Screenshot 2024-05-22 115314.jpg
принтскрин ТВ Пинк

принтскрин ТВ Пинк

Градске актуелности

ПРЕДСТОЈЕЋИ ИЗБОРИ СУ ДАЛЕКО ИЗНАД ЛОКАЛНИХ: Александар Шапић гостовао на ТВ Пинк

22.05.2024.

ПРЕДСТОЈЕЋИ ИЗБОРИ СУ ДАЛЕКО ИЗНАД ЛОКАЛНИХ: Александар Шапић гостовао на ТВ Пинк
Величина слова

Живимо у изузетно важном историјском моменту и претерано инсистирати на неким локалним темама, о чему бих ја највише волео да говорим јер имам највише знања и искуства, где сам најмерљивији и где објективно имам највише резултата, није примерено, рекао је председник Привременог органа Александар Шапић гостујући на ТВ Пинк.

Он је том приликом изјавио да је неукусно да то гурамо у први план у моменту када не знамо шта чека човечанство, а нарочито српски народ уколико се усвоји резолуција о Сребреници, која ће представљати огроман терет за генерације које долазе.

Screenshot 2024-05-22 115803.jpg
принтскрин ТВ Пинк

Он је нагласио да се ових осам месеци труди да Београђани не осете компликовану ситуацију због тога што Београд нема „нормалну” градску управу, већ Привремени орган, те да се заиста нада и верује да ће се након 2. јуна та врста агоније завршити и да ће Град наставити да функционише у складу са свим својим ингеренцијама и надлежностима.

Београд је био и остао космополитски град и наше руке су увек биле и биће широм отворене за све."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

– Трудио сам се све ово време да и пројекте које сам започео као градоначелник наставим, да они имају неку своју динамику и мислим да смо ипак успели да Београд сачувамо од ризика да уђе у потпуни колапс и када би се ово наставило још два три месеца, заиста би то био озбиљан проблем. Зато верујем да након ових избора мора брзо да се формира Градска управа и да онда наставимо са реконструкцијом и санацијом улица, социјалним програмима и мерама. Највише бих волео да можемо да се бавимо само локалним темама, али у овом историјском тренутку за човечанство, као и за наш народ, то је заиста немогуће – истакао је Шапић.

Screenshot 2024-05-22 114806.jpg
Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда био је гост емисије „Ново јутро" на ТВ Пинк.
принтскрин ТВ Пинк

Он је поновио да је зато веома важно да Београд има српског градоначелника, те да не мисли да је то шовинистички нити да ће власт да угњетава било кога.

– Београд је био и остао космополитски град и наше руке су увек биле и биће широм отворене за све. И када се десила она ситуација када су „Прогласовци” у Дубровнику обесмишљавали и скрнавили све што је српско, ја сам рекао да у Београду не сме ником „длака са главе да фали” зато што је припадник другог народа или вероисповести. Мислим да је зато важно да Београд има српску власт и српског градоначелника, јер кад год је тако било, свима је било добро, а када то није био случај, свима је било добро осим Срба. Зато су ови избори далеко изнад локалних – истакао је Шапић.

У Београду не сме ником 'длака са главе да фали' зато што је припадник другог народа или вероисповести."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Он је истакао да предстоје велики капитални пројекти који морају да се заврше, као што су „Мали метро”, „Експо 2027”, „Национални стадион”, „Центар водених спортова”, „Железница од аеродрома до аутобуске станице”, „Нови сајам” и спремање за метро.

– Не можемо да средимо проблем који се односи на гужве у саобраћају док метро не постане примарни вид нашег јавног превоза, а до тада ћемо опоравити читав возни парк. У току је највећа набавка возила икада у нашем граду. Очекујемо на јесен да ће се појавити 700 нових аутобуса, затим 125 нових трамваја за годину и по до две, чиме ћемо потпуно опоравити трамвајски парк. Подсетићу да је последњи пут купљено 20 трамваја пре 15 година и то је све – најавио је Шапић и нагласио да жели од Београда да направи град какав нама и доликује, те најавио да Београд има прилику да се значајно саобраћајно, инфраструктурно и социјално промени у наредне четири године, више него што је у последњих петнаест.

Screenshot 2024-05-22 115635.jpg
Александар Шапић је у емисији „Ново јутро" најавио 700 нових аутобуса и 125 нових трамваја у наредном периоду.
принтскрин ТВ Пинк

Коментаришући штрајк појединих синдикалних група у ГСП-у, Шапић је рекао да је најављиван седам дана и да су га подржале све опозиционе странке.

– Рекао сам да немам шта да разговарам са радницима ГСП-а који желе да се баве политиком. Могу да говорим о правима радника, условима рада и платама, који никад нису били бољи. Смањили смо дуг за две милијарде динара, повећали плате до 118.000 динара и купујемо нова возила. Од скоро шест хиљада радника, јуче се појавило њих дванаест – рекао је председник Привременог органа.

Чињенице говоре да имам поверење грађана већ 14 година."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Говорећи о позицији Србије у међународним односима и напорима председника Вучића у одбрани државних интереса, Шапић је нагласио да је председник Србије у унутрашњој политици постао мета напада који су лишени сваке људскости.

– Вучићу се прети смрћу више од десет година, али постоје моменти када је заиста можда и физички угрожен. У моменту када видите да у свету долази до обрачуна са свим суверенистичким лидерима, не треба се играти таквим стварима. Лично сам се надао да ћемо у Србији доћи до неког консензуса, када морамо да покажемо јединство и снагу у нечему што је изнад нашег страначког интереса, али сам се разочарао. Кроз историју нам је наша властита антисрпска политика нанела више штете него непријатељи са којима смо се суочавали на бојном пољу – рекао је Шапић.

Управо због тога говорим о томе да Београд мора и треба да има српског градоначелника, нагласио је Шапић.

Он је подсетио да је успео да се избори за поверење грађана 14 година заредом и да није могуће да, по тврдњама политичких противника, никад ништа добро није урадио.

– Чињенице говоре да имам поверење грађана већ 14 година и мислим да ми га народ не би давао да не умем нешто добро да урадим. Мислим да Град Београд и Градска управа имају пуно простора за напредак упркос чињеници да сам многе ствари променио, али и задржао оне које сам сматрао добрим. На предстојећим изборима очекујем значајну подршку Београђана, како би нам дали прилику да наставимо да развијамо град. Уколико добијем поверење, бићу градоначелник свих грађана, без обзира на то да ли су гласали за мене или не – закључио је Шапић.

Цело гостовање Александра Шапића у емисији „Ново јутро" на ТВ Пинк можете да погледате на линку испод. 

Извор: Беоифо

Подели вест