Entrance Left angle square.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

СРБИЈА УЛАЗИ У ИСТОРИЈУ УЗ ЕКСПО 2027: Београд на мапи света уз слоган „Игра за човечанство“

12.05.2024.

СРБИЈА УЛАЗИ У ИСТОРИЈУ УЗ ЕКСПО 2027: Београд на мапи света уз слоган „Игра за човечанство“
Величина слова

Београдски ЕКСПО 2027 обележиће историју Србије, региона, али и целог света. За Западни Балкан биће ово први ЕКСПО који је икад организован у региону, а ни у читавој Југоисточној Европи ниједна земља није почаствована титулом домаћина светске изложбе већ дуже од три деценије.

Биће ово и веома посебан ЕКСПО за читав свет, будући да се по први пут полаже толико пажње на еколошке аспекте догађаја који прати цела плантета. Соларна енергија, снага ветра, иновативни системи грејања и хлађења ваздуха - све ће то бити максимално примењено у зградама, павиљонима, па чак и на паркинзима и зеленим површинама београдског ЕКСПО комплекса. Посетиоци ће имати прилику да користе најразноврснија еколошка превозна средства, а најважније је то што ће све саграђено за ову прилику моћи још дуго да се користи - често и на потпуно другим местима.

Шта је ЕКСПО?
ЕКСПО је глобални догађај који окупља државе и међународне организације са циљем да се нађу решења за фундаменалне изазове с којима се човечанство сусреће. Увек је посвећен важним темама, а привлачи милионе посетилаца па тако креира нову динамику и пружа услове за грандиозне промене у градовима домаћинима.

Први светски ЕКСПО је одржан 1851. године у Лондону, под називом Велика изложба. Последњи је одржан у Дубаију, од 1. октобра 2021. године до 31. марта 2022. године. Следећи ће се одржати у јапанском граду Осака, од априла до октобра 2025. године.

Шта је специјализовани ЕКСПО?
Специјализовани ЕКСПО је нешто другачија врста светске изложбе, јер увек треба да „илуструје неку конкретну тему“. Догађај може да траје максимално три месеца, у јасно одређеном простору намењеном за изложбене павиљоне учесника. За специјализовани ЕКСПО у Србији се гради нови комплекс југозападно од града, у близини аеродрома „Никола Тесла“.

„Организовање овакве манифестације представља посебну врсту признања за сваку земљу и град имајући у виду да у просеку преко 100 земаља учествује на овим изложбама и да је за време трајања посети исто толико шефова држава или председника владе. Зато се надамо да ће српска престоница добити шансу да покаже свету све своје лепоте, историју и културу.“

Градоначелник Александар Шапић, септембра 2023.

Како ће изгледати београдски ЕКСПО?
Главна зграда у центру ће имати главни јавни улаз и пратеће објекте, интерни и екстерни аудиторијум, као и конференцијске објекте, ВИП објекте и канцеларије за администрацију општег типа.

Осам главних објеката се налазе један поред другог дуж централног шеталишта које се шири у централни трг испред главне улазне зграде. На кружном тргу ће бити изграђен Национални павиљон Републике Србије, који ће бити централна тачка, а у бочним просторима ће бити изграђени други самостални павиљони.

Улазна зграда ће имати симболичан дизајн наглашен перголама које по облику представљају све планине око Београда. У овој згради ће бити смештене канцеларије, собе, као и ресторани и кафетерије. Градња ових објеката се базира на два главна принципа - да буду одрживи и да остану широко употребљиви и убудуће, чак и на неком другом месту.

Концепт грађевина које се могу уклонити и затим поново употребити другде спектакуларно је примењен у изградњи стадиона за недавно одржаном Светском фудбалском купу у Катару. Управо компанија која је пројектовала овај стадион - шпански архитектонски студио „Фенвик и Ирибарен Архитекти“, потписује пројекат ЕКСПО 2027 у Београду.

У галерији фотографија погледајте како ће изгледати пројекти ЕКСПО 2027 у Београду. 

Шта се гради уз ЕКСПО 2027?
Национални стадион уз сајамски комплекс ће бити саграђен по свим стандардима УЕФА и имаће чак 52.000 седишта. Захваљујући њему, Србија ће бити конкурент за највећа фудбалска такмичења. Резиденцијални комплекс ће имати 1.500 станова, а у овом својеврсном „граду у граду“ ће бити изграђен и акватик парк, као нови центар водених спортова.

Ради повезивања Прокопа у центру града преко Земун поља са ЕКСПОМ, биће изграђено нових 18 км пруге. Линијска инфраструктура комплекса будућег сајма ће обухватати 8 километара градских булевара, саобраћајну петљу, надвожњак, линију гасовода, топловод, хидровод, као и паркинг величине 15 хектара.

Шта Србија добија од изложбе ЕКСПО 2027?
Очекује се да специјализовану међународну изложбу ЕКСПО 2027 посети око три милиона људи из 120 земаља, а укупни економски ефекти премашиће милијарду евра. Према анализи домаћих експерата, користи има цела земља већ од припреме самог догађаја, као и градње објеката и пратеће инфраструктуре који остају као наслеђе ове изложбе.

Инвестиције ће се вишеструко вратити, а бенефити прелити и на угоститељство, туризам и хотелијерство, уз отварање нових радних места и повећане зараде. Последично, то ће значити и већи привредни раст и снажнију економију.

По мишљењу Патриса Балестера, стручњака са Универзитета у Тулузу који више од 15 година изучава ЕКСПО, домаћинство специјализоване изложбе Србији може да донесе и политичке користи као и јачање угледа земље у свету. „На дипломатском нивоу, то показује да је земља домаћин отворена према свету и спремна да да дочека стране делегације уз максимум гостопримства“, наглашава Балестер.

Колико Србију кошта ЕКСПО 2027?
Према речима министра финансија Синише Малог, ЕКСПО је инвестиција од 1,2 милијарде евра, али цео програм „Скок у будућност - Србија 2027“ за који је ЕКСПО нека врста „кишобрана“, подразумева улагања од 18 милијарди евра. План је да се изграде и обнове ауто-путеви, брзе пруге, саобраћајнице, али и БИО4 кампус, школе и здравствене установе.

Како је Србија добила ЕКСПО 2027?
Република Србија је изразила намеру да се кандидује за специјализовану изложбу 2027. године подношењем званичног писма председнице Владе Србије Ане Брнабић, у јануару 2022. године. Кандидатуру је поднело укупно пет земаља односно градова: УСА – Минесота, Тајланд – Пукет, Шпанија – Малага и Аргентина – Сан Карлос де Барилоче. Србија и преостала четири кандидата предали су током јуна 2022. године елаборате кандидатуре и презентовали своје пројекте пред Генералном скупштином Међународног бироа за изложбе у Паризу.

Скупштина је донела одлуку да додели Београду организацију ове угледне изложбе на својој седници одржаној 21. јуна 2023. године.

Подели вест