62037 (1).jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ГРАЂАНИ О УКЛАЊАЊУ СПЛАВОВА СА САВСКОГ ШЕТАЛИШТА: Има пуно простора за шетњу, река и природа су јако лепи овде, широко је као море

04.06.2024.

ГРАЂАНИ О УКЛАЊАЊУ СПЛАВОВА СА САВСКОГ ШЕТАЛИШТА: Има пуно простора за шетњу, река и природа су јако лепи овде, широко је као море
Величина слова

Након уклањања сплавова са Савског кеја до изражаја су дошле отворене визуре са новобеоградске стране ка реци, њена лепота и непоновљив призор природе, а простор за шетњу је добио на ширини. Питали смо грађане за утиске!

Прва фаза уклањања нелегалних сплавова на Савском кеју успешно је завршена, а сада креће друга – обезбеђивање инфраструктуре и израда пројекта за уређење читавог Савског шеталишта где ће људи заиста моћи да имају простор какав и доликује овом делу града, изјавио Александар Шапић када је прошлог месеца обишао обалу реке Саве са новобеоградске стране.

Упркос свим опструкцијама са разних нивоа, дубоко сам веровао да је ово исправна ствар."

Александар Шапић о успешно завршеном уклањању нелегалних сплавова на Савском кеју

Акција уклањања нелегалних сплавова први пут је најављена фебруара 2022. године, имала је неколико фаза које су обухватале различите процедуре, од пописивања сплавова до отварања лицитације за нове позиције у складу са еколошким и безбедносним стандардима. Реновирањем Савски кеј ће добити дечије игралиште, уређене стазе, и прилаз реци. Како ниједном сплаву неће бити дозвољено да ради после поноћи, музика и бука неће угрожавати становнике новобеоградских блокова.

„Данас су на Савском шеталишту уклоњени сви нелегални сплавови, остало је места за 28 сплавова. Београд је препознатљив по тим плутајућим објектима и наш циљ није био да их укинемо већ да уведемо ред. Сви ће имати пречишћиваче отпадних вода, биће прописно удаљени, видеће се река и уредити шеталиште. Настављамо низводно од Бранковог моста, а одређена су места и за клубове и дискотеке који су излицитирали та места преко пута Ратног острва."

Александар Шапић гостујући на ТВ Информер 11. маја 2024. године

Александар Шапић је током првог градоначелничког мандата оценио да ће Београд коначно добити обале река какве заслужује, а да ће Град коначно почети да приходује од плутајућих објеката.

Након завршетка акције уклањања сплавова лепота шеталишта, реке и природног амбијента поред Саве са новобеоградске стране су дошли до изражаја и добили на значају пред којим више нико није равнодушан. 

О томе колико су ове промене утицале на позитивне утиске суграђана и посетилаца главног града Србије говоре изјаве попут: „Ваљда свако воли реку и зеленило. Зеленила има доста и пространо је, ширина кaо море. Лепо је."  

Има пуно простора за шетњу, река, природа исто јако лепа овде", сматрају грађани који уживају у миру и ширини савске обале. 

На линку испод погледајте шта о уређеној савској обали мисле суграђани и посетиоци Београда. 

Подели вест