shutterstock_433195699.jpg
shutterstock

shutterstock

Градске актуелности

УГРИНОВЦИ ДОБИЈАЈУ ЕКО-ПАРК: Пројекат предвиђа формирање парковских стаза, озелењавање простора

22.05.2024.

УГРИНОВЦИ ДОБИЈАЈУ ЕКО-ПАРК: Пројекат предвиђа формирање парковских стаза, озелењавање простора
Величина слова

Председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић и шеф Канцеларије за локални економски развој Градске општине Земун Жељко Кларић присуствовали су свечаности потписивања Уговора о суфинансирању реализације пројекта очувања и заштите земљишта као природног ресурса у 2024. години на територији градске општине Земун.

Уговор је потписан у Палати Србија као део суфинансирања пројеката јединица локалне самоуправе од Министарства заштите животне средине Републике Србије, а у организацији министарке Ирене Вујовић, саопштено је из Општине Земун.

Од 16 пријављених на јавни конкурс за доделу средстава за суфинансирање реализације пројеката очувања и заштите земљиште као природног ресурса у 2024. години Министарства за заштиту животне средине, услове је испунило седам локалних самоуправа, међу којима је Градска општина Земун која је припремила пројекат за формирање еко-парка на неуређеној површини у централном делу Угриноваца, дуж канала Велики Бегеј. Руководилац овог значајног пројекта којим се решава дугогодишњи еколошки проблем овог дела Земуна је помоћница председника градске општине Земун Андријана Кукољ.

Циљ пројекта је да се очувају површине и функције земљишта као природног ресурса и да се спрече или отклоне штетне промене у земљишту, како би се оно санирало и очувало.

Земљиште предвиђено за формирање еко-парка у Угриновцима је загађено процедним водама из дивљих депонија, разноврсним грађевинским шутом и другим врстама отпада непознатог порекла, те се загађење преноси и на подземне воде. Поред тога, често спаљивање отпада на ободним површина, на граници са приватним парцелама, доводи и до загађења ваздуха.

Пројекат предвиђа формирање парковских стаза, озелењавање простора садњом траве и 85 садница, изградњу дечијег игралишта са љуљашкама, тобоганима, њихалицама, затим постављање клупа, пикник-гарнитура, бетонског роштиља, платформа за пецање, те постављање дрвеног сенила, дрвеног лучног мостића и другог мобилијара.

Посебан сегмент еко-парка у Угриновцима чиниће трим-стаза, дужине 650 метара, са пратећим спортским реквизитима, попут справе за трбушне мишиће, косе греде, разбоја и двовисинског вратила.

Министарство за заштиту животне средине суфинансира овај пројекат са 13.200.000 динара, саопштено је из Општине Земун.

Извор: Беоинфо

Подели вест