dddf90d86c17238ea25b392e305cc592_3014074588.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ШАПИЋ НАЈАВИО НОВУ ПЕШАЧКУ ЗОНУ У ЦЕНТРУ ГРАДА: Спојићемо Калемегдан и Кнез Михаилову

21.05.2024.

ШАПИЋ НАЈАВИО НОВУ ПЕШАЧКУ ЗОНУ У ЦЕНТРУ ГРАДА: Спојићемо Калемегдан и Кнез Михаилову
Величина слова

Дошло је време да спроведемо у дело идеју која је настала још осамдесетих година, када је на предлог Брана Јовина требало да се овај део од Калемегданске тврђаве до Теразијске чесме претвори у пешачку зону, поручио је Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда приликом најаве радова на новој пешачкој зони.

Морамо да чувамо простор око Калемегданске тврђаве и природна богатства која имамо."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Овим би коначно било омогућено Београђанима и свима онима који дођу у наш град да несметано пролазе од београдског „Победника” и кроз читав Каламегдански парк скроз до Теразијске чесме. Сада имамо идејно решење и очекујемо да негде на јесен буду створени услови да на делу Париске, одавде до Грачаничке и до Узун Миркове, направимо велики трг, шеталиште и пешачку зону. Паралелно ћемо гледати да урадимо једну врсту реконструкције Кнез Михаилове, где год је то могуће, са посебном пажњом на плато испред Филозофског факултета, за који смо већ урадили пројект. Чим се заврши ова агонија са Привременим органом, и њега ћемо кренути да радимо, јер је он заиста сраман – рекао је Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда најављујући радове на новој пешачкој зони, која ће захватити део Париске улице и Тадеуша Кошћушка према Калемегдану.

be4e34f9a2e1d53013e99a0a9660fd9a_4972595954.jpg
Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда у обраћању медијима најавио је данас радове на новој пешачкој зони
београд.рс

Дошло је време да спроведемо у дело идеју која је настала још осамдесетих година."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Према његовим речима, то ће утицати на смањење како загађености ваздуха тако и гужве које се ствара на семафору приликом преласка пешака на Калемегдан.

– Што се трамваја тиче, остаће као и до сада, до Карађорђеве и Цара Душана. Идеја нам је да имамо и шатл-возило које ће грађане који дођу трамвајем до Цара Душана превозити до Узун Миркове и до новог трга, за који заиста верујем да ће када га средимо бити на понос свима нама. Обилазница око Карамегданске тврђеве ће остати, али ћемо је проширити за још две траке, тако да свако ко из Карађорђеве жели да дође до Цара Душана и обрнуто, моћи ће да користи пут који се данас користи, с тим што ћемо, понављам, гледати да проширимо његове капацитете, јер мислим да простора има и да можемо да добијемо две траке у сваком правцу – казао је Шапић.

Истакао је да морамо да чувамо простор око Калемегданске тврђаве и природна богатства која имамо и да их на квалитетнији начин користимо.

Фотографије можете преузети овде.

Видео-материјал можете преузети овде.

Извор: Беоинфо

Подели вест
promo_banner_360@2x.jpg
Придружите нам се!
"БЕОГРАДСКИ ДАНИ ПОРОДИЦЕ 2024" ОД 13. АПРИЛА ДО 15. ЈУНА: КУЛТУРА, СПОРТ, УМЕТНОСТ, ИСТОРИЈА И ТРАДИЦИЈА
Прочитајте још