8594c26c415bfca32f8ae5151993f2ce_7988403771.JPG
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

НОВА ПИЈАЦА У ОБРЕНОВЦУ: Модеран објекат на 10.000 квадрата, решење саобраћајних колапса и уређен градски амбијент

14.05.2024.

НОВА ПИЈАЦА У ОБРЕНОВЦУ: Модеран објекат на 10.000 квадрата, решење саобраћајних колапса и уређен градски амбијент
Величина слова

Нова пијаца у Обреновцу најбољи је одговор на потребе грађана које стари пијачни комплекс више није могао да подмирује.

Међутим, она је и део већег пројекта за боље урбанистичко решење у овом делу општине. Град Београд је расписао тендер за извођење радова у августу 2022. године, а комплекс се гради на површини од 5.502 м2. Посао је вредан приближно 1,5 милијарде динара.

На простору између улица Вука Караџића, Војводе Мишића, Дома здравља и градског трга, гради се модеран објекат са две затворене хале. У једној су предвиђене тезге за зелену пијацу, а у другој расхладне витрине за млечне производе. Уз 32 локала и канцеларије за администрацију, нова пијаца доноси још једно важно решење за Обреновчане и њихове госте - подземну гаражу, са 75 паркинг-места.

Obren3.jpg
београд.рс

Обреновац ће добити модерну, уређену пијацу какву заслужује, али и да ће читав овај део града бити сређен у урбанистичком смислу."

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић

Приликом обиласка ових значајних радова прошле године, градоначелник Београда Александар Шапић је посебно истакао да ће Обреновац ће добити модерну, уређену пијацу какву заслужује, али и да ће читав овај део града бити сређен у урбанистичком смислу. „Овде се раније стварао саобраћајни колапс, а сада ће постојати булевар, тако да то више не би требало да буде проблем”, казао је градоначелник.


Пијаца у Обреновцу ради сваког дана, али су грађани навикли да је субота „пијачни дан", како се некада говорило. Отуд је суботом нарочито долазило до великих гужви, чему су доприносиле и сватовске колоне које су ишле истом улицом. Ако се томе додају и спортске манифестације које су, такође, обично викендом, јасно је да ново решење стиже у прави час.

Brojke - Grad Beograd - 5.502 m2-01.png
београд.рс

У галерији фотографија погледајте како изгледају радови на изградњи нове пијаце у Обреновцу и посета градоначелника Александра Шапића октобра 2023. године.

Пешачки приступ новом објекту биће обезбеђен на више места и из Улице Вука Караџића и из новопланиране Пијачне улице, као и из унутрашњости блока са суседне југозападне парцеле, а за аутомобиле су предвиђене колске рампе из обе ове улице.

„Општина ће наставити да ради мање пројекте у складу са својим могућностима и буџетом, а Град ће оне капиталне, попут ове пијаце, атлетског стадиона и других већих пројеката у Обреновцу”, казао је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

Поступци за изградњу наставка Гембешове улице спроводе се упоредо с радовима на пијаци, а она ће заједно са новим крилом Дома здравља чинити нову амбијенталну целину у центру Обреновца. Стари комплекс зелене пијаце је срушен, а на његовом месту ниче нови објекат. Уз њега је предвиђена и нова надстрешница за робну пијацу. Уводе се три путничка и један теретни лифт, као и један лифт за транспорт отпада. Спољашњи зидови зиданог дела објекта су пројектовани са завршном обрадом фасаде у виду декоративне опеке у листелама црвене боје.

Brojke - Grad Beograd - 75 parking mesta u Obrenovcu-01.png
београд.рс

Динамика радова тече предвиђеним темпом, па се очекује да пијаца буде готова на јесен како је и планирано. У њој ће бити обезбеђени бољи услови за пласман робе локалних пољопривредника и произвођача, као и удобнија набавка за све купце који се на пијаци снабдевају.

Пијаце су важно место за све грађане и уколико оне нису уређене и сврсисходне, онда је то огледало свих нас."

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић

Град Београд је решен да се београдске пијаце уреде, а све оне којима је то потребно, озбиљно реконструишу. Тако је уређена и пијаца „Стари Меркатор” у Новом Београду, завршени су радови на Отвореном тржном центру на Миљаковцу, а реконструише се и пијаца у Лазаревцу. Према речима Александра Шапића, у току су и пројекти за реконструкцију пијаца „Ђерам”, „Каленић”, као и пијаце на Бановом брду. „Пијаце су важно место за све грађане и уколико оне нису уређене и сврсисходне, онда је то огледало свих нас. Трудићемо се да оне које су уређене сачувамо, а да оне које нису уредимо и тако у што краћем периоду поставимо стандард који ће морати да се поштује”, каже Шапић.


Подели вест