Урнебесна трагедија.jpg
Народно позориште промо

Народно позориште промо

Градске актуелности

ГЛУМАЦ АЛЕКСАНДАР ВУЧКОВИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ „ПЕТАР БАНИЋЕВИЋ“: Даровитост и студиозан рад одлучујући

10.06.2024.

ГЛУМАЦ АЛЕКСАНДАР ВУЧКОВИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ „ПЕТАР БАНИЋЕВИЋ“: Даровитост и студиозан рад одлучујући
Величина слова

Глумац добитник je Награде „Петар Банићевић“ за 2023. годину, за улогe Михајла Медаковића у представи Слободана Селенића „Очеви и оци“ у драматизацији Кате Ђармати и режији Вељка Мићуновића, као и Косте у „Урнебесној трагедији“ Душана Ковачевића, у режији Јагоша Марковића.

Једногласну одлуку о признању, које Народно позориште у Београду додељује младом глумцу или глумици до навршених 35 година живота, а који се уметнички истакао у периоду од 1. новембра 2022. до 31. децембра 2023. године, али и исказао висок професионализам у послу и односу према националном театру донео је жири у којем су били глумица Добрила Стојнић, прошлогодишња добитница Награде „Петар Банићевић“ Нина Нешковић и уметнички директор Драме Молина Удовички Фотез.

Одлука о овогодишњем лауреату, према речима чланова жирија, није била лака, јер су сви предложени кандидати својом даровитошћу и преданим радом остварили улоге које заслужују награду која носи име великана нашег позоришта Петра Банићевића.

„После аналитичног и аргументованог разговора, глумац Александар Вучковић  се ипак издвојио својим остварењима у поменутим представама. Лик Михајла Медаковића у представи Очеви и оци је очито близак његовом глумачком сензибилитету и темпераменту, а неспорна даровитост и студиозан рад су га довели до изузетно успешне креације, која је већ награђена на фестивалима (Буцини дани у Александровцу, Југословенски позоришни фестивал Без превода у
Ужицу, Међународном фестивалу глумца Никшић и Стеријино позорје).  Коста у представи Урнебесна трагедија је улога која јасно говори о изузетном сценском шарму Александра Вучковића, као и о широком распону емоција, од дубоко драмских, готово трагичних, до разиграно духовитих стања. Очито је реч о глумцу, сталном члану Драме Народног позоришта у Београду који се игри на сцени предаје до краја и тиме плени срца публике“, наведено је у образложењу жирија.

Награда је установљена 2010. године, у знак сећања на првака Драме Народног позоришта у Београду, барда југословенског и српског театра Петра Банићевића (1930-2006). Први пут је додељена 2011. године, а досадашњи лауреати су: Игор Ђорђевић, Ненад Стојменовић, Милош Ђорђевић, Нада Шаргин, Павле Јеринић, Сена Ђоровић, Бојан Kривокапић, Сузана Лукић, Јована Стојиљковић и Нина Нешковић.

Подели вест