trg nikole pasica-area-5.JPG
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ФОНТАНА НА ТРГУ НИКОЛЕ ПАШИЋА ПОБЕЂУЈЕ СВЕ: Реконструкција чува зеленило и симбол који остаје заувек у срцима

18.05.2024.

ФОНТАНА НА ТРГУ НИКОЛЕ ПАШИЋА ПОБЕЂУЈЕ СВЕ: Реконструкција чува зеленило и симбол који остаје заувек у срцима
Величина слова

Мало је симбола у Београду који су толико снажно урезани у срца житеља главног града и њихових гостију као фонтана на Тргу Николе Пашића. Током реконструкције овог трга она неће бити уклоњена, већ улепшана и модернизована.

Данас је ова водена атракција најпознатија као место на којем матуранти прослављају крај школе. Међутим, и сви они који журе на посао у врелим београдским јутрима или се враћају кући поподне волели су се бар мало освеже крај велике водене површине у центру града.

Она је мењала свој изглед током шест деценија колико стоји на овом месту, али је увек представљала важан симбол Београда. У породичним албумима још се чувају црно-беле фотографије деце и породица који се осмехују крај водоскока шездесетих година прошлог века.

„Свакако да желимо да уредимо све просторе у центру града, нарочито где пролази велики број људи, у складу са нормама и стандардима какве заслужује град Београда.“ - Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић


Тада је трг назван по Марксу и Енгелсу, а њихов монументални споменик је требало да се огледа у издуженом базену с водом и тако буде још атрактивнији. Раскол с СССР-ом је утицао на промену овог пројекта, па је остао само лепи базен с водоскоцима. Када је, под „најездом“ аутомобила, трг претворен у јавни паркинг, фонтана је једина остала да подсећа на место где су се грађани радо задржавали. Моторна возила су окупирала трг све док иницијатива да се он врати Београђанима није добила довољно следбеника.

trg nikole pasica_cam 3.jpeg
београд.рс

Десетак година је трајала разрада идеја и анализа предлога које су нудили градски урбанисти и архитекте, да би 1986. године било усвојено урбанистичко решење архитекте Олге Милићевић-Николић. Њиме су предвиђене велике бетонске жардињере захваљујући којима је пошумљена зона испред зграде Дома синдиката, а каскадни базен са малим водоскоцима је добио велико „врело“ на једном крају.

Фонтана је постала симбол овог трга и наравно да је нећемо уклањати."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Многи данас само то „врело“, односно највећи водоскок у његовом центру називају „фонтаном“. Међутим, реч фонтана се односи на целу водену атракцију - и архитектонски, а и фактички. Највећи водоскок у „врелу“ је био предмет критика, јер је доста заклањао споменик Николи Пашићу по којем је читав трг добио име 1998. године. Да би се нашао компромис, стручњаци у Граду Београду су одлучили да смање млазове воде и тако улепшају фронталну визуру трга.

Шездесет година касније, популарна фонтана чека своје ново лице - оно ће бити усклађено са модерним урбанистичким идејама, али и принципом очувања традиционалних симбола града. Нови издужени базен ће имати каскаде и мање водоскоке па ће фонтана подсећати на ону које памте најстарији Београђани.

Према речима градског урбанисте Марка Стојчића, циљ је да се реконструкцијом сачувају елементи старог изгледа и уједине са модерним захтевима, као и да се добије комфоран трг на којем ће бити пријатно 365 дана у години. Он ће бити у хладовини захваљујући томе што ће се додати још зеленила и уредити постојеће, а биће доста простора да се одржавају манифестације како је то већ традиција. Ова зона остаје без аутомобила, а простор Безистана који води од Трга Николе Пашића до Теразија ће бити уређен чим се реше имовинско-правна питања.

„Фонтана је постала симбол овог трга, и наравно да је нећемо уклањати. Само уређење трга ће остати исто, али све ће бити ново, нове плоче, нова фонтана. Читав простор и са парком у Влајковићевој, овај потез у самом центру града, можемо слободно да кажемо, добиће изглед какав стварно мислим да заслужује и какав Београд треба да има“, рекао је Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда.

trg nikole pasica-cam 1.JPG
београд.рс

Нова фонтана ће бити изграђена од камена, а планирани радови укључују реконструкцију хидротехничких и електроенергетских инсталација, модернизацију јавне расвете са ЛЕД технологијом и постављање новог урбаног мобилијара.

Само уређење трга ће остати исто, али све ће бити ново, нове плоче, нова фонтана."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Реконструкција трга ће коштати 584 милиона динара и трајати седам месеци, а радови се изводе према решењу архитеката Зорице Савичић и Зорана Митровића које је победило на јавном конкурсу 2015. године. Споменик Николи Пашићу ће бити заштићен током радова, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Београда.

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је на почетку радова Трг Николе Пашића, фебруара 2024. (галерија фотографија испод).

Подели вест