shutterstock_2328320555.jpg
shutterstock

shutterstock

Градске актуелности

БЕОГРАД ДОМАЋИН СПЕКТАКУЛАРНОГ ТАКМИЧЕЊА: Европско првенство у воденим спортовима почиње 10. јуна УМЕТНИЧКИМ ПЛИВАЊЕМ на СРЦ „25. мај"

09.06.2024.

БЕОГРАД ДОМАЋИН СПЕКТАКУЛАРНОГ ТАКМИЧЕЊА: Европско првенство у воденим спортовима почиње 10. јуна УМЕТНИЧКИМ ПЛИВАЊЕМ на СРЦ „25. мај"
Величина слова

Град Београд ће од 10. до 23. јуна први пут у историји бити домаћин Европског првенства у воденим спотовима, а такмичари ће се у четири дисциплине (пливање, уметничко пливање, скокови у воду и пливање на отвореним водама) борити за златне, сребрне и бронзане медаље.

Европски шампионат у српској престоници ће уједно бити и последња прилика за пливаче да се квалификују за предстојеће Олимпијске игре у Паризу, с обзиром на то да се квалифика циони период за пливање завршава 23. јуна, последњег дана такмичења у Београду.

Такмичари ће се у четири дисциплине: пливање, уметничко пливање, скокови у воду и пливање на отвореним водама - борити за златна, сребрна и бронзана одличја која ће с поносом носити традиционалне српске мотиве. На предњој страни медаље пречника 8 центиметара налази се званични знак Европског првенства у воденим спортовима у Београду, украшен са три тачке у бојама српске заставе израђене техником емајла. Логотип садржи осам вијугавих линија које представљају нити српског веза, а формирајући облик правоугаоника оживљавају и слику базена - арену водених спортова. Ивица медаље украшена је традиционалним мотивима који одражавају разноликост и богатство културе свих крајева Србије, па се тако на њој налазе орнамент чуриљњак из Пирота, орнамент крста из Призрена, орнамент ромба из Ужица, орнамент ромба са кукама са Фрушке горе и орнамент розете из централне Србије. Сви мотиви су пажљиво одабрани у сарадњи са Етнографским музејом у Београду и Етнографским институтом САНУ. На полеђини медаље, у средини, налази се званичан логотип такмичења са таласима на ободу.
За израду медаља и трака били су задужени домаћи произвођачи, с циљем да се подржи српска индустрија и тиме пружи допринос развоју локалне економије.

Ова мултиспортска манифестација обухвата два такмичења - Европско првенство у воденим спортовима, на којем ће се такмичити професионалци, и Мастерс првенство, на којем ће се надметати ветерани.

На укупно девет европских првенстава у пет различитих водених спортова, укључујући ватерполо, пливање, пливање на отвореним водама, синхроно пливање и скокове у воду, овај догађај ће угостити више од 7.000 врхунских спортиста и ветерана из 41 европске земље.

EP logo.jpg
промо

Београд ће бити домаћин на пет локација широм града, укључујући базене Милан Гале Мушкатировић (25. мај), Ташмајдан, 11. април и Кошутњак, као и Аду Циганлију.

Београд ће овог лета такође бити и домаћин и Европског првенства у воденим спортовима за мастерс категорију, које је на програм од 26. јуна до 6. јула. Осим поменутих дисциплина, ветерани ће се за медаље такмичити и у ватерполу. Мастерс медаље су пречника 6 центиметара, а од сениорских се, осим по величини, разликују и по натпису на предњој страни, на којој ће писати назив такмичења на енглеском - "European Aquatics Masters Championships Belgrade 2024". Траке за медаље су израђене жакард техником ткања како би приближиле традиционални вез модерном добу. Тамноплава боја трака асоцира на воду и водене спортове, док је по ободу аплициран оригиналан вез са женских јелека српске народне ношње. Као и на медаљама, и на тракама се налазе три тачке у бојама српске заставе и свих пет орнамената.

Програм ће бити отворен такмичењем у уметничком пливању које ће бити одржано од 10. до 14. јуна у СРЦ „25. мај - Милан Гале Мушкатировић“.

Два дана касније, 12. јуна, почеће такмичење у пливању на отвореним водама. Оно ће се све до 15. јуна одржавати на најпопуларнијем београдском летовалишту - Ади Циганлији. Од 17. до 23. јуна на програму ће бити пливање у СРЦ „25. мај - Милан Гале Мушкатировић“, а у истом периоду ће у СЦ „Кошутњак“ бити организовано такмичење у скоковима у воду.

Капитен пливачког тима Србије Велимит Стјепановић истакао је данас да је веома срећан што ће заједно са осталих 30 репрезентативаца у пливању наступити пред домаћом публиком.
„Ово је одлична прилика да наши млађи чланови, који нису наступали на великој сцени, одмере снагу са најбољим европским такмичарима и покажу да Србија има пуно талената у воденим спортовима. Сви смо вредно и напорно тренирали протеклих месеци, уложили доста труда, и једва чекамо да скочимо у базен и запливамо за Србију", рекао је Стјепановић на конференцији за медије.
Извршни директор Европског првенства у воденим спортовима Немања Свјетличић изјавио је да је Србија веома почаствована што ће бити домаћин континенталног шампионата.
„Веома смо почаствовани што ћемо бити домаћини једног оваквог скупа, који по значају и величини свакако улази у ред највећих спортских такмичења икада одржаних у Србији. Током претходних месеци смо напорно радили на обнови постојеће инфраструктуре. Трудили смо се да спортистима омогућимо најбоље могуће услове и верујемо да ће из наше земље понети не само медаље, већ и најбоље утиске и жељу да се поново врате у Београд", истакао је Свјетличић.

Целокупна организација ЕП трајала је свега шест месеци, а то је, према мишљењу председнице Пливачког савеза Србије Снежане Жугић, велики подвиг, поготово ако се узме у обзир да припреме за спортске манифестације овог типа трају и до две године.
„У веома кратком року успели смо да обавимо јако добар посао и драго ми што ће наш рад сада бити крунисан почетком такмичења. Наши репрезентативци су расположени и спремни да покажу своја умећа пред домаћом публиком. Посебно бих желела да истакнем да смо током читавог процеса имали велику помоћ више од 800 наших волонтера који су све време били пуни позитивне енергије. Захваљујем и председнику Србије и Влади Републике Србије на огромној подршци и поверењу да нашу земљу представимо у најлепшем светлу", изјавила је Жугић.

Београд ће такође бити и домаћин 19. Европског првенства у воденим спортовима за мастерс категорију, које је на програму од 26. јуна до 6. јула. Ветерани водених спортова надметаће се у истим дисциплинама као и професионалци плус ватерполо. Од 26. јуна до 3. јула у СЦ Нови Београд „11. април“ када ће бити одржано такмичење у ватерполу, ветерани ће се надметати у пливању у СРЦ „25. мај - Милан Гале Мушкатировић“.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се недавно са председником Европске федерације водених спортова Антониом Хозеом Силвом с којим је разговарао о предстојећем Европском првенству у воденим спортовима у Београду.
„Част нам је да будемо домаћини једног од највећих првенстава које је уједно и последње такмичење пред Олимпијске игре у којем спортисти могу да изборе олимпијске норме", написао је председник Вучић на Инстаграм профиле будуцностсрбијеав.
Председник Србије је том приликом истакао значај овог престижног такмичења не само за промоцију спорта и Србије, већ и за даљу популаризацију водених спортова и унапређење спортских инфраструктура.
Присетили смо се 1973. године када је Београд био домаћин првог Светског првенства у воденим спортовима на Ташмајдану и сагласили се да ће ово првенство допринети јачању спортског духа и сарадње међу европским нацијама", навео је Вучић.



Подели вест