foto.jpg
београд.рс/принтскрин РТС

београд.рс/принтскрин РТС

Градске актуелности

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА, ВЕЛИКИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЈЕКТИ И ЧУВАЊЕ НАЦИОНАЛНОГ ИНТЕРЕСА: Александар Шапић о приоритетима Београда на ТВ Блиц и РТС

30.05.2024.

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА, ВЕЛИКИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЈЕКТИ И ЧУВАЊЕ НАЦИОНАЛНОГ ИНТЕРЕСА: Александар Шапић о приоритетима Београда на ТВ Блиц и РТС
Величина слова

Уложена су буџетска средства, више од 150 милиона евра, које смо другачијом политиком и приоритетима успели да обезбедимо, рекао је председник Привременог органа Александар Шапић вечерас на ТВ Блиц и РТС.

Социјална политика је поље у којем сам највише успео да урадим као градоначелник Београда и све социјалне и бесплатне мере, међу којима су ваучери, бесплатан боравак у вртићима и бесплатни уџбеници, појефтињење карата јавног превоза, бесплатни базени, укидање листа чекања за персоналне асистенте и личне пратиоце и друге, мултипликоване су у односу на оно што сам започео као председник Општине Нови Београд. Уложена су буџетска средства, више од 150 милиона евра, које смо другачијом политиком и приоритетима успели да обезбедимо, рекао је председник Привременог органа Александар Шапић.

Београд се убрзано развија, велики су инфраструктурни пројекти, али брига о људима је важна и не смемо никако да заборавимо људе

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

– Буџет Града Београда пуни се захваљујући плаћању пореза, што раде Београђани, и сматрам да то треба да им се враћа на мало другачији начин. Није мој циљ „напуцавање” профита предузећима, како би директори имали за аутомобиле, путовања, репрезентације, већ је поента да они вишак новца одмах инвестирају или да врате Београђанима на неки други начин. То је моја политика и мислим да смо ту највише урадили. Београд се убрзано развија, велики су инфраструктурни пројекти, али брига о људима је важна и не смемо никако да заборавимо људе – казао је Шапић, гостујући на ТВ Блиц и РТС.

Људима које сам сусретао на терену и који су тражили нешто увек сам говорио онако како јесте и дешавало се да кажем да нису у праву и да нешто не може да се уради. Тамо где је могло увек сам помогао и то је била моја обавеза, осећајући увек у таквим ситуацијама и највеће лично задовољство, рекао је Шапић.

Screenshot 2024-05-30 220627.png
Александар Шапић био је вечерас гост емисије „Јасно као дан" на ТВ Блиц
принтскрин ТВ Блиц

– Зато контакт са људима и све социјалне мере остају и надаље важан део моје локалне политике – истакао је Шапић.

Прича о загађењу, на којој инсистирају неки опозициони челници, чиста је демагогија јер овај проблем не може да буде решен једним ударцем или пљеском, нагласио је.

– Загађење је процес који се решава годинама и то онако како ми радимо: за годину дана очекујемо да сва возила у ГСП-у буду на гас, мењамо котларнице које су на мазут или угаљ, смањује се број аутомобила у центру града и, дакле, све време радимо на томе. Све остало је апстрактна прича – навео је Шапић.

Град чини много тога да се повећа безбедност деце."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Говорећи о изборном резултату Шапић је рекао да је сада незахвално о томе причати јер он зависи од излазности.

– Летње изборе нисмо имали не памтим од када, нисмо имали ни локалне, увек су били повезани са неким другим изборима. Тако да је логично да ће излазност бити мања, али и због ситуације на опозиционој сцени где се не зна ко је са ким. Мислим да свако треба да изађе на изборе и да гласа по својој савети. Ово је специфична ситуација у којој се не одлучује само о локалу, републичку власт имамо изабрану и нисам сигуран колико је добро за Београд да има власт која је супротна републичкој. Ово јесте у питању локална политика али уколико национална падне и све то доведемо у питање, уколико економска ситуација читаве земље буде таква да не могу да расту плате, пензије, да нема нових инвестиција онда локални прекидач можете да пребацујете, али нема где – нагласио је Шапић.

Screenshot 2024-05-30 220550.png
Александар Шапић у студију ТВ Блиц
принтскрин ТВ Блиц

Он је рекао да ће након избора моћи да се оствари сарадња са онима који желе да разговарају о развоју Београда, те да је добродошао свако ко жели бољи, успешнији и снажнији град.

– То не могу да буду људи који имају антисрпску политику, а то је чување и одбрана националног интереса наше државе и нашег народа. Да молимо било кога нећемо. Сада када је свет, а и Србија у најспецифичнијој ситуацији у последњих неколико година и када је требало да се покаже жртва ван локално-страначке, опозиција се разјединила у једном дану, а са друге стране ми смо се у једном дану скупили – рекао је Шапић.

У једном моменту су сви заборавили оне којима је било најтеже."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Шапић је нагласио да је прошле године у мају наш народ задесила највећа трагедија, не рачунајући ратни период.

– О неким стварима сам ћутао јер сам сматрао да о томе не треба да говорим. Та трагедија је већа од свих наших дневно-политичких тема и сматрао сам да бих тим чином наставио срамну политику. У једном моменту су сви заборавили оне којима је било најтеже – рекао је Шапић.

Град чини много тога да се повећа безбедност деце, рекао је Шапић, те навео да томе доприноси пројекат комунално-безбедносних станица. У питању је 107 објеката који ће бити постављени широм града, а неки већ јесу. Са тим објектима ће видео-надзором бити повезани вртићи и школе.

– Узели смо један од најмодернијих софтвера на свету који препознаје оружје и нагле покрете. Имаћемо посебне градске службе које ћемо финансирати а које ће обилазити вртиће, дворишта школа и паркове. Тиме ћемо растеретити београдску полицију и да би се родитељи комотније и безбрижније осећали. То је озбиљан и велики пројекат и након његовог спровођења Београд комунално и безбедносно више неће бити исти – нагласио је Шапић.

За време мог мандата проширивани су велики булевари, одвојене жуте траке како би се побољшао проток саобраћаја, а у периоду јесени и зиме очекујем близу 700 нових возила у јавном превозу. "

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

„Малим метроом”, новим мостом, највећом набавком нових возила за јавни превоз – саобраћајна слика града ће се суштински изменити и то више неће бити исти град, истакао је Шапић.

– За време мог мандата проширивани су велики булевари, одвојене жуте траке како би се побољшао проток саобраћаја, а у периоду јесени и зиме очекујем близу 700 нових возила у јавном превозу. Пројекат „малог метроа”, односно тунела који спаја простор око Економског факултета до Панчевачког моста, представља капиталан саобраћајни пројекат за Београд. Данас је незамисливо да од Вишњичке улице до центра Новог Београда стигнете за шест-седам минута, а то ће овај пројекат омогућити. Када сам ступио на функцију градоначелника пројекат за нови савски мост је био готов, али сам био мишљења да је то неодвојиво од пројекта „малог метроа”. Ако бисмо имали нови мост, сав саобраћај би стизао на простор бивше железничке станице и ту би био велики проблем без тунела. Због тога смо убрзали припрему изградње „малог метроа” и мислим да ће током јуна почети радови на оба пројекта – поручио је Шапић.

Метро као национални и капитални пројекат промениће и слику Србије, а не само града, а други важни пројекти за Београд су и ЕКСПО, национални стадион, пруга, железничка станица, обилазница. Међутим, његов лични ангажман највише се видео у пројектима нове аутобуске станице и „малог метроа”, који су убрзани. Нагласио је да све о чему је говорио јесте мерљиво.

Цело гостовање Александра Шапића на ТВ Блиц у емисији „Јасно као дан" можете да погледате на линку испод.

Мислим да би свако ко се кандидује морао да има иза себе мерљиве резултате на основу којих се препоручује – нагласио је председник Привременог органа Града Београда.

Извор: Беоинфо

Подели вест
promo_banner_360@2x.jpg
Придружите нам се!
"БЕОГРАДСКИ ДАНИ ПОРОДИЦЕ 2024" ОД 13. АПРИЛА ДО 15. ЈУНА: КУЛТУРА, СПОРТ, УМЕТНОСТ, ИСТОРИЈА И ТРАДИЦИЈА
Прочитајте још