shutterstock_1918252379.jpg
shutterstock

shutterstock

Градске актуелности

МЕРЕ КОЈЕ ВРАЋАЈУ УГЛЕД ЗАПОСЛЕНИМА У ПРЕДШКОЛСКИМ УСТАНОВАМА: Вапитачи данас имају далеко бољи материјални статус

11.05.2024.

МЕРЕ КОЈЕ ВРАЋАЈУ УГЛЕД ЗАПОСЛЕНИМА У ПРЕДШКОЛСКИМ УСТАНОВАМА: Вапитачи данас имају далеко бољи материјални статус
Величина слова

Поред тога што је Град обезбедио да државни вртићи буду бесплатни за сву децу, а за оне малишане који иду у приватни вртић уплаћује субвенције, и тако допринео породичном буџету, и статус запослених у предшколским установама у Београду се током последњих месеци значајно побољшао.

Наиме, од септембра прошле године до сада, запослени у београдским вртићима су у два наврата добили повећање зарада, па од јануара васпитачи имају плате око 100.000 динара.

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић је у септембру прошле године рекао да је на седници Скупштине града тада усвојена најважнија одлука - ребаланс буџета, захваљујући којој ће бити обезбеђена додатна средства за повећање основица за плате запослених у предшколским установама.
Како је Шапић прецизирао, Град је до тада повећавао републичку основицу за шест одсто, а сада ће повећати за још десет процената.

Брига о људима је фокус моје политике!"

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић


- На републичку основицу за плате у предшколским установама Град Београд ће додати још шеснаест одсто. С обзиром на то за ће Република подићи тај износ за још пет одсто у септембру, а има најава да ће од јануара (2024) подићи за још десет одсто, када се све сабере васпитачица би од садашњих седамдесет хиљада могла да прима близу сто хиљада динара, што ће бити значајно повећање захваљујући Граду и Влади Србије. Ово је по мени најважнија предложена одлука. Такође, повећавамо и солидарну помоћ за запослене у овој области, тако да ће уместо 25 хиљада она износити 40 хиљада, колико имају и сви запослени у јавним комуналним предузећима - рекао је том приликом Шапић.

Око 9.000 запослених у предшколским установама на територији Београда, захваљујући усвојеном ребалансу буџета добило је повећање основице плате у септембру прошле године.
Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић је истакао да се то повећање посебно односи на помоћно особље, спремачице, чистачице, куварице, курире и административно особље, којима су плате биле изузетно ниске.

Како је истакнуто, жеља градских власти била је да врате углед и достојанство које су васпитачи, учитељи, наставници, професори некада имали, које заслужују, али се то временом, у друштву, из различитих разлога изгубило.
„Од старта мандата најважнија су нам деца и унапређивање образовног система, од предшколства надаље, колико је у домену и надлежности града Београда", истицано је у више наврата.

Погледајте видео у ком председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић говори о социјалним мерама у протекле две године током које је обезбеђено више од 120 милиона евра за ову намену.

Таква политика је поткрепљена и конкретним делима - свим београдским ђацима градска управа је купила уџбенике, боравак малишана у државним предшколским установама у главном граду, као и значајан део рачуна за приватне вртиће уместо из породичног новчаника плаћа се из градске касе, бесплатан је енглески за све предшколце, а ребаланс престоничког буџета отишао је у корист значајног побољшања материјалног статуса запослених у вртићима.
Први пут прошле године за око 9.000 запослених у предшколству у свим општинама обезбеђени су и превентивни здравствени систематски прегледи о трошку града, су септембру је градоначелник Шапић најавио солидарну помоћ, која је била уплаћена у висини од 40.000 уместо дотадашњих 25.000 динара, како радницима у предшколским установама, тако и запосленима у јавним предузећима.

У плану је и да све предшколске установе добију ново возило за превоз хране, а сви запослени у вртићима Београда имаће нову радну одећу и обућу.

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић је, одговарајући на питање на коју је одлуку најпоноснији откако је на челу Београда рекао да је поносан на све значајне одлуке из области социјалне политике.
- Пронашли смо у буџету за ту намену више од 100 милиона евра иако је буџет мањи у односу на прошлогодишњи због инфлације која је све погодила. За социјалне мере сам се увек залагао, јер сматрам да је пре свега најважнија брига о људима. Искористио сам своје искуство из локалне самоуправе и спровео сам озбиљну социјалну политику, какву сам водио и док сам био на челу најмногољудније општине у Србији. Почели смо са новогодишњим ваучерима који су грађанима важни у децембру или јануару, када су нагомилани трошкови једне породице. То сам радио и пре две године на Новом Београду, па су говорили да је то „ад хок” пројекат због избора. Исту причу понављали су из године у годину, а ми опет и опет делили ваучере… Укинули смо плаћање за било коју услугу социјалне заштите, као и листе чекања. У тренутку када све поскупљује, појефтинили смо јавни превоз, и то дупло у току велике борбе са приватницима. Увели смо бесплатни превоз први пут за средњошколце и пензионере, као и бесплатан ноћни превоз. Током лета смо грађанима обезбедили бесплатне базене и поделили око 200.000 карата. Донели смо одлуку о повећању плата васпитачицама и свима који раде са нашом децом у предшколским установама. Спровели смо и одлуку о бесплатним уџбеницима и вртићима. Сви предшколци имају бесплатне часове енглеског језика. У току је набавка пречишћивача ваздуха за све просторије у којима бораве деца у свим вртићима, основним и средњим школама. То су најозбиљније социјалне мере у протеклих неколико деценија - истакао је Шапић.

Подели вест