Šapić 10.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ДАН ЗА СРПСКИ НАРОД: Александар Шапић посетио „Београдске дане породице" са градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

08.06.2024.

ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ДАН ЗА СРПСКИ НАРОД: Александар Шапић посетио „Београдске дане породице" са градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем
Величина слова

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић данас је са градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем који је у посети нашој престоници у оквиру Свесрпског сабора, обишао манифестацију ,,Београдски дани породице”.

Данас је симболично велики и важан дан за српски народ и тек ћемо да видимо, будемо ли паметни и мудри, шта ће све да произађе из овог данашњег дана и какве ће све могућности створити у будућности за цео српски народ и државу, изјавио је Александар Шапић.

Мислим да ми морамо да се чувамо где год да живимо, јер нас нема превише."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

– Много раније него што је то постала мејнстрим тема након избора у децембру, када је један део српске јавности на поспрдан начин говорио о нашој браћи из Републике Српске, о српском народу и Србима са тих простора, ја нисам никад дозвољавао такве ствари. Мислим да ми морамо да се чувамо где год да живимо, јер нас нема превише и ако не будемо чували наш народ где год био, у Србији или Републици Српској, Црној Гори, или дијаспори, да нам будућности нема. Зато ми је веома драго што очигледно, кроз неке формализације односа улазимо у једну другу фазу која нам само може помоћи. Кад год смо се држали једни уз друге и чували једни друге, тада се у историји још нико није појавио ко је нама могао да изађе на крај. У складу са тим ми ћемо гледати на све могуће начине да Београд као старији брат помогне Бањалуци и да свако искуство које може да се тамо имплементира пренесемо како они не би прошли кроз неке проблеме које смо ми имали. Ми ћемо се трудити да нашу сарадњу продубљујемо, али она је суштински само последица једног блиског односа нашег народа на овим и оним просторима и потпуно сам сигуран да ће сви који буду у будућности водили Београд и Србију имати обавезу да негују ове односе и бране интересе српског народа на свим просторима где год живели и воде рачуна да нам се више никада не догоде неке ствари из историје као што је страдање Срба у 20. веку – истакао је Шапић.

Ми ћемо гледати на све могуће начине да Београд као старији брат помогне Бањалуци."

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Он је најавио да могућност да Београд може да финансира размену ученика, али и да они најбољи који буду изабрани дођу у посету Београду и упознају се са његовом историјом и културом.

– Иако кажу да некада форма није толико важна, данас јесте јер смо формализовали наше односе и што се отвара потпуно ново поглавље у односима српског народа, а када су односи унутар српског народа како треба онда је свима добро. Као што сам рекао, ако Београд добије српског градоначелника који ће да води српску политику, биће добро свима, и Бошњацима, Мађарима, Хрватима, Словацима, Русинима, наравно и нама Србима. Али да ми знамо на чему смо и да не дозволимо да више никад било ко стане између нас. Ми данас нисмо правили разлику између Додика и Станивуковића иако припадају различитим политичким опцијама и то је суштина. У Републици Српској исто имају своје проблеме и различитости као и ми овде, али када је у питању одбрана српског националног интереса као један су знали да се споје. И ту треба да учимо од њих. Када се споје они сви и ми одавде неће бити добро за многе који су играли управо на ту српску неслогу – нагласио је Шапић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да му је драго да је данас имао прилику да са Александром Шапићем прошета најлепшим улицама престонице.

– Драго ми је што разговарају данас градоначелници два престона српска града, западне српске престонице Бањалуке и нашег највећег и најлепшег града Београда. Разговарамо о ономе што смо постигли у претходном периоду. Важно је рећи да се поносимо и да се радујемо сваком великом, али и најмањем пројекту који значи развој и Београда и Бањалуке који сарађују братски и пријатељски. Када Београд и Бањалука напредују то значи да српски народ иде напред – рекао је Станивуковић.

Он је истакао да су се данас Александар Шапић и он договорили да сваки велики пројекат који се уради у Бањалуци и у Београду обележе тако што ће један другог посетити.

– Наша дужност и обавеза је да сарађујемо, али она произилази из велике љубави. Бањалука разговара перманентно са Београдом да видимо како је решено питање вртића, јавног превоза јер Бањалука расте и развија се. На овај важан историјски датум за наш народ, први Свесрпски сабор најважнији људи Републике Српске и Србије, представници из Црне Горе, свих српских земаља састали су се и донели једну декларацију која нас обавезује да чувамо нашу химну, грб, наше писмо ћирилицу, сваки грумен и педаљ српске земље. Данас нема грађанина Републике Српске који није био у Београду, али је велики број оних који живе у Београду и Србији а да нису видели Бањалуку. Зато су ови сусрети подсетник да се упознајемо и посећујемо – рекао је градоначелник Бањалуке који је захвалио Шапићу на гостопримству и додао да му је веома драго кад види колико Београд напредује те да очекује посету Александра Шапића Бањалуци.

Видео-материјал можете преузети oвде.

Извор: Беоинфо

Подели вест
promo_banner_360@2x.jpg
Придружите нам се!
"БЕОГРАДСКИ ДАНИ ПОРОДИЦЕ 2024" ОД 13. АПРИЛА ДО 15. ЈУНА: КУЛТУРА, СПОРТ, УМЕТНОСТ, ИСТОРИЈА И ТРАДИЦИЈА
Прочитајте још