Screenshot 2024-05-20 153052.jpg
принтскрин ТВ К1

принтскрин ТВ К1

Градске актуелности

НЕ ПОСТОЈИ НИ ЈЕДНА СТВАР ОД КОЈЕ САМ ОДУСТАО: Гостовање Александра Шапића на ТВ К1

20.05.2024.

НЕ ПОСТОЈИ НИ ЈЕДНА СТВАР ОД КОЈЕ САМ ОДУСТАО: Гостовање Александра Шапића на ТВ К1
Величина слова

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић био је данас гост емисије „Уранак" на ТВ К1.

Фокусирао сам се ових пар месеци заиста на не тако лаку ситуацију у Београду. Привремени орган имамо сад већ осми месец, то Град Београд не памти да је оволико имао привремену власт, изјавио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић гостујући на ТВ К 1.

- Усвајамо буџет свака три месеца, много ствари не можемо да донесемо. А трудио сам се на све могуће начине да Београђани то што мање осете или да скоро не осете и заиста једва чекам да се ова врста политичке агоније заврши, да прођу ти избори и да се након тога формира градска власт, ко год да је формира и да Београд настави ипак да функционише у некој својој, колико толико нормалној атмосфери - рекао је Шапић.

Screenshot 2024-05-20 153348.jpg
принтскрин ТВ К1

Ја мислим да Београд кад год је имао српску власт, кад је имао градоначелника који се није снебивао то да каже, који је био спреман да подржи националну политику која је у интересу ове земље и овог народа, да је онда он био добар свима. Када је било обрнуто, онда је било проблема, то је било добро свима другима осим Србима, подсетио је Шапић.

- Ја сам међу првима то рекао, да су ово избори који су далеко изнад локалних, и да је изузетно важно да ли ће српску престоницу да води српски градоначелник или ће да је води неко ко ће да се снебива да каже да је српски, не зато што српски значи шовинистички. И то је нешто што је, нажалост, деведесетих година, родољубље и један здрав патриотизам је оскрнављен карикирањем и обесмишљавањем једне здраве националне политике, где су многи људи недорасли националној здравој политици дали јој један епитет и једну етикету нечега што уопште није национално, већ је дискриминишуће и шовинистички. Не, баш обрнуто.

Не значи српски градоначелник да било кога ми обележавамо ко није Србин."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Шапић је још једном нагласио да је Београд град који је отворен за све.

- Београд је био град отвореног срца, широког загрљаја и увек је примао све људе и тако ће бити у будуће. Али, не можемо да дозволимо да неко ко живи у овој земљи, без обзира како се декларише, како се осећа, као припадник српског народа или неког другог, да не поштује закон ове земље, да не поштоје традицију ове земље, да не поштује обичаје ове земље, зато што је то сасвим нормална и природна ствар свугде у свету.

Београд је једна мултинационална средина, отворена за све."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Ја сам живао и на истоку и на западу. И чак на том западу, на који се позива добар део људи који покушава да одбрани оне који на тај начин говоре о рођеном народу и рођеној земљи, тамо то не може да прође, објаснио је Шапић.

- Тамо је то најистрожије кажњиво и они другачије би се односили према онима који се тако понашају у земљи у којој живе и чије законе треба да поштују. Ја сам само о томе говорио и то значи српски градоначелник. Не значи српски градоначелник да било кога ми обележавамо ко није Србин. Као што сам рекао, Београд је једна мултинационална средина, отворена за све, па чак и тих деведесетих најнесрећнијих година, Београд је био отворен за све и у Београду, осим неких инцидената, никад није било проблема ни за кога. На крају крајева, добар део људи из тих ратних подручја који нису српске националности су нашли своје уточиште овде у нашем граду и тако ће бити у будуће.

Изузетно сам био срећан када смо добили нову химну „Боже правде". Ја сам тада, чак 2006. године делио играчима да науче текст химне, пре почетка такмичења, пошто ми нису верови да ћемо да будемо први. Ја сам рекао научите, немојте да се брукамо, коначно имамо нашу химну.
- Видите, има моја једна изјава, скоро су ми показали од пре 15 година где кажем, моји ставови су увек били јасни. Ја стварно ту химну осећао нисам. То је земља у којој сам ја рођен, живао сам у тој СФРЈ до 1991, 1992. када се растурила и увек сам завидео играчима који кад им свира химна имају ту врсту осећаја. Ја нисам осећао „Хеј Словени", наравно да сам је поштовао, то је химна старе земље - рекао је Шапић.

Ми смо у Београду у последњих годину и по дана увели социјалних мера какве нису уведене сигурно две деценије уназад, навео је Шапић.

- Преко 150 милиона евра смо ми из постојећег буџета успели да имплементирамо кроз социјалну политику. У Београду смо у последњих годину и по дана реконструисали, проширили, обновили већи број улица него последњих... Ми смо у Београду сада у процесу где Београд живи један историјски моменат што се тиче вероватно највеће капиталне инвестиције у овој земљи у последњем веку, а то је изградња београдског метроа који се чека неколико деценија. У Београду чекамо изложбу Експо 2027 која ће да подигне економски читаву земљу, а Београд нарочито зато што ће читав један део града да се развије на посебан начин.

„А комунизам у тадашњој Југославији? Ја немам чак ништа против Југославије, ми смо имали пре тога Краљевину Југославије. Имам против комунизма који је на све могуће начине гледао да уништи и да затре српско семе и да уништи српски народ."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Ти људи који критикују све, се највише позивају на законе, на правила, а онда када поштујете те законе и правила, онда кажу, а зашто, објаснио је Шапић недоследности у критици које долазе од стране опозиције.
- Када сам дошао, били су разговори у току с БАС-ом. Био сам међу онима, а нисам био у већини, који је хтео да раскине све то. Морамо макар се посвађали, макар раскинули ово стање, не можемо да чекамо пет и по година нових, јер Београд има потребу за аутобуском станицом. Да вам сада се не враћам како је то све ишло, дошли смо до неког договора. БАС је променио руководство. Стварно не могу да грешим душу, људи сада стварно раде. У ових сада два, три месеца што смо промашили рок је била грешка Градске грађевинске дирекције. Ја сам то јуче отворено рекао, не БАС. Зашто? Па зато што заиста функционишемо у ванредним околностима неколико месеци. Ми нисмо могли у датом моменту да им пребацимо паре, набавка је касно расписана, онда су била ту нека питања и сада долазимо до тога - рекао је Шапић.

Ми имамо данас сва такси возила беле боје. То је пре пар година било незамисливо у Београду."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Став државе је био да покушамо још једном, ја сам тај став прихватио, сели смо и дубоко верујем да ће овога пута то да успе и да ћемо у току лета, на јесен добити извођача и да ће та канализација почети, рекао је Шапић о актуелном питању канализације у Борчи.

- Исто је обећано пре 5-6 година. Нема везе са нама. Дошао сам пре годину и по дана и рекао у чему је проблем. Па проблем је зато што то се ради са ЕИБ-ом, то је европски новац, они имају своје стандарде и једноставно већ годинама не може набавка да прође. Постављају се такви услови које нико не може да испуни, цена је мала и пада тендер. И сада ти треба некоме да кажеш, добро шта да радимо? Када сам рекао да ћемо се одрећи новца, знате шта су ти исти људи писали? Шапић хоће да баци 80 милиона евра кредита или не знам, од тога 20 или 30 грантова које даје Европска унија. Па добро, ево нећемо да их бацимо. Да опет ћемо да кренемо са њима, и опет је све неизвесно. Ја се надам да овога пута неће бити. Ми смо променили комисију. И ми, целу комисију, и они, казао је Шапић. 

Он је навео да неће одустати ни од једног пројекта о којем је говорио.

- Не постоји ни једна ствар од које сам одустао. За ове две године сам ушао у неке борбе које су биле по проценама свих осуђене на пропаст. Нисам хтео од тога да одустанем. Зашто? Јер сам веровао да су исправне. Морате да будете упорни, морате да верујете, морате да се трудите и да користите све своје ресурсе и знање да бисте до тога дошли. И многе сам успео да изгурам, неке нисам. Али ни од њих нећу одустати - рекао је Шапић.

Линије које ми покушавамо да дамо приватницима су линије које остају властништво у Граду Београду. Ја желим да подигнем квалитет јавног превоза, подсетио је Шапић да се константно залаже за побољшање услова живота у Београду.

- За годину дана или нешто мање нећемо имати возило у нашем ГСП-у које је на нафту, већ ће сви бити на гас. Ми свакога дана мењамо котлове који су на мазут, који су на угаљ, који су на нафту и постављамо еколошке. Значи, то су процеси. Ми проширујемо београдске улице да би могли да обезбедимо једну траку за јавни превоз, да би ишли јавним превозом, јер један аутобус на гас мења неколико десетина возила у центру града - рекао је он и додао да ће водити рачуна о условима запослених у ГСП-у.

- Ми ћемо сада доћи да сви возачи раде пет дана недељно. Ниједан радник у градском саобраћају неће бити отпуштен. Имају све могуће бенефиције. Сад мени неко каже, то није добро за ГСП. Ми ћемо да одлучујемо, моји задатак је да подигнем квалитет јавног превоза - рекао је Шапић.

Комплетно гостовање Александра Шапића у емисији „Уранак" на ТВ К1 можете да погледате на линку.

Подели вест