИЈИ ПОВОДОМ ДАНА СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА: Потребно је да негујемо историју сећања и добре односе јеврејског и српског народа

09.05.2024.

ШАПИЋ НА СВЕЧАНОЈ АКАДЕМИЈИ ПОВОДОМ ДАНА СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА: Потребно је да негујемо историју сећања и добре односе јеврејског и српског народа
Величина слова

У овим тешким временима у којима се данас налази читав свет не смемо никада да заборавимо злочине на Старом сајмишту као и да дозволимо да се они понове ни над једним народом, рекао је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обраћајући се присутнима на Свечаној академији поводом обележавања Дана сећања на жртве Холокауста.

Он је вечерас у објекту „Централна кула” Меморијалног центра ,,Старо сајмиште” истакао да је присуствовао почетку радова на овом објекту те да данас он заиста изгледа онако како треба да изгледа један меморијални центар.

– Српски народ, Град Београд и Београђани су кроз читаву своју историју патили и страдали. Не као јеврејски народ у Другом светском рату, али увек смо били широкогруди и трудили се да помогнемо коме год смо могли и колико је то било у нашој моћи. Чули смо овде да је један део припадника јеврејског народа успео да преживи те страшне злочине захваљујући управо српском народу који их је сакривао и на тај начин спасио сигурне смрти. Мислим да у овим тешким временима у којима се данас налази читав свет не смемо никада да заборавимо злочине као што су ови као и да не смемо да дозволимо да се они понове ни над једним народом. Потребно је да негујемо историју сећања и добре односе које имају јеврејски и српски народ. Оно што је Град Београд красило кроз читаву своју историју, иако је пролазио кроз многе тешке моменте и тренутке и не знам да ли има града у ширем окружењу који је више пута уништаван, то је да је он био увек отворен и примао све раширених руку без обзира на нацију и веру. Београд је и данас такав и докле год будем имао прилику да будем први међу једнакима потрудићу се да и даље негујем ту врсту расположења и атмосфере коју, мислим да је одувек красила Београд – истакао је Шапић.

23aa252d3a90249db1b070893c1cb0a5_8184727303.jpg
Александар Шапић на Свечаној академији поводом Дана сећања на жртве Холокаустa
београд.рс

„Мислим да у овим тешким временима у којима се данас налази читав свет не смемо никада да заборавимо злочине као што су ови као и да не смемо да дозволимо да се они понове ни над једним народом."

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић

Председник Јеврејске општине Београд Арон Фукс и председник Бнеи Брит СрбијаЛадислав Мезеи су овом приликом подсетили на иторијат страдања Јевреја у Београду. Указано је да обележавање сећања на жртве Холокауста има вишеструки значај а најважнији је да жртве остају упамћене, не само као број већ као људска бића која су убијена само зато што су припадали једном народу.

Он је био увек отворен и примао све раширених руку без обзира на нацију и веру."

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић о Београду

Свечаности су присуствовали представници Владе републике Србије као и представници дипломатског кора. Одржан је музичко сценски програм чија је тема била уметнички приказ хронологије Холокауста у Београду од почетка рата до 10. маја 1942. године.

На територији Београда страдало је преко једанаест хиљада Јевреја, Београђана, Јевреја из Баната, централне и јужне Србије и јеврејских избеглица из Аустрије и Чехословачке. Јевреји мушкарци затварани су у логорима Топовске шупе и Бањица и сви су стрељани до децембра 1941. Почетком децембра 1941. отворен је логор Сајмиште, где је затворено преко 6.000 жена и деце. Сви су убијени до 10. маја 1942. Највише је страдало београдских и банатских Јевреја, близу 93 одсто. У Србији, од 39.282 Јевреја, према подацима Државне комисије за утврђивање окупатора, страдало је око 88 процената.

Фотографије можете преузети овде.

Видео-материјал можете преузети овде.

Извор: Беоинфо

Подели вест