db7897c9a8c7127c52020e3d6788d8c8_6785941595.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

САРАДЊА БЕОГРАДА И СЈАМЕНА НАСТАВЉА СЕ „НА КРИЛИМА” ПОСЕТЕ КИНЕСКОГ ПРЕДСЕДНИКА СИ ЂИНПИНГА БЕОГРАДУ: Шапић и Huang Xiaozhou потписали Писмо о намерама о пријатељској размени

13.05.2024.

САРАДЊА БЕОГРАДА И СЈАМЕНА НАСТАВЉА СЕ „НА КРИЛИМА” ПОСЕТЕ КИНЕСКОГ ПРЕДСЕДНИКА СИ ЂИНПИНГА БЕОГРАДУ: Шапић и Huang Xiaozhou потписали Писмо о намерама о пријатељској размени
Величина слова

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић састао се данас са извршним замеником градоначелника града Сјамена Huang Xiaozhou.

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић и извршни заменик градоначелника града Сјамена Huang Xiaozhou потписали су данас у Старом двору Писмо о намерама о пријатељској размени између два града, на иницијативу Сјамена.

– Сарадња Београда и Сјамена у областима високе технологије, економије, културе, туризма, спорта наставља се „на крилима” посете кинеског председника Си Ђинпинга Београду, изјавио је Шапић, кога су гости из Кине позвали да у септембру учествује на Кинеском међународном сајму инвестиција и трговине у Сјамену.

Према речима Александра Шапића, Град Београд одржава интензивну сарадњу са градовима и организацијама из НР Кине, као што су Шангај, Ханџоу, Гвејџоу, Гванџоу, Шенжен, учествује на привредним форумима и сајмовима, а делегација Града Сјамена посетила је нашу престоницу у новембру 2023. године, када је и званично започета сарадња.

Заменик градоначелника града Сјамена Huang Xiaozhou захвалио је на срдачном пријему и истакао потребу наставка сарадње између наша два града у свим областима, нарочито у економији и култури.

Кинески председник, који је прошле недеље боравио у званичној посети Србији, својевремено је, почев од 2000. године, обављао функцију гувернера провинције Фуђијан у којој се налази град Сјамен.

Сјамен је познат и као један од најзначајнијих кинеских центара за индустријски развој и истраживања у којем се редовно одржава и Национално такмичење у области вештачке интелигенције. Поред шест националних, индустријских центара, специјализованих за аудио-визуелну комуникацију, развој софтвера, полупроводника, електротехничке опреме, биологије и нове медицине, Сјамен је град у којем је на националном нивоу акредитовано и 2.282 високотехнолошка предузећа.

Наше две земље остварују веома добру пројектну сарадњу у области инфраструктуре и енергетике. Међу најзначајнијим пројектима су „Пупинов мост” (Земун–Борча), изградња деоница ауто-пута „Милош Велики” и реконструкција ТЕ „Костолац”.

Видео-материјал можете преузети овде.

Извор: Беоинфо

Подели вест
promo_banner_360@2x.jpg
Придружите нам се!
"БЕОГРАДСКИ ДАНИ ПОРОДИЦЕ 2024" ОД 13. АПРИЛА ДО 15. ЈУНА: КУЛТУРА, СПОРТ, УМЕТНОСТ, ИСТОРИЈА И ТРАДИЦИЈА
Прочитајте још