shutterstock_2025637421.jpg
shutterstock

shutterstock

Градске актуелности

ОТВОРЕНО ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО У ВОДЕНИМ СПОРТОВИМА: Надмећу се такмичари из више од 40 земаља у 4 дисциплине

11.06.2024.

ОТВОРЕНО ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО У ВОДЕНИМ СПОРТОВИМА: Надмећу се такмичари из више од 40 земаља у 4 дисциплине
Величина слова

Премијер Србије Милош Вучевић свечано је синоћ отворио Европско првенство у воденим спортовима које је почело данас и трајаће до 23. јуна и рекао да је главни циљ да Србија буде што чешће домаћин великих спортских такмичења.

„Сигуран сам да су сваки народ и свака држава посебно поносни на спортисте. Тако смо и ми поносни на све наше спортисте. Пре 51 године Београд је био домаћин Светског првенства у воденим спортовима, а сад смо, пола века касније, у олимпијској години домаћини Европског првенства", рекао је Вучевић на гала церемонији отварања која је почела интонирањем химне Републике Србије у извођењу Невене Божовић.

„Пред нама је изузетна спортска година, ускоро почиње и Европско првенство у фудбалу, затим и Олимпијске и Параолимпијске игре, затим следе нова такмичења, а кад већ идемо у будућност морамо да поменемо и ЕXПО 2027. који ће бити одржан у Београду и који ће бити од изузетног значаја за нашу државу у сваком, па и спортском смислу. Желимо да Србија што чешће буде домаћин великих спортских такмичења", истакао је премијер Србије.

Београд ће 2026. године бити домаћин Европског првенства у ватерполу.
„У оквиру пројекта ЕXПО 2027 биће изграђен и нови центар за водене спортове да бисмо могли поново да будемо домаћини великих такмичења много брже него као сад кад смо чекали пола века и да омогућимо нашим спортистима најбоље могуће услове", додао је Вучевић пред крај говора.

shutterstock_2142233533.jpg
shutterstock

„Проглашавам свечано Европско првенство отвореним, нека игре почну, нека победи спорт", закључио је Вучевић.
На свечаном отварању кратко су се обратили су се и Хусеин Ал Мусалам, председник Светске федерације водених спортова, као и Антонио Хозе Силва, Председник Европске федерације водених спортова, који су истакли да су уверени да ће Србија и Град Београд бити одлични организатори ЕП.

Такмичари из више од 40 земаља надметаће се на Европском првенству у четири дисциплине - пливање, уметничко пливање, скокови у воду и пливање на отвореним водама.

Европски шампионат у српској престоници је уједно и последња прилика за пливаче да се квалификују за предстојеће Олимпијске игре у Паризу.

Од српских пливача олимпијску норму за сада има само Андреј Барна, као и мушка штафета на 4x100 метара у саставу Андреј Барна, Велимир Стјепановић, Никола Аћин и Урош Николић.

Најреалније шансе да се домогну олимпијске норме у појединачним дисциплинама имају Ања Цревар и Велимир Стјепановић.

Такмичења на ЕП ће бити одржана на три локације у главном граду Србије - у Спортско-рекреативном центру „25. мај - Милан Гале Мушкатировић", на Ади Циганлији и у Спортском центру „Кошутњак".

Подели вест