61218.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПОРОДИЦЕ: „Велики београдски породични карневал" слави и подржава најважније вредности друштва

15.05.2024.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПОРОДИЦЕ: „Велики београдски породични карневал" слави и подржава најважније вредности друштва
Величина слова

Данас, 15.маја, на Светски дан породице одржава се „Велики београдски породичн карневал" у оквиру манифестације од посебног значаја за Град Београд „Београдски дани породице”.

Тема карневала је „Љубав и породица", а поворка ће се у подне окупити код фонтане „Рибар" на Калемегдану, одакле у 12 часова започиње дефиле дуж Кнез Михаилове улице, током које ће бити два музичка пункта у зони знања и традиције код ТЦ Рајићева, и на бини код Института „Сервантес".

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић свечано је отворио другу по реду манифестацију „Београдски дани породице" 15. априла 2024. године. На линку испод можете да погледате видео са отварања. 

Дефиле карневала завршава се на Тргу Републике где се наставља програм „Великог београдског породичног карневала". Учесници карневала су Оркестар Министарства унутрашњих послова, витезови из удружења за очување старих заната и вештина „Бели орлови", Београдске мажуреткиње, уличне акробате, фолклорна друштва, вртићи са територије општине Стари Град, ученици основних школа са територије града Београда као и многобројни грађани и посетиоци града Београда.

Српски народ и сви грађани србије јесу једна велика породица."

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић

Током читавог дана бина на Тргу Републике биће посвећена карневалу са богатим музичким програмом. Увече од 20 часова на великој бини на Тргу Републике наступиће Ансамбл народних песама и игара са Косова и Метохије „Венац" са представом „700 година Грачанице".

Организатори манифестације „Београдски дани породице" позивају све Београђане и госте српске престонице да узму учешће у карневалу.

Манифестација „Београдски дани породице" одржава се од 15. априла до 15. јуна на 18 локација у престоници. „Дани породице" у Београду ове године одржавају се други пут, а циљ је да ова манифестација постане традиционална и буде један од симбола Београда.

Како је пред почетак ове манфестације најавио председник председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић, „Београдски дани породице" ове године уместо једног викенда, колико је манифестација трајала претходне године, трају два месеца, од 15. априла до 15. јуна.

Београдски дани породице негују пре свега јединство породице, српску традицију и културу."

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић

Шапић је истакао да је породица срж сваког друштва, а да ће „Београдски дани породице" чувати нашу традицију, ширити љубав и солидарност.
- Ове године смо то организовали да траје дуже, да буде богатији програм, зато што је породица нуклеус сваког друштва. Нажалост, живимо у временима када она, та форма традиционалне породице тешко опстаје, али без обзира на то, не смемо никада да одустанемо од борбе за породицу, јер сви ми јесмо овде једна породица и народ јесте једна породица - нагласио је Шапић.

Он је рекао да је су желели да управо у месецима када је Београд најлепши, када се буди, када цвета, када људи излазе поново на улицу због пролећа, да то искористе.
- Од Теразијске чесме, скроз до Калемегданске тврђаве, до доњег Калемегдана, Студентског парка, са свим споредним бочним улицама из Кнез Михајлове, да два месеца буде стално неког програма, да наступају разна културно-уметничка друштва, извођачи, глумци, да имамо позоришне представе, да имамо свега онога што нам омогућава да будемо у овим данима и радосни и весели, да проведемо време са својим ближњима, да могу људи да дођу са својом децом, пријатељима, рођацима, комшијама. Да дођу, наравно и они који долазе у Београд, не само Београђани, сви они који посећују Београд, могу такође лепо да се проведу - рекао је он. Шапић је додао и да ће највећи број догађаја бити током викенда.

Породица је нуклеус сваког друштва."

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић

- Трудићемо се да буде током ова два месеца све што је наша традиција и да све оно највредније што имамо у Србији, покажемо. Неретко у овим тешким временима заборављамо, али не смемо, морамо да чувамо нашу традицију и историју - рекао Шапић.

У галерији фотографија можете да погледате како су изгледали програми током претходних дана на овогодишњим „Данима породице".

Манифестација „Београдски дани породице 2024" траје до 15. јуна у разним облицима на различитим локацијама у престоници. Прошле године проглашена је за манифестацију од посебног значаја за Град Београд.

У организацији Града Београда програми ће бити одржани на Теразијама, Београдској тврђави, у Парку војводе Вука, Студентском парку, Кнез Михаиловој..., на тим локацијама постављено је десет бина са двадесетак тематских садржаја.

Наступиће културно-уметничка друштва, музичари и глумци, биће одржане позоришне представе и уприличени спортски садржаји за све генерације. Планирано је да се на централној бини на Тргу републике организују велики вечерњи концерти.

Моја политика је брига о људима."

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић

Колективно венчање 26. маја, Карневал бродова 15. јуна, Улични карневал и друге добро познате градске манифестације су сада део догађаја „Београдски дани породице". Поред ових, биће приређено више од 100 концерата класичне, џез, блуз, поп и рок музике. Најављено је и више од 30 позоришних представа за децу и одрасле и више од 50 биоскопских пројекција на отвореном. Чак 18 тематских зона распоређених од Трга републике дуж Кнез Михаилове улице до Калемегдана чине епицентар овог догађаја.

Међународни дан породице обележава се широм света сваког 15. маја од 1993. године када је Генерална скупштина Уједињених нација прогласила овај датум Светским даном породице. Циљ овог празника је да охрабри земље чланице да препознају потребу за оснаживањем породице као институције.
Породица је темељ нашег друштва и основа наше културе. Ипак, у многим деловима света породице су изложене различитим изазовима и проблемима. Суочавају се са немаштином, насиљем и различитим облицима дискриминације. Зато је важно да се обележавањем Међународног дана породице подигне свест о тим проблемима и подстакне акција за заштиту и подршку породицама.


Програм манифестације „Београдски дани породице" организован је на следећим локацијама:
Централна бина (Трг републике)
Зона видео игара (Кнез Михаилова)
Туристичка организација (Кнез Кихаилова)
Зона џез, блуз и рок музике (Кнез Кихаилова, код Института Сервантес)
Уметничка зона (Студентски парк)
Сцена камерне музике (Студентски парк)
Зона Коларца (Коларац)
Балкон Коларца
Биоскоп на тераси (кров Коларца)
Зона плеса (плато код Обилићевог венца)
Зона позоришта и филма (Парк војводе Вука)
Зона сликарства (Топличин венац, испод парка војводе Вука / пешачка зона код Супермаркета)
Зона знања и традиције (плато испред Рајићеве)
Мали луна парк (Горњи Калемегдан)
Велики луна парк (Доњи Калемегдан)
Зона фестивала (Горњи Калемегдан)
Зона животиња (Горњи Калемегдан)
Мини зоо врт (Горњи Калемегдан)
Дресура паса и јахање (Горњи Калемегдан)
Зона циркуса (Горњи Калемегдан)
Зона природе (Горњи Калемегдан)
Зона спорта (Горњи Калемегдан)
Зона популарне и народне музике (Доњи Калемегдан)
Српско средњовековно село (Доњи Калемегдан код Небојшине куле)

Брига о породици је један од приоритета Града Београда, истицано је више пута. И ове године сви београдски ђаци добиће бесплатне уџбенике - Град је ове године отишао корак даље, па ће родитељима у септембру бити исплаћено по 20.000 динара за свако школско дете. Новац је намењен за уџбенике, прибор, одећу, обућу, чиме је Град желео да олакша родитељима почетак школске године који је значајна ставка у породичном буџету. Све информације о начину на који могу да се пријаве за 20.000 динара ђачке помоћи породицама, родитељи ће добити у основним и средњим школама у Београду. Пријава траје до краја лета, а новац ће у септембру бити уплаћен на рачуне родитеља.
Такођ, почело је и издавање картица за бесплатан улазак на отворене градске базене током предстојеће летње сезоне. Картице за базен за сезону 2024. Београђани могу да преузму у било којој од београдских општина на шалтерима Града Београда.



Подели вест