62622.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

„СУШТИНА НАШЕ ПОЛИТИКЕ ЈЕ БРИГА О ЉУДИМА": Обезбеђено више од 150 милиона евра за социјалне програме

30.05.2024.

„СУШТИНА НАШЕ ПОЛИТИКЕ ЈЕ БРИГА О ЉУДИМА": Обезбеђено више од 150 милиона евра за социјалне програме
Величина слова

Беплатни уџбеници, јефтинији градски превоз, бесплатни базени, бесплатни вртићи, 20.000 динара чека сваког школарца на почетку шолске године, само су неке од социјалних мера којима Град Београд помаже својим грађанима.

Многе од ових погодности нису раније постојале – председник Привременог органа града Београда Александар Шапић истиче да је брига о људима нешто на шта је најпоноснији и чему је посвећен од првог дана градоначелничког мандата.

- Поред ђачке помоћи породицама од 20.000 динара по детету коју ће родитељи добити у септембру, и ове године су државни вртићи бесплатни за сву децу, а подигли смо субвенцију за приватне вртиће за 5.000 динара на 33.000 динара - рекао је недавно Александар Шапић.

Много ствари је завршено за то време а о којима се ја нисам јавно обраћао да то не би било злоупотребљено од стране неких медија."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда о периоду привременог финансирања

За ових осам-девет месеци колико траје привремено финансирање града Шапић је, како је рекао, преузео можда мало више одговорности на себе не би ли покушао да обезбеди да Београђани што мање осете изузетно ванредно стање у функционисању града Београда.
- Историја града не познаје да оволико дуго имамо привремени буџет и да пет људи мора да ради ствари које је раније радила Скупштина града, Градско веће, кабинет градоначелника. Много ствари је завршено за то време а о којима се ја нисам јавно обраћао да то не би било злоупотребљено од стране неких медија - истакао је Шапић.

62450.jpg
београд.рс


Он је нагласио да је су овом стању привременог финансирања у којем се сад налазимо успели да обезбеде новац за разне врсте социјалних мера које нико раније није успео да обезбеди, а паралелно је Град спроводио многе инфраструктурне и капиталне пројекте не угрожавајући функционисање града.

Мере које смо увели нико није предузео у последњих десет година."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Како је подвукао, у протеклих годину и по дана он је акценат ставио на социјалне мере.
- Ту смо направили најбољу ствар јер мере које смо увели нико није предузео у последњих десет година. Брига о људима је нешто на шта сам најпоноснији - рекао је Шапић.

Када се сад подвуче црта, у последњих годину и по дана Град је обезбедио више од 150 милиона евра у буџету за више социјалних програма.

62491.jpg
београд.рс


- Обезбедили смо разноразна давања, од ваучера за Нову годину, до бесплатних вртића и уџбеника за све основце и средњошколце, па до бесплатних базена и доживотних бесплатних карата у јавном превозу за пензонере и дупло јефтиније карте за све остале кориснике, уз укинуте листе чекања и наставак субвенционисања за геронтодомаћице и персоналне асистенте. Где год смо могли, имплементирали смо социјалне мере, а које сам некад спроводио на Новом Београду и сада дочекао да их спроводимо на територији целе српске престонице - истакао је Шапић недавно у медијима.

Бити градоначелник је и занатска ствар, осим тога што је политичка функција."

Александар Шапић на питање како је обезбедио тако велкку количину новца за социјалне мере

Он је додао да ће од септембра сви школарци, односно њихови родитељи добити по 20.000 динара, а не нове уџбенике.
- Град Београд је за прошлу школску годину обезбедио бесплатне уџбенике за све основце и средњошколце, јер је била потреба да се надокнаде сви недостајући уџбеници, поготову за средње стручне школе који се годинама нису штампали. Сада смо се одлучили да поделимо новац управо да би се и ти стари уџбеници сачували, а да се тај новац од 20.000 динара може искористити и за све пратеће ствари за нову школску годину - појаснио је Шапић.

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић је у децембру прошле године уручио родитељима тројки, четворки и дуплих близанаца, рођених на територији Београда, финансијску помоћ која се традиционално додељује на крају календарске године. Ова врста подршке предвиђена је Одлуком о правима и услугама социјалне заштите Града Београда и остварује се једном годишње. У 2023. години, из градског буџета у ове сврхе издвојено је 19.429.822,50 динара.

Према одлуци, 2023. године родитељи деце предшколског узраста добили су једну просечну зараду исплаћену у Београду у септембру прошле године, односно 108.985 динара, родитељи деце основаца добили су две просечне зараде исплаћене у Београду у септембру, односно 217.970 динара, а родитељи деце средњошколаца добили су три просечне зараде исплаћене у Београду у септембру, односно 326.955 динара. На евиденцији Градског центра за социјални рад у Београду у 2023. години је 107 породица, са укупно 340 деце, и од тога је тројки у 88 породица, односно 264 деце, четворки у две породице, односно осморо деце, и дуплих близанаца у 17 породица, односно 68 деце. 

Такође је најавио да нове бесплатне ваучере за школарце и истакао да је реализација тих ваучера за прошлу годину била већа од 96 одсто.


- Без обзира на важне инфраструктурне пројекте и развој града Београда, који мора да иде паралелно за социјалним давањима, истичем да нема одговорне Градске управе без одговорне социјалне политике. И докле год будем био у прилици да водим Београд, радићемо на даљем јачању социјалне политике - истакао је Шапић.

Геронтодомаћице бесплатно опслужују око 2.400 људи, увели смо и бесплатне вртиће и подигли субвенцију за приватне вртиће на 33.000 динара."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Град је обезбедио и бесплатну услугу личног пратиоца за децу за инвалидитетом.
- Било је око 600 пратилаца, сад их је 905, укинули смо листе чекања и обезбедили бесплатан дневни боравак за децу ометену у развоју. Геронтодомаћице бесплатно опслужују око 2.400 људи, увели смо и бесплатне вртиће и подигли субвенцију за приватне вртиће на 33.000 динара. Две године заредом додељујемо новогодишње ваучере у износу од 6.000 динара - подсетио је први човек престонице.

Поред тога што је Град обезбедио да државни вртићи буду бесплатни за сву децу, а за оне малишане који иду у приватни вртић уплаћује субвенције, и тако допринео породичном буџету, и статус запослених у предшколским установама у Београду се током последњих месеци значајно побољшао. Наиме, од септембра прошле године до сада, запослени у београдским вртићима су у два наврата добили повећање
зарада, па од јануара васпитачи имају плате око 100.000 динара.
- Такође, повећавамо и солидарну помоћ за запослене у овој области, тако да ће уместо 25 хиљада она износити 40 хиљада, колико имају и сви запослени у јавним комуналним предузећима - рекао је том приликом Шапић.
Како је истакнуто, жеља градских власти била је да врате углед и достојанство које су васпитачи, учитељи, наставници, професори некада имали, које заслужују, али се то временом, у друштву, из различитих разлога изгубило.
„Од старта мандата најважнија су нам деца и унапређивање образовног система, од предшколства надаље, колико је у домену и надлежности града Београда", истицано је у више наврата.

Упитан да прокоментарише одакле новац за све те ствари рекао је да је бити градоначелник и занатска ствар, осим тога што је политичка функција.


- Ја сам у овом послу 14 година, а десет година сам водио општину Нови Београд, па ваљда сам нешто и научио. Морате да знате шта је Управа града, морате да знате како функционишу системи, морате да знате на који начин и како да правите приоритете. Да препознате трошкове који су можда непотребни, да имате и довољно политичке храбрости и одважности да уђете у конфликт са многима, јер ту су разне интересне групе које фаворизују одређене пројекте, а ви морате да гледате шта је у интересу највећег броја Београђана, а не различитих интересних група. Управо одатле је новац који користимо за многе бенефите које обезбеђујемо Београђанима - рекао је Шапић.

У последњих годину и по дана обезбеђено је више од 150 милиона евра у буџету за више социјалних програма:
- ваучери за Нову годину
- бесплатни вртићи
- бесплатни уџбеници за све основце и средњошколце
- бесплатне улазнице за базене
- доживотне бесплатне карте у јавном превозу за пензонере
- дупло јефтиније карте у јавном превозу за све остале кориснике
- наставак субвенционисања за геронтодомаћице
- наставак субвенционисања за персоналне асистенте
- бесплатан дневни боравак за децу ометену у развоју
- 20.000 динара ђачке помоћи
- повећање плата запослених у предшколским установама
- превентивни систематски прегледи за 9.000 запослених у предшколству о трошку Града
- бесплатни часови енглеског у вртићима

Подели вест