61726.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

НОВА ПИЈАЦА У ОБРЕНОВЦУ: Модеран објекат на 10.000 квадрата, решење саобраћајних колапса и нова амбијентална целина у граду

23.05.2024.

НОВА ПИЈАЦА У ОБРЕНОВЦУ: Модеран објекат на 10.000 квадрата, решење саобраћајних колапса и нова амбијентална целина у граду
Величина слова

Нова пијаца у Обреновцу најбољи је одговор на потребе грађана које стари пијачни комплекс више није могао да подмирује. Међутим, она и део већег пројекта за боље урбанистичко решење у овом делу општине. Град Београд је расписао тендер за извођење радова у августу 2022. године, а комплекс се гради на површини од 5.502 м2.

Посао је вредан приближно 1,5 милијарде динара. На простору између улица Вука Караџића, Војводе Мишића, Дома здравља и градског трга, гради се модеран објекат са две затворене хале. У једној су предвиђене тезге за зелену пијацу, а у другој расхладне витрине за млечне производе. Уз 32 локала и канцеларије за администрацију, нова пијаца доноси још једно важно решење за Обреновчане и њихове госте - подземну гаражу, са 75 паркинг-места.

Приликом обиласка ових значајних радова, председник Привременог органа Града Београда Београда Александар Шапић је посебно истакао да ће Обреновац ће добити модерну, уређену пијацу какву заслужује, али и да ће читав овај део града бити сређен у урбанистичком смислу. „Овде се раније стварао саобраћајни колапс, а сада ће постојати булевар, тако да то више не би требало да буде проблем”, казао је Шапић.

Пијаца у Обреновцу ради сваког дана, али су грађани навикли да је субота „пијачни дан", како се некада говорило. Отуд је суботом нарочито долазило до великих гужви, чему су доприносиле и сватовске колоне које су ишле истом улицом. Ако се томе додају и спортске манифестације које су, такође, обично викендом, јасно је да ново решење стиже у прави час.


Градоначелник Александар Шапић обишао је радове на изградњи нове пијаце у Обреновцу у октобру 2023. године.

Пешачки приступ новом објекту биће обезбеђен на више места и из Улице Вука Караџића и из новопланиране Пијачне улице, као и из унутрашњости блока са суседне југозападне парцеле, а за аутомобиле су предвиђене колске рампе из обе ове улице.

„Општина ће наставити да ради мање пројекте у складу са својим могућностима и буџетом, а Град ће оне капиталне, попут ове пијаце, атлетског стадиона и других већих пројеката у Обреновцу”, казао је градоначелник Александар Шапић.

Поступци за изградњу наставка Гембешове улице спроводе се упоредо с радовима на пијаци, а она ће заједно са новим крилом Дома здравља чинити нову амбијенталну целину у центру Обреновца. Стари комплекс зелене пијаце је срушен, а на његовом месту ниче нови објекат спратности По+П. Уз њега је предвиђена и нова надстрешница за робну пијацу. Уводе се три путничка и један теретни лифт, као и један лифт за транспорт отпада. Спољашњи зидови зиданог дела објекта су пројектовани са завршном обрадом фасаде у виду декоративне опеке у листелама црвене боје.

Пијаце су важно место за све грађане и уколико оне нису уређене и сврсисходне, онда је то огледало свих нас."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Динамика радова тече предвиђеним темпом, па се очекује да пијаца буде готова на јесен како је и планирано. У њој ће бити обезбеђени бољи услови за пласман робе локалних пољопривредника и произвођача, као и удобнија набавка за све купце који се на пијаци снабдевају.

61725.jpg
београд.рс

Град Београд је решен да се београдске пијаце уреде, а све оне којима је то потребно, озбиљно реконструишу. Тако је уређена и пијаца „Стари Меркатор” у Новом Београду, завршени су радови на Отвореном тржном центру на Миљаковцу, а реконструише се и пијаца у Лазаревцу. Према речима градоначелника Александра Шапића, у току су и пројекти за реконструкцију пијаца „Ђерам”, „Каленић”, као и пијаце на Бановом брду. „Пијаце су важно место за све грађане и уколико оне нису уређене и сврсисходне, онда је то огледало свих нас. Трудићемо се да оне које су уређене сачувамо, а да оне које нису уредимо и тако у што краћем периоду поставимо стандард који ће морати да се поштује”, каже Шапић.


Подели вест