Screenshot 2024-05-30 111904.jpg
принтскрин РТВ

принтскрин РТВ

Градске актуелности

НИЈЕ БЕЗНАЧАЈНО ДА ЛИ ЋЕ ЛОКАЛНА ВЛАСТ ПОДРЖАВАТИ ПОЛИТИКУ ОДБРАНЕ НАЦИОНАЛНОГ ИНТЕРЕСА: Александар Шапић гостовао на Радио-телевизији Војводине и ТВ Инсајдер

29.05.2024.

НИЈЕ БЕЗНАЧАЈНО ДА ЛИ ЋЕ ЛОКАЛНА ВЛАСТ ПОДРЖАВАТИ ПОЛИТИКУ ОДБРАНЕ НАЦИОНАЛНОГ ИНТЕРЕСА: Александар Шапић гостовао на Радио-телевизији Војводине и ТВ Инсајдер
Величина слова

У овом важном тренутку, у коме се налази наша земља, није безначајно да ли ће локална власт подржавати политику одбране националног интереса или ће промовисати антисрпску политику, истакао је за Радио-телевизију Војводине и ТВ Инсајдер председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

Шапић је нагласио да је Србија слободна земља, а Београд слободан град који је у своје „скуте” примао све људе, али ћу јасно подвући црту и рећи да никада нећу бранити оне који промовишу антисрпску и антидржавну политику.

Screenshot 2024-05-30 111940.jpg
Александар Шапић био је гост емисије „Прави угао" на РТВ
принтскрин РТВ

Брига о људима је нешто на шта сам најпоноснији:"

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Зато је, како каже, много пута поновио да Београд треба да има српског градоначелника, јер када код је било тако, било је добро свима, а када је било супротно, било је добро свима осим Србима.

– То не значи да сам шовиниста и да сам човек који жели да се обрачунава са људима других вера и нација. Град Београд треба да подржава политику одбране националних интереса и јако ми је жао што међу нама данас не постоји минимум националног јединства око кључних националних тема. То је оно што нисмо успели да постигнемо и то је наша велика срамота – порука је председника Привременог органа, који је нагласио да зато предстојећи избори имају далеко већи значај, јер превазилазе локалне теме.

Србија слободна земља, а Београд слободан град који је у своје „скуте” примао све људе, али ћу јасно подвући црту и рећи да никада нећу бранити оне који промовишу антисрпску и антидржавну политику."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Када је реч о протестима радника ГСП-а, Шапић је објаснио да прво треба рећи да је од 6.000 радника, колико их има Градско саобраћајно предузеће, протестовало њих 0,1 одсто, илити словом и бројем шест радника. Након тога је рекао да нема проблем да и са њих шест разговара ако су незадовољни, али о њиховим правима и условима за рад, а не о политици пословања предузећа.

Screenshot 2024-05-30 111158.jpg
Александар Шапић у студију ТВ Инсајдер 29. маја 2024. године
принтскрин ТВ Инсајдер

– Радници ГСП-а, који су протестовали, говоре апсолутно о стварима које нису у њиховој надлежности. Што се тиче синдикалних права, услова за рад и плата, ми смо са 85 хиљада динара, колики је био просек када сам ја дошао, дошли до тога да возач сада може да заради 118 хиљада динара. Смањили смо возачима са шест на пет радних дана, купујемо нове аутобусе. У току је набавка 150 нових аутобуса и 25 трамваја, купили смо 100 нових аутобуса и очекујемо да ће у следећих неколико месеци бити још неколико стотина нових аутобуса на нашим улицама. Трудимо се да им максимално побољшамо услове, ниједан радник није отпуштен нити ће бити – рекао је Шапић, додавши да са радницима неће говорити о политици управљања предузећем, јер то је онда самоуправљање.

Screenshot 2024-05-30 111309.jpg
Александар Шапић био је гост емисије „Интервју" на ТВ Инсајдер
принтскрин ТВ Инсајдер

Како је рекао, менаџмент је дужан да обезбеди права радника, али истовремено и да сноси одговорност за вођење фирме.

Лаж је да се дешава приватизација, јавно-приватна партнерства нису приватизација, она постоје много пре мене. Капацитети нашег градског саобраћајног предузећа су такви да нису довољни. Уговори које ћемо потписати са приватницима биће далеко обавезујући за њих како би могли да сарађују са Градом Београдом. Мораће да купе нова возила, да воде рачуна о хигијени у њима. У протеклих месеци исписали смо неколико стотина милиона динара казни које нико раније није писао. То су ствари о којима одлучује Градска управа – истакао је Шапић.

Купујемо нове аутобусе и очекујем да ће на јесен на улицама бити 700 нових aутобуса."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Изнео је податак да је број запаљених аутобуса у протеклих пет година троструко мањи него што је био у периоду од 2009. до 2013. године.

– Да се такве ствари не би дешавале, купујемо нове аутобусе и очекујем да ће на јесен на улицама бити 700 нових aутобуса – нагласио је председник Привременог органа.

Што се тиче канализације на левој обали Дунава, Шапић је навео да је прошло већ пет година откако је Европска инвестициона банка дала велики грант и добре кредитне услове, али с друге стране, она има своје услове под којима тај тендер треба да се спроведе. Али, те услове нико није могао да испуни до сада, па је тендер падао.

Цело гостовање Александра Шапића на ТВ Инсајдер у емисији „Интервју" можете да погледате на линку испод. 

– Када сам дошао на место градоначелника, обећао сам да ћу да прекинем сарадњу са њима, али је став државе био да покушамо још једном и тада смо променили комисију, па је тај тендер поново расписан и у току је – рекао је Шапић.

Осврћући се на оно на шта је највише поносан и што је урадио као градоначелник, Шапић је истакао да је за ових осам месеци, колико траје привремено финансирање града, преузео можда мало више одговорности на себе, како би покушао да обезбеди да Београђани што мање осете изузетно ванредно стање у функционисању града Београда.

У овом стању привременог финансирања, у којем се сада налазимо, успели смо да обезбедимо новац за разне врсте социјалних мера, које нико раније није успео да обезбеди."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

– Историја града не познаје да оволико дуго имамо привремени буџет и да пет људи мора да ради ствари које су раније радили Скупштина града, Градско веће, Кабинет градоначелника. Много ствари је завршено за то време, а о којима нисам јавно говорио да то не би било злоупотребљено од неких медија – истакао је Шапић.

У овом стању привременог финансирања, у којем се сада налазимо, успели смо да обезбедимо новац за разне врсте социјалних мера, које нико раније није успео да обезбеди, а паралелно смо спроводили многе инфраструктурне и капиталне пројекте, не угрожавајући притом функционисање града, рекао је Шапић.

Цело гостовање Александра Шапића у емисји „Прави угао" на РТВ можете да погледате на линку испод. 

У протеклих годину и по дана, Шапић је ставио акценат на социјалне мере.

– Ту смо направили најбољу ствар, јер мере које смо увели нико није предузео у последњих десет година, а ту мислим на бесплатне уџбенике, јефтинији јавни превоз, на вртиће, бесплатне базене и много других ствари, што је на годишњем нивоу више од 150 милиона евра. Најпоноснији сам на бригу о људима – рекао је Шапић.

Шапић је такође истакао да је пројекат „Мали метро” највећи капитални саобраћајни пројекат у Београду у последњих 50 година који мења саобраћајну слику града.

Он је додао да се наставља рад на пројекту комунално-безбедносних станица, како би се повећала безбедност деце у школама и вртићима, напоменувши да Град на томе озбиљно ради и да ће пројекат за годину и по дана бити потпуно имплементиран.

Извор: Беоинфо

Подели вест