0069d5a63b992e59c8b61e71247cbc01_7332143271.JPG
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКИ ФАКУЛТЕТ ЋЕ АКТИВНО УЧЕСТВОВАТИ У ПРОЈЕКТУ ИЗГРАДЊЕ БЕОГРАДСКОГ МЕТРОА: Потписан споразум о сарадњи, студенти и наставно особље активно учествују

29.05.2024.

ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКИ ФАКУЛТЕТ ЋЕ АКТИВНО УЧЕСТВОВАТИ У ПРОЈЕКТУ ИЗГРАДЊЕ БЕОГРАДСКОГ МЕТРОА: Потписан споразум о сарадњи, студенти и наставно особље активно учествују
Величина слова

Декан Електротехничког факултета проф. др Дејан Гвоздић и директор Јавног комуналног предузећа „Београдски метро и воз” Андреја Младеновић потписали су споразум о сарадњи који подразумева активно учешће студената и наставног особља у пројекту изградње београдског метроа, саопштено је из овог предузећа.

Потписивањем овог документа формализовано је учешће ове академске институције у пројекту, с циљем унапређења струке, иновација и технолошког развоја. Овом приликом на факултету је организована и презентација пројекта изградње београдског метроа за студенте и стручну јавност. Студентима са Катедре за електроенергетске системе, поред основа пројекта, представљене су и специфичности електротехничких система, с посебним освртом на специфичности у вези са београдским метроом.

Професор др Гвоздић је истакао да ЕТФ, као водећа установа у домену електротехничке струке са традицијом дугом 75 година, остаје посвећен учешћу и доприносу пројекту изградње београдског метроа.

– Овај пројекат је од велике важности, не само за наш град већ и за све грађане Србије, који ће значајно побољшати јавни транспорт и мобилност у српској престоници и допринети свеобухватном технолошком, друштвеном и привредном напретку друштва у целини. ЕТФ очекује интензивирање сарадње на пројекту и пружиће свој допринос у развоју нових иницијатива и модела, а овде посебно мислим на значај сајбер безбедности и важности овог дела за функционисање будућег метро система. Такође, скрећем пажњу и на значај аспекта квантних технологија и вештачке интелигенције, као елемената од кључне важности за овај пројекат – истакао је декан Гвоздић.

Андреја Младеновић изразио је задовољство потписаним споразумом, нагласивши да је активно учешће академске заједнице непроцењиво за развој и резултате пројекта изградње метроа, те да је предузеће интензивирало овај аспект кроз успостављање и развој сарадње са низом факултета, не само у домену техничких већ и у области друштвено-хуманистичких наука.

– У претходном периоду споразуме о сарадњи смо обновили и потписали нове са низом факултета, као што су Рударско-геолошки, Саобраћајни, Архитектонски, Машински, Правни, Факултет организационих наука и Факултет примењених уметности. Ова иницијатива доноси пројекту нову вредност, домаћу памет и знања, али и људе, нове стручњаке који ће развијати своју експертизу путем ангажмана на овом пројекту. Сматрам да ће за многе инжењере са ЕТФ-а рад на пројекту метроа бити подстицајан и изазован, посебно у делу управљања и електрификације метроа – закључио је Младеновић.

Предраг Урошевић, директор Сектора за електротехничке послове из ЈКП-а „Београдски метро и воз”, позвао је колеге и студенте са ЕТФ-а да се укључе у овај пројекат, истакавши да је београдски метро јединствена прилика за професионални развој и перспективни посао за младе инжењере.

Присутне је упознао и са технолошким и иновативним приступом, као и са новинама у домену електротехничких система, а које су укључене у овај пројекат. Презентовао је важност и домете потпуно аутоматизованих возова, нове моделе и структуру сигнализације и управљања возовима, напајања, те на крају истакао важност аспекта безбедности и сигурности читавог система.

Извор: Беоинфо

Подели вест