14b9c11df029f8813b12199489941688_5622094396.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

СВЕ УДОБНИЈИ ЖИВОТ У БОРЧИ НА 15 МИНУТА ОД ЦЕНТРА БЕОГРАДА: Сређена пијаца за 40.000 купаца, све ново и наткривено

19.05.2024.

СВЕ УДОБНИЈИ ЖИВОТ У БОРЧИ НА 15 МИНУТА ОД ЦЕНТРА БЕОГРАДА: Сређена пијаца за 40.000 купаца, све ново и наткривено
Величина слова

Реконструкција пијаце у Борчи је завршена прошлог октобра и радикално је побољшала услове куповине за око 40.000 суграђана колико овде долази да пазари.

„Иако сам пета генерација Београђана и дорћолска Цинцарка, ја се осећам као аутентична Борчанка. Никад нећу отићи одавде. Имам просечну кућу и мало двориште, али пуно већ великих палми и базен. За мене је ово рај! ” Овим речима описује своју Борчу једна Радмила која је одлучила да напусти центар града и стан замени кућом у којој ужива због зеленила и осећаја слободе каквог нема на улицама градског језгра.

14b9c11df029f8813b12199489941688_5622094396.jpg
Градоначелник Александар Шапић у обиласку реконструисане пијаце „Борча" октобра 2023. године
београд.рс

„Знам да Борча није на листи најпожељнијих насеља”, додаје њена „комшиница” Марина у дискусији која се развила на Инстаграму у вези с овим насељем на левој обали Дунава. „Она има своје мане, као уосталом и свако место, али ја сам овде видела много лепоте, доживела много дивних ствари и упознала гомилу фантастичних људи.” Марина је „побегла” из стана код Вуковог споменика, са мужем и троје деце у ово насеље општине Палилула које полако, али сигурно, добија нови изглед.

У оквиру радова, асфалтирано је 2400 м2 пијачног платоа, постављене су 144 нове тезге у зеленом делу и 40 нова и модерна бокса у занатском делу пијаце.

Мештани се радују променама, јер се њима значајно мења њихова свакодневица. Реконструкција пијаце која је завршена прошлог октобра је радикално побољшала услове куповине за око 40.000 суграђана колико овде долази да пазари. У оквиру радова, асфалтирано је 2400 м2 пијачног платоа, постављене су 144 нове тезге у зеленом делу и 40 нових и модерних боксова у занатском делу пијаце.

Потпуно је обновљен и део пијаце за продају производа животињског порекла, где је постављено 18 расхладних витрина у којима се продају јаја, месо, домаћи млечни и сухомеснати производи.

34386914836413d6f87a4bac6bb60d2b_5126356351.jpg
Реконструисана пијаца „Борча"
београд.рс

„  

На пијаци која је отворена почетком седамдесетих година прошлог века и на којој је некада било 60 закупаца, данас их има више од две стотине, а највећи број њих су пољопривредни произвођачи. Да би се обезбедили добри услови за продавце и купце, сви пролази између тезги су наткривени - више од 850 квадрата. Комплетно су реновирани тоалети и просторија за одлагање отпада, а на свим улазима у пијацу су постављене нове капије - њих седам.

Волео бих да свака пијаца овако изгледа."

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић

Реконструисану пијацу је у октобру 2023. године обишао градоначелник Александар Шапић који редовно истиче важност уредних и сређених пијаца јер су „огледало свих нас”. „Волео бих да свака пијаца овако изгледа”, каже он, додајући да Град Београд посвећује велику пажњу њиховој реконструкцији. У потпуности се обнављају оне у Обреновцу и Лазаревцу, сређен је и „Стари Меркатор”, а на Миљаковцу је отворен чувени београдски „бувљак”.

"На тај начин покушавамо да стабилизујемо и цене производа на пијачним тезгама, тако да ћемо у наредних 12 месеци ставити неку врсту мораторијума. То је још једна од мера којима покушавамо да помогнемо грађанима и олакшамо њихов живот. Ова градска управа, као ниједна пре, већ годину и по дана ради на различитим социјалним мерама које побољшавају услове живота Београђана. Смањење свих пијачних услуга значиће и продавцима, али и купцима."

Ова одлука донета је на иницијативу градоначелника Шапића, а на основу договора ЈКП-а „Београдске пијаце” и Удружења пијачних продаваца „Опстанак”.

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић, октобра 2023. године

Око пијаце „Борча” је регулисан на нов начин и саобраћај како би се избегле гужве. Ради унапређења пијачне делатности, у сарадњи ЈКП-а „Београдске пијаце” и чланова Удружења пијачних продаваца „Опстанак” уважени су сви предлози закупаца на овој пијаци. Како је градоначелник Београда најавио, и овде су смањене цена свих пијачних услуга за 15 процената.

Која је разлика између грађана који живе у Бесном Фоку или Кораћици и оног који живи на Савском Венцу? Та врста дискриминације код мене не пролази, сви Београђани су грађани првог реда.“ 

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић

За ово насеље које је у пуном узлету веома је важно и што се гради вртић, који ће моћи да прими око 270 деце. Александар Шапић је обишао ове радове и притом потврдио да су расписане јавне набавке за изградњу канализације и постројења за пречишћавање отпадних вода у Борчи. У новом Услужном центру су грађанима Борче на располагању и службе општине Палилула, испостава Секретаријата за јавне приходе, Националне службе за запошљавање, Секретаријата за управу, Секретаријата за инспекцију, надзор и комуникацију, Поште, ПИО фонда, ЈКП Београдски водовод и канализација и Инфостана. Једном речју, живот је све удобнији у овом насељу у којем је просечна старост становништва 36,8 година. „Не заборавите да је лепота у оку посматрача и да ћете је увек наћи ако је потражите, као што ћете увек наћи и ружне ствари ако за њима трагате”, каже Марина која је започела дискусију о животу у Борчи на Инстаграму. „Ја сам одлучила да тражим лепоту. И верујте, нашла сам је!”, завршава она.



Подели вест