18.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ИМАЋЕМО ЈЕДНУ ОД НАЈБОЉИХ АУТОБУСКИХ СТАНИЦА У ЕВРОПИ: Александар Шапић обишао радове на Новом Београду

17.05.2024.

ИМАЋЕМО ЈЕДНУ ОД НАЈБОЉИХ АУТОБУСКИХ СТАНИЦА У ЕВРОПИ: Александар Шапић обишао радове на Новом Београду
Величина слова

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда обишао је данас радове на изградњи нове аутобуске станице у Новом Београду.

Простор за нову аутобуску станицу пет година је стајао нетакнут. Био сам први који је често и не тако лепо причао управо о БАС-у и покушавао да заштитим Град Београд колико год је то могуће. Овога пута морам да их похвалим и да кажем да није њихова кривица што у јануару саобраћај није пребачен овде, већ је главни разлог нашег кашњења Градска грађевинска дирекција због интерне саобраћајнице која се сада ради. Није небитна ни чињеница да од новембра прошле године немамо Градску управу, и нико није могао да претпостави да ћемо скоро и у јуну и даље бити без Градске управе, са Привременим органом, привременим финансирањем, привременим пројектима и свим процедурама које су због тога додатно компликованије. То је разлог зашто до сада нисмо успели да пребацимо аутобуску станицу на Нови Београд. Волео бих да за сваку ствар која се до сада промашивала за коју годину, ја промашим за који месец. Сада већ можемо да очекујемо да ће на јесен све бити потпуно спремно, рекао је Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда приликом обиласка радова на новој аутобуској станици у Новом Београду.

Напоменуо је и да, када се заврши објекат од 27.000 квадрата, то неће бити само станична зграда, већ ће имати и комерцијалне садржаје.

– Оног момента када објекат буде завршен ту ће бити централна станична зграда, а идеја је да ово што је сада станична зграда буде само за приградски саобраћај и да направимо и ту једну врсту квалитативног искорака. Односно, да возила која саобраћају и која опслужују само Београдђане или грађане који користе приградски саобраћај могу да имају своју посебну станичну зграду. Очекујемо у следећих пар месеци да започне изградња те зграде, онда је неки рок две-три године. Осим тога, гради се и велики паркинг, а када буде завршен ово ће бити једна од најфункционалних и најбољих аутобуских станица у читавој Европи – истакао је Шапић.

7729c2e88e6cb8d5022e6b7ba8eb046e_2277463496.jpg
београд.рс

Ово су ствари које суштински мењају саобраћајну слику Београда."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Поред тога, навео је Шапић, преко пута ће да буде изграђена и станична зграда за железнички саобраћај, тако да ће овај овде део постати чвориште не само београдског саобраћаја, већ и саобраћаја читаве Србије. Такође, најавио је и изградњу испоставе за главну аутобуску станицу, односно изградњу аутобуске станице „Југ” код Аутокоманде.

– Коначно смо нашли решење за једну испоставу или аутобуску станицу „Југ” како смо назвали. Локација за њу је иза Аутокоманде, када се крене ауто-путем ка Нишу. Чим пређете петљу „Аутокоманда”, са десне стране увелико радове изводе Градска грађевинска дирекција и „Паркинг сервис”. Идеја нам је да у следећих пар месеци, чим то буде готово, овде пребацимо добар део возила који ће ићи на југ и људи неће морати да прелазе реку и улазе у гужву – казао је.

Када се заврши објекат од 27.000 квадрата, то неће бити само станична зграда, већ ће имати и комерцијалне садржаје."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Нагласио је да су ово ствари које суштински мењају саобраћајну слику Београда јер ће нова аутобуска станица извући око 5.000 аутобуса који свакодневно пролазе кроз центар града.

– Врло смо близу да то постане реалност и изузетно сам поносан и захвалан што сам у прилици да будем део свега овога у моменту када се Београд заиста мења по питању аутобуског саобраћаја, на шта се чекало деценијама – закључио је Шапић.

У галерији фотографија погледајте посету Александра Шапића Новом Београду.

Фотографије можете преузети овде.

Видео-материјал можете преузети овде.

Извор: Беоинфо

Подели вест