IMG-20240524-WA0023.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

КУЛТУРНИЈЕ ИЗГЛЕДА, УРБАНИЈЕ ЈЕ И ЛЕПШЕ: Грађани о комплетно сређеној пијаци „Стари Меркатор"

07.06.2024.

КУЛТУРНИЈЕ ИЗГЛЕДА, УРБАНИЈЕ ЈЕ И ЛЕПШЕ: Грађани о комплетно сређеној пијаци „Стари Меркатор"
Величина слова

Пијаца „Стари Меркатор” у потпуности је реконструисана при чему је изграђена гаража са 50 паркинг-места и коју од недавно могу да користе посетиоци. „Све је чисто и уредно, нема више оног нереда" један је од коменатра суграђана који су редовни посетиоци ове пијаце.

 ЈКП „Београдске пијаце“ је завршило ревитализацију пијаце „Стари Меркатор“ крајем 2022. године. У сарадњи са градском општином Нови Београд, јавним предузећима „Београд пут“ и „Зеленило Београд“ уредило је и простор дуж тржног центра „Стари Меркатор“. Асфалтирана је целокупна пешачка стаза и постављена пијачна опрема са 70 нових боксева, уместо старих тезги где су Новобеограђани навикли да купују разну робу широке потрошње.

Задржан је стари дух за који становници Новог Београда јако добро знају колико је важан."

Александар Шапић

Укупна вредност ове инвестиције, која подразумева реновирање пијаце и простора испред пијаце, као и изградњу нових паркинг-места, износи 263 милиона динара.

Реконструкција пијаце „Стари Меркатор" донела је модернизацију и оно најбоље произвођачима и купцима - сада је опремљена са 144 тезге и 20 расхладних витрина, а сређени су и локали који се налазе унутар пијаце.

ZLA_7098.JPG
Александар Шапић обишао је недавно реновирану пијацу „Стари Меркатор" у оквиру које је изграђен и нови паркинг и том приликом подсетио да толико паркинг-места на Новом Београду није отворено у последњих десет година.
београд.рс

Десетка. Одлично, стварно прелепо и чисто и уредно."

Суграђанка, купац на пијаци „Стари Меркатор" о реконструкцији ове пијаце

– Задржан је стари дух за који становници Новог Београда јако добро знају колико је важан. Све је урађено по светским стандардима, улаз, млечни део, тезге, све изгледа као у најмодернијим и најуређенијим европским градовима. На све то важан је и овај паркинг који ће олакшати куповину посетиоцима пијаце – рекао је Александар Шапић приликом обиласка реновиране пијаце „Стари Меркатор".

Подсетимо, пијаца је отворена још 1972. године, а изграђена је у оквиру великог трговинског комплекса, у самом центру општине Нови Београд. Сада су на њој потпуно нова кровна и подна облога, као и вентилација, а на свим улазима су нова, аутоматска врата. Постављене су нове водоводне и канализационе цеви, уграђена је нова спољна столарија и окречени сви зидови унутар пијачног дела.

Садашњи изглед реконструисане пијаце „Стари Меркатор" и њене околине можете да погледате у галерији фотографија испод. 

Према анкети урађеној са грађанима који су стални корисници и посетиоци ове пијаце, реновирање је вредновано са највишим оценама, а утисци говоре о томе колико су ред и чистоћа свима важни.  

Паркинг, то је број један што су увели, то је потребно да би народ долазио и обилазио нас овде и цео тржни центар", рекла је једна од наших суграђанки, док друга сматра да је сада све по ПС-у. „Десетка. Одлично, стварно прелепо и чисто и уредно, и труде се, офарбали су и прилаз и све наместили. Онако по ПС-у, како су и светске".

Утиске суграђана о уређеној пијаци и околном амбијенту можете да погледате у видеу на линку испод.

Подели вест